Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον δείχνει να είναι το μεγάλο φαβορί για την διαδοχή της Τερέζα Μέι, καθώς διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, Τζέρεμι Χαντ, οι ανησυχίες για τις «παρενέργειες» της ανάδειξής του στην πρωθυπουργία της Βρετανίας πληθαίνουν. Και μπορεί οι περισσότεροι να εστιάζουν στο ενδεχόμενο ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου να «σπρώξει» την χώρα προς ένα άτακτο Brexit, υπάρχουν όμως κι αυτοί που διαβλέπουν τον κίνδυνο να ενισχυθούν οι «φυγόκεντρες τάσεις» στο εσωτερικό της. Με άλλα λόγια, το Ηνωμένο Βασίλειο να πάψει να είναι τόσο «ενωμένο».

Ads

Ήδη τα  πρώτα μηνύματα έχουν φτάσει από την Σκωτία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι Σκωτσέζοι είχαν ταχθεί  μαζικά (σε ποσοστό 62%) υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν ξεχνούν ένα άλλο δημοψήφισμα, εκείνο του 2014, όταν και η «μάχη για την ανεξαρτησία» χάθηκε οριακά, αναζητώντας μια ευκαιρία να επανέλθουν στο ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ως τα «οφέλη» από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αλλά και των κινδύνων απώλειας τους σε μια ανεξάρτητη  Σκωτία είχαν χρησιμοποιηθεί δεόντως από την καμπάνια του No independence.

Για αυτούς μια εκλογή ενός τόσο σκληρού Brexiteer, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να επαναφέρουν το ζήτημα σκωτσέζικης ανεξαρτησίας στο προσκήνιο. Ήδη άλλωστε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, έχει προαναγγείλει τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, με φόντο το «χάος» που απειλεί να προκαλέσει στη χώρα ένα άτακτο Brexit.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία τοπικά στελέχη των Tories  στη Σκωτία απευθύνουν δραματικές προειδοποιήσεις σχετικά μια ενδεχόμενη ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, την οποία και χαρακτηρίζουν ως «καταστροφή». Οι ίδιοι έχουν προφανώς υπόψη τις δημοσκοπήσεις, που καταδεικνύουν πως τα ποσοστά της υποστήριξης της σκωτσέζικης κοινής γνώμης υπέρ της ανεξαρτησίας θα εκτινάσσονταν σε περίπτωση εκλογής του Τζόνσον, ο οποίος μάλιστα αναδεικνύεται με διαφορά ο πιο αντιδημοφιλής πολιτικός στη χώρα.

Ads

Από την άλλη, ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία των Tories και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την εν λόγω κατάσταση, δηλώνοντας διατεθειμένος ακόμη και να σταματήσει το Brexit προκειμένου να «κρατήσει τη χώρα ενωμένη», κοινώς να αποτρέψει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Ο κίνδυνος να γίνει της Καταλονίας και η άποψη της Νίκολα Στέρτζον

Σε κάθε περίπτωση, επί του ζητήματος εξακολουθεί να υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, για να  υπάρξει νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία, θα πρέπει να δοθεί σχετική άδεια  από την Βρετανική κυβέρνηση, ένα ενδεχόμενο όμως που έχουν απορρίψει και οι δυο υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της χώρας. Αρκετοί δε επισημαίνουν το ενδεχόμενο να δούμε στη Σκωτία εικόνες που θα θυμίζουν έντονα … Καταλονία.

Σε  συνέντευξή της στο Spiegel, η Σκωτσέζα πρωθυπουργός κι επικεφαλής του κόμματος SNP, Νίκολα Στέρτζον, δε δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα, ενώ τοποθετεί τη διεξαγωγή του δεύτερου δημοψηφίσματος το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2021.

«Εμείς έχουμε ξεκινήσει την σχετική νομοθετική διαδικασία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας. Προς το παρόν, δε θεωρούμε σκόπιμο να εμπλέξουμε την βρετανική κυβέρνηση στο ζήτημα, δεδομένου του χάους που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει με μια υπενθύμιση: «Στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στην Σκωτία εγώ προσωπικά αλλά και το κόμμα μου επισημαίναμε ξεκάθαρα στο προεκλογικό μας μανιφέστο ότι σε περίπτωση που η Βρετανία αποφάσιζε να εγκαταλείψει την ΕΕ. Σε αυτή τη βάση εκλεγήκαμε, υπάρχει σχετική πλειοψηφία στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο. Νομίζω πως θα είναι λίγο δύσκολο τόσο για τον Μπόρις Τζόνσον όσο και για τον Τζέρεμι Χαντ να προχωρήσουν σε μια τόσο αντιδημοκρατική απόφαση, απαγορεύοντας στον λαό της Σκωτίας να πάρει μια τέτοια απόφαση».

Παράλληλα, παραδέχεται πως μια ενδεχόμενη εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία αλλά κι ένα άτακτο Brexit θα έδιναν ώθηση στην καμπάνια για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, σημειώνει όμως ότι δεν είναι κάτι που θα ευχόταν  η ίδια.  «Θα ήταν κάτι καταστροφικό για όλους, δεν θα ήθελα να δω κάτι τέτοιο».

Σε κάθε, τονίζει πως τα όσα είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με το Brexit επιβεβαιώνουν την ανάγκη να κερδίσει η Σκωτία την ανεξαρτησία της. «Φτάσαμε στο σημείο να εξαρτώμαστε  για σημαντικότατα ζητήματα, όπως η παραμονή μας στην κοινή αγορά της ΕΕ ή τα σύνορά μας, από εσωκομματικές κόντρες στο Λονδίνο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί» σημειώνει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός.