Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2021 μαζί με την Μαρία Ρέσα, εκφώνησε μια ομιλία στις 2 Μαΐου στις Βρυξέλλες, κατά την «Ημέρα της Διαφοράς» (Difference Day), μια ετήσια εκδήλωση στις Βρυξέλλες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου στις 3 του μήνα.

Ads

Ο αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Novaya Gazeta ανακηρύχθηκε επίσης επίτιμος διδάκτορας από το VUB/ULB στις Βρυξέλλες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Ακολουθεί η ομιλία του, όπως δημοσιεύθηκε στο Voxeurope:

Πώς αποδείχθηκε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η ίδια η ανθρωπότητα και η ζωή στον πλανήτη εξαρτώνται από την επιθυμία και τη θέληση ενός ανθρώπου; Του προέδρου της Ρωσίας, ο οποίος έχει ένα κόκκινο πυρηνικό κουμπί στην τσέπη του σακακιού του ή σε μια βαλίτσα ή δίπλα στο γραφείο του. Πώς φτάσαμε σε ένα «διαλυμένο» μέλλον, με ένα ατελείωτο ρεύμα προσφύγων, με ήδη 12 εκατομμύρια ανθρώπους; Και στις εξίσου ατελείωτες εκταφές των πτωμάτων των Ουκρανών πολιτών; Η απάντηση φαίνεται πλέον αρκετά σίγουρη. 

Η απάντηση σε αυτό το πολύ σύνθετο και τραγικό ερώτημα είναι η καταστροφή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, η καταστολή κατά των πολιτικών αντιπάλων. Και το πιο σημαντικό, η απόλυτη προπαγάνδα. Είμαι μάρτυρας του πώς ένα ολόκληρο έθνος, το έθνος μας, στον 21ο αιώνα, έγινε αντικείμενο ενός επιτυχημένου πειράματος ακτινοβόλησης με προπαγάνδα. Ελλείψει ελεύθερων μέσων ενημέρωσης, η προπαγάνδα αρχίζει πάντα να προετοιμάζει για τον πόλεμο. Η προπαγάνδα είναι η κουζίνα του πολέμου, η προπαγάνδα είναι ο ίδιος ο πόλεμος. Πρώτα έρχεται η στρατιωτικοποίηση των εθνικών εορτών και μετά οι ειδήσεις αντικαθίστανται από προπαγανδιστικές εκπομπές.

Ads

Στη συνέχεια, αναδύεται η θέση ότι αλήθεια είναι αυτό που χρειάζεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους. Αν αγαπάς την πατρίδα σου, αγαπάς και την κυβέρνηση. Η εκκλησία συμμετέχει σε αυτή τη χορωδία, διαβεβαιώνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι κάθε εξουσία προέρχεται από τον Θεό. Ένα αποκορύφωμα αυτών των τεχνικών, αυτών των χειρισμών, είναι οι συνεχείς αναφορές για όλο και πιο νέους τύπους όπλων που τρομοκρατούν όλο τον κόσμο.

Έτσι οι άνθρωποι διδάσκονται να συνηθίσουν τον πόλεμο. Τους λένε για το μεγαλείο, παρακάμπτοντας το στάδιο της ευημερίας.

Και τώρα όσοι είναι στην κορυφή συνηθίζουν σταδιακά στο γεγονός ότι τα πυρηνικά όπλα δεν είναι, σε γενικές γραμμές, τόσο κακά. Μπορείς μερικές φορές να σκεφτείς να τα χρησιμοποιήσεις. Φοβάμαι ότι έχουμε ήδη πολλά πρόθυμα talk shows όπου ο νικητής θα πατήσει το κόκκινο κουμπί. Η προπαγάνδα έχει φέρει τη Ρωσία και την Ουκρανία σε κατάσταση εχθρότητας εδώ και δεκαετίες. Η Ρωσία και ένα τεράστιο μέρος του κόσμου. Είναι μια τραγωδία, αλλά υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη.

Αυτός ο πόλεμος άρχισε να καταγράφεται από ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτός ο πόλεμος λαμβάνει χώρα σε ψηφιακή μορφή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Σημαίνει ότι μέχρι το τέλος των αιώνων οι μηχανές αναζήτησης για το γράμμα “Μ” θα παραδίδουν φωτογραφίες της Μαριούπολης σβησμένες από το πρόσωπο της γης. Τι πρέπει να κάνουμε; Τι να κάνετε όταν αισθάνεστε ανίσχυροι; Βοηθήστε αυτούς που βρίσκονται σε χειρότερη θέση – πρόσφυγες, ηλικιωμένους, παιδιά.

Στις 15 Μαΐου θα γίνει μια δημοπρασία όπου η Novaya Gazeta και εγώ θα βάλουμε σε δημοπρασία το χρυσό μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης του 2021. Τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Σε όποιες χώρες του κόσμου κι αν βρίσκονται. Σε αυτό ζητάμε τη βοήθεια της UNICEF. Οι άνθρωποι έχουν στερηθεί το μέλλον τους και πρέπει να τους βοηθήσουμε να το πάρουν πίσω. Είναι πολύ αργά για να βοηθήσουμε με το παρελθόν.

Οποιοσδήποτε, παρεμπιπτόντως, μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή τη δημοπρασία. Πραγματοποιείται από τον οίκο δημοπρασιών Heritage και θα είναι δυνατή η δημοπράτηση αντικειμένων που είναι αγαπητά στην οικογένειά σας και προσωπικών αντικειμένων.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι αν δεν υπάρχουν ελεύθερα μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχει ούτε μέλλον. Ως εκ τούτου, η Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου δεν είναι πλέον μια επαγγελματική αργία, δεν είναι μια εταιρική ημέρα, είναι η ημέρα όλης της ανθρωπότητας. Αν θέλει να επιβιώσει, φυσικά.