Η αγγλική αγροτική κοινωνία του 18ου αιώνα, τα εργοστάσια, ο χάλυβας, οι εργάτες, οι ιδιοκτήτες και η βιομηχανική επανάσταση, η αγγλική λογοτεχνία, ο Τζέιμς Μποντ, πολλή ποπ-ροκ μουσική που υπενθύμισε σε όλους τη μεγάλη μουσική κληρονομιά που προέρχεται από τη γενέτειρα των πιο ιστορικών ροκ συγκροτημάτων αλλά και αρκετές δόσεις βρετανικού φλεγματικού χιούμορ  έδωσαν το χαρακτήρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Ads

O διάσημος σκηνοθέτης των «Trainspotting» και «The Beach» Nτάνι Μπόιλ είχε τα ηνία της σκηνοθεσίας του πολυθεάματος που παρακολoύθησαν εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Λονδίνου.

Η τελετή ξεκίνησε στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας, με τον νικητή του φετινού ποδηλατικού Γύρου Γαλλίας, Μπράντλεϊ Γουίγκινς να χτυπά τη γιγαντιαία καμπάνα που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της τελετής.

Το πρώτο μέρος της τελετής ήταν αφιερωμένο στη βιομηχανική επανάσταση που ξεκίνησε από την Αγγλία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Τα πράσινα λιβάδια αντικαταστάθηκαν από τεράστια φουγάρα, ενώ τέσσερις φλεγόμενοι δίσκοι που έρχονται από τον ουρανό κι άλλος ένας που «σφυρηλατήθηκε» από τους βιομηχανικούς εργάτες σχημάτισαν στο κέντρο του Σταδίου τους Ολυμπιακούς κύκλους.
 
Το πρόσωπο, ωστόσο, που έκλεψε την παράσταση ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ. Το 2012 σημαδεύτηκε για εκείνη από δύο γεγονότα, το αδαμάντινο ιωβηλαίο των 60 χρόνων μοναρχίας της αλλά και από το γεγονός ότι είναι πλέον ο μόνος ανώτατος πολιτειακός άρχοντας που έχει κηρύξει δύο φορές την έναρξη Ολυμπιακών Αγώνων, μια φορά το 1976 στο Μόντρεαλ και άλλη μια στο Λονδίνο το 2012. Κυρίως, όμως, πραγματοποιήθηκε ένα όνειρό της, όπως γράφτηκε και στα social media όπου κυριαρχούν τα ειρωνικά σχόλια για την τελετή. Η βασίλισσα έπαιξε το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ!

Ads

Ο Τζέιμς Μποντ, ενσαρκωμένος από τον Ντάνιελ Κρεγκ, εμφανίστηκε στις οθόνες σε ένα μικρό φιλμ, γυρισμένο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Δίπλα του, η Βασίλισσα Ελισάβετ  αναχώρησε με ένα ελικόπτερο, το οποίο έπειτα από λίγο έφτασε στο Ολυμπιακό Στάδιο και «αποβίβασε» με αλεξίπτωτα την «υψηλή» επιβάτη του και τον διάσημο κινηματογραφικό πράκτορα. Φυσικά επρόκειτο για κασκαντέρ.
 
Στη συνέχεια η τελετή πέρασε στην παιδική λογοτεχνία, παρουσιάζοντας παράλληλα το σύστημα υγείας της χώρας, η υγεία του οποίου είναι ένα ερώτημα βέβαια στη μετά Θάτσερ εποχή. Η αναδρομή στα παιδικά αναγνώσματα πέρασε από τον Χάρι Πότερ και τη συγγραφέα του, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, για να καταλήξει στη Μαίρη Πόπινς.

Ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός Ρόουαν Άτκινσον, ο κινηματογραφικός mr. Bean «συνόδευσε» τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου παίζοντας στο αρμόνιο το βραβευμένο με Όσκαρ μουσικό θέμα της ταινίας «Δρόμοι της Φωτιάς», το οποίο έχει συνθέσει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Το Ολυμπιακό Στάδιο στη συνέχεια πλημμύρισε η πλούσια βρετανική μουσική σκηνή. Μελωδίες του Έρικ Κλάπτον, των Beatles, των Rolling Stones, των Who, των Sex Pistols, των Prodigy και των σύγχρονων Muse.
 
Στη συνέχεια, η σκυτάλη δόθηκε στους πραγματικούς πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων, τους αθλητές. Πρώτη και υπερήφανη μπήκε στο Στάδιο η Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα δίνοντας το έναυσμα για την παρέλαση των 204 αποστολών που μετέχουν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Σημαιοφόρος, ο δύο φορές ασημένιος Ολυμπιονίκης στα 80 κιλά του τάε κβον ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Την παρέλαση των ομάδων έκλεισε η αποστολή της Μεγάλης Βρετανίας που μπήκε στο Στάδιο υπό «βροχή» κομφετί και φυσικά καταχειροκροτούμενη.
 
Με το πέρας της παρέλασης η βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε την επίσημη έναρξη των Αγώνων δίνοντας το έναυσμα για το δεύτερο μέρος της τελετής που συνεχίστηκε με τους όρκους του αθλητή, του κριτή και του προπονητή.
 
Έκπληξη επιφύλαξαν οι διοργανωτές και για τα άτομα που μετέφεραν στο Στάδιο την Ολυμπιακή σημαία, την οποία κράτησαν στα χέρια τους διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ αυτών ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν και ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι.

Η τελετή έκλεισε με χιλιάδες πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται στον ουρανό του Λονδίνου και τον σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ να ανεβαίνει στη σκηνή και να ερμηνεύει τα τραγούδια «The end» και «Hey Jude».
 
Το στάδιο ήταν κατάμεστο από περίπου 60.000 θεατές που πλήρωσαν το «αλμυρό» εισιτήριο, αλλά και δεκάδες ηγέτες. Μεταξύ αυτών, εκτός της οικοδέσποινας βασίλισσας Ελισάβετ, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στα παρατράγουδα της τελετής περιλαμβάνονται τα επεισόδια έξω από το Στάδιο, όταν η αστυνομία του Λονδίνου ακινητοποίησε μια ομάδα ποδηλατών κοντά στο Ολυμπιακό πάρκο ανατολικά της πόλης, καθώς η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων βρισκόταν σε εξέλιξη.