Το «Πρόσωπο της Χρονιάς» 2016 ανακοίνωσε το περιοδικό TIME κι αυτό δεν είναι άλλο από τον νέο… πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ. 

Ads

Η φωτογραφία του Ρεπουμπλικάνου αρχηγού δεσπόζει στο εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού και ο τίτλος είναι «Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των Διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής».

«Εδώ και 90 χρόνια, ανακηρύσσουμε το πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή, για το καλύτερο ή για το χειρότερο, στα γεγονότα της χρονιάς» γράφει η διευθύντρια του TIME, Νάνσι Γκιμπς.

«Τι είναι λοιπόν φέτος, το καλύτερο ή το χειρότερο; Η πρόκληση για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι το πόσο βαθιά η χώρα διαφωνεί για την απάντηση», προσθέτει.

Ads

Ο Ντόναλντ και ο… Χίτλερ

Άμα τη εμφανίσει του εξωφύλλου τα social media πήραν φωτιά. Για δυο λόγους. 

Πρώτον οι χρήστες υποστηρίζουν ότι το περιοδικό επίτηδες τοποθέτησε το γράμμα «Μ» του τίτλου του ακριβώς πίσω από το κεφάλι του Τραμπ για να τον κάνει να δείχνει διαβολικός. 

image

Και δεύτερον τονίζουν ότι το περιοδικό με κάθε… πρόθεση φωτογράφισε τον Τραμπ με τον ίδιο τρόπο που είχε φωτογραφίσει τον Χίτλερ το 1938. 

image

Τιμή του…

«Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή», ήταν η αντίδραση του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Time: Η δημαγωγία τρέφεται από την απελπισία 

«Επειδή υπενθύμισε στην Αμερική ότι η δημαγωγία τρέφεται από την απελπισία, ότι η αλήθεια έχει ισχύ ίση μόνο με την εμπιστοσύνη προς εκείνους που τη λένε, επειδή έδωσε φωνή σε ένα αφανές εκλογικό σώμα φέρνοντας στο προσκήνιο όσα το αγανακτούν και προβάλλοντας τους φόβους του, κι επειδή διαμόρφωσε την πολιτική κουλτούρα του αύριο κατεδαφίζοντας εκείνη του χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το πρόσωπο της χρονιάς 2016», σημειώνει η Γκιμπς. 

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του δημόσιου βίου του Τραμπ, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης κι οι διανοούμενοι τον απέρριπταν, τον χαρακτήριζαν άξεστο, ντελάλη, σόουμαν που έκανε πολλή φιγούρα κι είχε λίγη ουσία. Αλλά αυτό που οι επικριτές του ουδέποτε κατάλαβαν είναι πως η αποστροφή τους τον έκανε πιο δυνατό». 

«Για χρόνια, τρεφόταν από την περιφρόνησή τους, τη χρησιμοποίησε για να βρεθεί στα πρωτοσέλιδα των λαϊκών εντύπων, για να συνδεθεί με τον απλό κόσμο», τονίζει το TIME στο σχετικό αφιέρωμα. 

Ο Τραμπ που δεν έλιωσε…

Το Time κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας άσκησε οξεία κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ. Το αποκορύφωμα ήταν όταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έδειχνε να χάνει στις δημοσκοπήσεις – που και πάλι έπεσαν έξω – από τη Χίλαρι Κλίντον. 

Τότε το περιοδικό κυκλοφόρησε με ένα εξώφυλλο που έδειχνε τον Τραμπ να λιώνει… να εξαφανίζεται. Τελικά όμως δεν έλιωσε και σήμερα κοσμεί και πάλι το εξώφυλλο του περιοδικού αυτή τη φορά ως νέος πλανητάρχης…

imageimage