Οι πολεμικές επιχειρήσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ το 2014, κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες αμάχους και συνιστούν γενοκτονία, όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ads

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 11.602 άμαχοι σκοτώθηκαν και 21.766 τραυματίστηκαν το 2014, που καταδεικνύει, επίσης, τον Ιανουάριο του 2015, ως ένα από τους πλέον θανατηφόρους μήνες των τελευταίων ετών, με πάνω από 1.300 νεκρούς από τρομοκρατικές πράξεις.

Στην έκθεση, το Ισλαμικό Κράτος κατηγορείται για δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμούς και απαγωγές παιδιών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι ωμότητες διαπράχθηκαν «εναντίον πολλών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στο Ιράκ, ορισμένες από τις οποίες έχουν τα χαρακτηριστικά ώστε να συνιστούν γενοκτονία».

Παράλληλα, η κατηγορία της γενοκτονίας περιγράφεται στην έκθεση ως «μια εσκεμμένη πολιτική που αποσκοπεί στην καταστροφή, την καταστολή ή την αποβολή αυτών των κοινοτήτων οριστικά από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους».

Ads

Οι ερευνητές καταγγέλλουν, επίσης, ότι το Ισλαμικό Κράτος  διέπραξε εγκλήματα και κατά άλλων ομάδων, ανάμεσά τους χριστιανοί, σιίτες Τουρκμένοι, Κούρδοι και άλλοι. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και οι συμμαχικές τους εθνοφυλακές έχουν, και αυτές με τη σειρά τους, προβεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες μπορεί επίσης να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.