Περιπλέκεται η υπόθεση του θανάτου του Ρώσου επιχειρηματία, Αλεξάντρ Περεπιλίτσνι, ο οποίος κατέφυγε στην Αγγλία το 2009 θεωρώντας πως κινδυνεύει η ζωή του λόγω των στοιχείων που κατείχε για «ξέπλυμα» χρήματος από κρατικούς αξιωματούχους της πατρίδας του.

Ads

Ο Περεπιλίτσνι πέθανε αιφνιδίως, αφού δεν είχε κάποιο χρόνιο νόσημα, το 2012, μόλις στα 44 χρόνια του, ενώ έκανε το πρωινό του τρέξιμο στο σπίτι του, στην κομητεία του Σάρρεϊ.

Η αστυνομία θεώρησε ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε παθολογικά αίτια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», στοιχεία από την έρευνα «δείχνουν», ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας δηλητηριάστηκε από πολύ σπάνιο δηλητήριο φυτικής προέλευσης.

Συγκεκριμένα, το 2014, κατά την διάρκεια ανάλυσης του στομαχιού του νεκρού επιχειρηματία, βρέθηκαν ενδείξεις ύπαρξης του συγκεκριμένου φυτού και στις δικαστικές ακροάσεις του 2015 αναφέρθηκε η πιθανότητα της δηλητηρίασης. Γεγονός το οποίο οδήγησε τον βρετανικό Τύπο να κάνει λόγο για νέα «υπόθεση Λιτβινιένκο».

Ads

Σε κάθε περίπτωση, η νέα ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 5 Ιουνίου, αφού χθες, Δευτέρα, το κεντρικό ποινικό δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι παραμένει και είναι βάσιμο το ερώτημα για την ύπαρξη ή όχι του εν λόγω φυτικού δηλητήριου στο πτώμα.

Αμέσως μετά την φυγή του από την Ρωσία, ο Περεπελίτσνι κατέφυγε αρχικά στην Ελβετία, όπου συνεργάστηκε με τις δικαστικές αρχές στην υπόθεση του θανάτου του δικηγόρου, Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος ερευνούσε την υπόθεση ξεπλύματος χρημάτων από κρατικούς αξιωματούχους. Το δικηγορικό γραφείο του Μαγκνίτσκι κατηγόρησε τότε ευθέως τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για τον θάνατο του συνεργάτη τους.