Ads

O Ντέιβιντ Κάμερον είναι τελικά ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά τη συμφωνία που κατέληξε το Συντηριτικό Κόμμα του οποίου ηγείται με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλέγκ, οι οποίοι τερμάτισαν τρίτοι στην εκλογική κούρσα. Πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία από το 1945.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας έξω από τη Downing Street. Υποστήριξε ότι στοχεύει σε μία δίκαιη και ολοκληρωμένη συμμαχία με τους Φιλελεύθερους, τονίζοντας ότι οι «καλύτερες ημέρες είναι μπροστά» αλλά υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις» και θέτοντας ως πρώτο στόχο την εγκαθίδρυση εκ νέου της εμπιστοσύνης στην πολιτική.

Ξεκαθάρισε επίσης πως τα δύο κόμματα θα αφήσουν κατά μέρος τις κομματικές τους διαφορές και θα ξεκινήσουν να δουλεύουν αμέσως προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση της χώρας. «Στοχεύω να σχηματίσω μια αξιοπρεπή και πλήρη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες», δήλωσε ο Κάμερον. «Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχει αυτή η χώρα μια ισχυρή, σταθερή, καλή και αξιοπρεπή κυβέρνηση που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Οι βουλευτές του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσαν από τη μεριά τους ότι στηρίζουν τη συμφωνία για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Νικ Κλεγκ, ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, θα αναλάβει αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ όπως ανακοινώθηκε πέντε θέσεις στην κυβέρνηση θα πληρωθούν από μέλη του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης που θα καταλάβει ο Νικ Κλεγκ. Ανακοινώθηκε επίσης ότι από κύκλους του κόμματος των Τόρις, ο Τζορτζ Οσμπορν αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών και ο Ουίλιαμ Χαγκ υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Λίαμ Φοξ είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ενώ υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Τερέζα Μέι και υπουργός Δικαιοσύνης ο Κεν Κλαρκ.

Ads

Πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης καθίσταται η μείωση του τεράστιου ελλείμματος του προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει η χώρα, πράγμα που θα δρομολογηθεί μέσω της περικοπής 6 δισεκατομμυρίων λιρών από δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσίες και οργανισμούς εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας είχε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των Τόρις με τους Φιλελεύθερους, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ομπάμα δήλωσε στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι παραμένει δεσμευμένος «στην ειδική σχέση» που έχουν οι δύο χώρες και προσκάλεσε τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον μέσα στο καλοκαίρι. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα στενότερο φίλο και σύμμαχο από το Ηνωμένο Βασίλειο και επαναλαμβάνω τη βαθιά και προσωπική μου δέσμευση στην ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας-δεσμός που υπάρχει επί γενιές και πέρα από κομματικές γραμμές, και αυτό είναι ουσιαστικό για την ασφάλεια και την ευημερία των δύο χωρών μας και του Κόσμου», τόνισε ο Ομπάμα στην ανακοίνωση του μετά το τηλεφώνημα του στον Ντέιβιντ Κάμερον.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, από τη μεριά της, συνεχάρη τον Ντέιβιντ Κάμερον και αφού επίσης τον κάλεσε στο Βερολίνο, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για τα σημαντικά διεθνή ζητήματα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από τη μεριά του, συνεχάρη τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο όπως τόνισε, θεωρεί ικανό να επαναφέρει τη χώρα στο «δρόμο της σταθερής ανάπτυξης».

Τα θερμά του συγχαρητήρια απηύθυνε στον Κάμερον και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον κ. Κάμερον για να προωθήσουμε τις επιχειρήσεις μας στο Αφγανιστάν και να προετοιμάσουμε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο», σημείωσε ο Ράσμουσεν.

Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ο Μπράουν

Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι παραιτείται από το αξίωμα του ενώ ήδη από τη Δευτέρα είχε παραιτηθεί και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Η απόφαση του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού να παραδώσει τα ηνία των Εργατικών ήρθε μετά τις αποτυχημένες διαβουλεύσεις μεταξύ του Εργατικού Κόμματος και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Ενημέρωσα τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας ότι προτίθεμαι να υποβάλω στη βασίλισσα την παραίτησή μου», ανέφερε ο κ. Μπράουν μιλώντας στον Τύπο έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. Η ήττα ήταν κατά πάσα πιθανότητα αυτή που μίλησε διά στόματος του Μπράουν. Ο πλέον πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας «τερμάτισε» δεύτερος στις εκλογές της Πέμπτης, με τους Συντηρητικούς να κερδίζουν τις εκλογές αλλά να μην έχουν αυτοδυναμία. Τρίτοι αλλά ρυθμιστές της κατάστασης στη Βρετανία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Εργατικών και Φιλελεύθερών σύμφωνα με εκτιμήσεις απέτυχαν καθώς θεωρήθηκε ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας των δύο ηττημένων στις εκλογές παρατάξεων θα στερούνταν νομιμοποίησης.