O πρώην υπουργός Οικονομικών του Βελγίου και νυν αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς φαίνεται να μπήκε σφήνα στην κούρσα για το ποιος θα γίνει πρόεδρος του Eurogroup και ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ads

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, που προέρχονται από ανώτατη πηγή της ΕΕ, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες προέκυψε η συνήθης διαφωνία μεταξύ των συντηρητικών του ΕΚΛ και των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για τη «μοιρασιά» των θέσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Κάζιμιρ και ο νυν υπουργός Οικονομικών του Βελγίου θεωρούνται «lightweights», με αποτέλεσμα το όνομα του Ρέιντερς να πέσει στο τραπέζι ως η ιδανική λύση.

Εκτιμάται ότι οι ζυμώσεις μπορεί να κρατήσουν και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 4ης Δεκεμβρίου και να δοθεί παράταση στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ώστε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που θα συνδέουν τη θέση του προέδρου του Eurogroup με τη θέση του ΥΠΟΙΚ της ΕΕ.

Ads

«Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε κάποιον συνολικής αποδοχής, από χώρα που δεν έχει στιγματιστεί να μεροληπτεί, να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και να εκπροσωπεί επάξια την ΕΕ σε διεθνή φόρα», ανέφερε η πηγή.

O Ρέιντερς διετέλεσε πρόεδρος του Eurogroup τo 2001 και πρόεδρος του Ecofin κατά τη βελγική προεδρία. Ηταν υπουργός Οικονομικών του Βελγίου από το 1999 μέχρι το 2011.

Το παζάρι για τις θέσεις έχει φουντώσει για τα καλά και παρά το γεγονός ότι η Γερμανία δεν φαίνεται να σχηματίζει κυβέρνηση πριν τον Φεβρουάριο. Εντούτοις, για τους καλά γνωρίζοντες έχουν ήδη ξεκινήσει οι παρασκηνιακές πιέσεις, ώστε να πάρει το Βερολίνο τη θέση που ανέκαθεν ήθελε: αυτή του προέδρου της ΕΚΤ. Και μάλιστα ακούγεται ότι δεν προωθείται ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν, αλλά το εκτελεστικό μέλος της ΒΒΚ, Γερμανοαμερικανός Αντρέας Ντόμπρετ.

Βεβαίως οι γερμανικές επιδιώξεις συναντούν ήδη σθεναρές αντιδράσεις καθώς, εάν ο ESM ως νέο Νομισματικό Ταμείο της ΕΕ και η προεδρία της ΕΚΤ καλυφθούν από Γερμανούς, τότε το Βερολίνο θα έχει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στο να επιβάλλει τη δική του γραμμή στη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι στις 6 Δεκεμβρίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις για την αναδιάταξη της Κομισιόν, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων, καθώς υπάρχει σοβαρή ενόχληση στους κύκλους της Επιτροπής για τον τρόπο που κινείται ο ESM και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε μια προσπάθεια να επιβληθεί με τις νέες αρμοδιότητές του.