Τουλάχιστον ένα νεκρό παιδί ηλικίας 7 ετών και ανυπολόγιστες καταστροφές αφήνει πίσω του ο τυφώνας «Ντόριαν», κατηγορίας 5, που σάρωσε τις Μπαχάμες και συνεχίζει την πορεία του με 280 χλμ την ώρα για τις ακτές της Φλόριντα. 

Ads

«Ο Dorian μετατρέπεται στον πιο σφοδρό τυφώνα της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής» , δήλωσε ο διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου για τους Τυφώνες Κεν Γκράχαμ κάνοντας λόγο για μία «εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση». Ο Χιούμπερτ Μίνις, πρωθυπουργός του αρχιπελάγους των 700 περίπου νησιών που βρίσκονται ανάμεσα στην Φλόριντα, την Κούβα και την Αϊτή κάλεσε τον πληθυσμό να κρυφτεί στα καταφύγια, ενώ από τον Λευκό Οίκο κάλεσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή.

Νεκρό ένα 7χρονο αγόρι – Ισοπεδώθηκαν πολλά νησιά στις Μπαχάμες

Οι αρχές στη Φλόριντα βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» αναμένοντας το χτύπημα του Ντόριαν, ο οποίος ισοπέδωσε νωρίτερα πολλά νησιά στις Μπαχάμες. Ο 7χρονος Λακίνο Μακίντος έχασε τη ζωή του από πνιγμό στα νησιά Άκαμπος, ενώ αγνοείται και η αδερφή του. Μαζί με την οικογένειά τους προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Οι άνεμοι έφτασαν μέχρι και τα 300 χλμ/ώρα, ενώ τα κύματα ξεπέρασαν ακόμα και τα 7 μέτρα. Κτίρια έχουν καταστραφεί σε πολλά νησιά. Κάποια ξυλώθηκαν και παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους, ενώ άλλα έχουν χαθεί κάτω από τόνους νερού. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια λόγω την πλημμυρών που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν. Το διεθνές αεροδρόμιο των Μπαχαμών «Fort Lauderdale-Hollywood» έχει πλημμυρίσει. 

Ads

Πορεία προς τη Φλόριντα

Ο Ντόρια,  τυφώνας «μαμούθ» όπως έχει χαρακτηριστεί, κατευθύνεται τώρα προς τις ΗΠΑ και αναμένεται να χτυπήσει το βράδυ της Τρίτης. Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα έχουν τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού: Λιμάνια κλείνουν, πτήσεις ακυρώνονται και παράκτιες περιοχές εκκενώνονται, προκειμένου να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Υποχρεωτικά εκκενώνονται, στο σύνολό τους, οι κομητείες: Μπράιν, Κάμπντεν, Τσάταμ, Γκλιν, Λίμπερτι και Μακλντος. Οι μετεωρολόγοι, προειδοποιούν ότι η ισχύς του Ντόρια αυξάνεται ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι κινείται πολύ αργά. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένει σε κάθε περιοχή που πλήττει για αρκετές ώρες.