Ads

Τη μία πόλη μετά την άλλη φαίνεται να χάνει ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, ενώ η χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες θρηνεί περισότερους από 1000 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών περιοχών της Λιβύης είναι πλέον υπό των έλεγχο των διαδηλωτών, οι οποίοι συγκρούονται και σήμερα με δυνάμεις ασφαλείας πιστές στον Καντάφι αλλά και μισθοφόρους. Την ίδια στιγμή, ο Μουάμαρ Καντάφι, σε νέο διάγγελμά του, κατηγόρησε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν για την εξέγερση του λαού της Λιβύης εναντίον του, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ως λίβυος ηγέτης έχει μόνον «ηθική εξουσία». Παράλληλα, φουντώνουν τα σενάρια για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη από ξένες δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ διαψεύδει, αλλά οι ΗΠΑ θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με Γαλλία και Αγγλία και όπως σημειώνεται από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου «τίποτα δεν αποκλείεται. Η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση».

«Ο Μπιν Λάντεν αυτός είναι ο εχθρός που χειραγωγεί το λαό», δήλωσε ο Καντάφι, μιλώντας τηλεφωνικώς στη λιβυκή τηλεόραση. «Μην σας εξουσιάζει ο Μπιν Λάντεν», τόνισε. «Οι διαδηλωτές δεν έχουν πραγματικές διεκδικήσεις, οι διεκδικήσεις τους είναι αυτές του Μπιν Λάντεν», πρόσθεσε.

Ads

Ο Καντάφι εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για αυτούς που σκοτώθηκαν και ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία μεταξύ των ανθρώπων που πολεμούν, όπως είπε, μεταξύ τους και είναι «υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ναρκωτικών». «Εγώ έχω μόνον ηθική εξουσία», τόνισε ο Καντάφι υπενθυμίζοντας ότι είναι επικεφαλής της επανάστασης της οποίας ηγείται ο λαός και δεν είναι αρχηγός κράτους.

«Εγώ δεν έχω την εξουσία να κάνω νόμους ή να υποχρεώνω να εφαρμοστεί ο νόμος. Η βασίλισσα της Αγγλίας δεν έχει αυτήν την εξουσία. Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωσή μου», δήλωσε και πρόσθεσε «ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει επίσημη θέση για να μπορεί να παραιτηθεί. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ο αρχηγός της επανάστασης, το οποίο είναι συνώνυμο θυσιών έως το τέλος των ημερών».

Στη Βεγγάζη κάτοικοι έχουν φυλακίσει ομάδα μισθοφόρων και δημιούργησαν τις πρώτες επιτροπές διακυβέρνησης της πόλης, η οποία πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών. Ένας δικηγόρος δήλωσε ότι η επιτροπή ασφαλείας που δημιούργησαν οι κάτοικοι της πόλης έχει συλλάβει 36 «μισθοφόρους» από το Τσαντ, το Νίγηρα και το Σουδάν, τους οποίους είχε προσλάβει η «Πραιτωριανή Φρουρά του Καντάφι». Οι κάτοικοι της Βεγγάζης δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αντίσταση κατά του Καντάφι. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια, ο επικεφαλής της ασφάλειας στη Βεγγάζη, στη βορειοανατολική Λιβύη, παραιτήθηκε σήμερα και ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές έχουν αναλάβει και τον έλεγχο της πόλης Τομπρούκ, με τους κατοίκους να τονίζουν ότι «δεν θα υποστηρίξουν ποτέ τον Καντάφι».

Κάτοικοι στη Βεγγάζη αναφέρουν ότι σημαντικοί τερματικοί σταθμοί του πετρελαίου και των προϊόντων του ανατολικά της πρωτεύουσας βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Όπως τονίζουν, στο Reuters, «αυτήν τη στιγμή προστατεύονται οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου και προϊόντων του στη Ρας Λάνουφ και τη Μάρσα ελ Μπρέγκα».

Για μισθοφόρους κάνει λόγο και η ουκρανική εφημερίδα Segodnya, η οποία αναφέρει ότι «μισθοφόροι πιλότοι από την Ουκρανία πετούν λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα προσφέροντας υποστήριξη στο καθεστώς του Καντάφι και πληρώνονται 2.000 με 8.000 δολάρια το μήνα». Αναφορά σε ουκρανούς μισθοφόρους είχε κάνει και η εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Stratfor, ωστόσο αυτές οι πληροφορίες διαψεύδονται από την εκπρόσωπο τύπου της ουκρανικής πρεσβείας στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ, ο οποίος χτες υποστήριξε πως διαθέτει «αποδείξεις ότι ο Καντάφι έδωσε την διαταγή για το Λόκερμπι», δήλωσε ότι «οι μέρες του Καντάφι είναι μετρημένες. Πρέπει να κάνει ό,τι έκανε ο Χίτλερ και να αυτοκτονήσει». Υπενθυμίζεται ότι ο Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ, παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.

Από την πλευρά του, ο λίβυος πρέσβης στη Μάλτα, ο οποίος παραμένει πιστός στον Καντάφι, δήλωσε σήμερα ότι περίπου 2.500 ξένοι «πράκτορες», πολλοί από τους οποίους συνδέονται με την αλ Κάιντα, συμμετείχαν στην αντικυβερνητική εξέγερση κατά του Καντάφι.

Στην πόλη Ζαουίγια, 50 χλμ. δυτικά της Τρίπολης σημειώνονται μάχες με πυροβόλα όπλα ανάμεσα σε δυνάμεις του Καντάφι και αντικαθεστωτικούς. Αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει ότι δυνάμεις του Καντάφι επιτέθηκαν και στους αντικαθεστωτικούς πολιτοφύλακες στην πόλη Μιζουράτα στη Λιβύη, σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους. Επιπλέον, οι αυτόπτες μάρτυρες σημειώνουν πως πρόκειται για παραστρατιωτικές δυνάμεις που ελέγχονται από έναν από τους γιους του Καντάφι, τον Χάμις. «Οι δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την περιοχή, αλλά εξακολουθούμε να προσπαθούμε να το απωθήσουμε», τόνισε. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται κυρίως στο αεροδρόμιο της περιοχής. Σύμφωνα με τη λιβυκή εφημερίδα Quryna, από τις συγκρούσεις στην πόλη έχουν σκοτωθεί δέκα άνθρωποι και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Στις συγκρούσεις στη πόλη Ζαουίγια αναφέρθηκε και ο Καντάφι σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στη Ζαουίγια είναι μια φάρσα (…) Οι υγιείς διανοητικά άνθρωποι δεν μετέχουν σε τέτοιες φάρσες», ενώ κάλεσε τους πολίτες να «επιτρέψουν στη χώρα να ηρεμήσει».

Παράλληλα, η Γαλλία δήλωσε ότι επιθυμεί να σταλεί στη Λιβύη μία επιτροπή έρευνας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για «να εξετάσει την πιθανότητα να έχουν διαπραχθεί στη χώρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Την ίδια στιγμή, η Ρωσία και η ΕΕ καταδίκασαν τη βία κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη», και σημείωσαν ότι προτίθενται να προσφέρουν οικονομική και άλλη βοήθεια στον αραβικό κόσμο. Έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί κατά της «σκανδαλώδους» βίας στη Λιβύη, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι να «σταματήσει» την καταστολή κατά του λαού του και να του επιτρέψει να πορευθεί προς τη δημοκρατία.

Στη Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Misna, που επικαλείται τον γενικό γραμματέα του Λιβυκού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δυνάμεις του Καντάφι έκαναν συνοπτικές εκτελέσεις μέσα σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότεροι από 20 χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη οδικώς από τις 20 Φεβρουαρίου για να φτάσουν στην Τυνησία μέσω του κύριου συνοριακού περάσματος του Ρας Ζεντίρ.

Εν τω μεταξύ, σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε την Πέμπτη, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη. Ειδικότερα, το πετρέλαιο μπρεντ εκτοξεύθηκε στα 113,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού έφθασε κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Απορρίπτει επέμβαση στη Λιβύη το ΝΑΤΟ, αλλά οι ΗΠΑ «δεν αποκλείουν τίποτα»

Απέρριψε την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ύστερα από τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Κουβάς, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα δίσταζαν» να δώσουν εντολή στο ΝΑΤΟ να εισβάλει στη Λιβύη προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας. «Πρόκειται ίσως για θέμα ωρών ή ημερών», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο.

Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα τέτοιο αίτημα, και σε κάθε περίπτωση η όποια επέμβαση πρέπει να βασίζεται σε εντολή των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, ανώτερος Eυρωπαΐος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε την Πέμπτη ότι «η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη, ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της». «Είναι μία πιθανότητα πάνω στην οποία εργαζόμαστε» δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος, «πάντως, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», υπογράμμισε. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Αλέν Ζυπέ, δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης δεν έχει συζητηθεί, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του «αυτές να είναι οι τελευταίες ημέρες του Καντάφι ως αρχηγού κράτους». Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι το καθεστώς της Λιβύης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με τη διεθνή δικαιοσύνη για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη για τη Λιβύη με τον γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη. Όπως ανακοίνωσε το Παρίσι, Γαλλία και ΗΠΑ ζήτησαν τον «άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας», ενώ ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να ζητήσει ία νέα έκτακτη σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη», τονίζει στο ανακοινωθέν της η γαλλική προεδρία.

Ο υπεύθυνος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε πως όλες οι εναλλακτικές πολιτικές δράσεις, περιλαμβανομένων και των κυρώσεων, θα εξετασθούν. Ερωτηθείς ο ίδιος εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ο Κάρνεϊ απάντησε στους δημοσιογράφους: «δεν αποκλείω διμερείς επιλογές. Δεν αποκλείω τίποτε». Όπως τόνισε ο ίδιος, η κατάσταση στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα «απαιτεί άμεση δράση». Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει στην περίπτωση μίας μεγάλης διακοπής στον εφοδιασμό με πετρέλαιο λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Επιστρέφουν με τους έλληνες από τη Λιβύη τα τρια C-130

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το πρώτο C-130 από την Τρίπολη με 85 Έλληνες, ενώ το δεύτερο που απογειώθηκε γύρω στις 21:15, επίσης την πρωτεύουσα της Λιβύης, με 83 άτομα, αναμένεται να προσγειωθεί στην Αθήνα γύρω στα μεσάνυχτα. Τα μεσάνυχτα αναμένεται, εξάλλου, να προσγειωθεί στην Αθήνα και το τρίτο C-130, το οποίο, αφού επιβίβασε 36 άτομα στη Σάμπχα, μετέβη, εν συνεχεία, στη Σύρτη, προκειμένου να παραλάβει και από εκεί Έλληνες και ξένους πολίτες.

Παράλληλα, αναχώρησε από την Κρήτη η φρεγάτα Ψαρά, η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης. Στην περιοχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται περίπου 300 Έλληνες.

Σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου έχουν μεταφερθεί ήδη περίπου 4.500 Κινέζοι, 46 Έλληνες αλλά και άλλοι 300 Άγγλοι, Γερμανοί, Ταϊλανδοί και Ιταλοί πολίτες που έφθασαν στο Ηράκλειο από τη Λιβύη. Το πρώτο πλοίο, το «Hellenic Spirit», μετέφερε 1.973 Κινέζους, 53 Ευρωπαίους, ενώ μεταξύ των Ευρωπαίων είναι και Έλληνες. Ακόμη, 9 επιβάτες που μεταφέρθηκαν είναι από τρίτες χώρες (Συρία, Αλβανία, Ν. Αφρική, Λιβύη) ενώ το δεύτερο πλοίο το «Olympic Champion» μετέφερε 2.398 Κινέζους, 36 πολίτες της Σρι Λάνκα και 29 Ταϊλανδούς.

Στο μεταξύ για τη Λιβύη αναχώρησε αργά το μεσημέρι και το πλοίο των Μινωικών Γραμμών «Knossos Palace», το οποίο όμως θα μεταφέρει τους επιβάτες στη Μάλτα, ενώ στην Κρήτη πρόκειται να φθάσουν αύριο, με πλοίο της ΑΝΕΚ και Βρετανοί πολίτες, 2.000-3.000 στον αριθμό, από τη Λιβύη, με τελικό προορισμό τη Μ. Βρετανία. Για το λόγο αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες απόψε στο Ηράκλειο ο πρέσβης της χώρας, προκειμένου να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαμονή και τον επαναπατρισμό των Βρετανών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων, να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.

Το γερμανικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι δύο φρεγάτες και ένα πλοίο υποστήριξης έχουν σταλεί στη Λιβύη για να μεταφέρει γερμανούς πολίτες. Εν το μεταξύ, μισθωμένο από τις ΗΠΑ πλοίο που θα απομακρύνει τους Αμερικανούς υπηκόους από τη Λιβύη παραμένει αγκυροβολημένο στην Τρίπολη και αναμένει να αποπλεύσει μέσα στις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο πλοίο έχουν επιβιβαστεί 167 Αμερικανοί υπήκοοι και 118 άτομα από άλλες χώρες.

Δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές τράπεζες έχει τοποθετήσει η Λιβύη

Δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές τράπεζες φέρεται να έχει τοποθετήσει η Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα που δημοσιοποίησε το Wikileaks. Ειδικότερα, το μυστικό κρατικό επενδύτικό ταμείο της Λιβύης φέρεται να έχει επενδύσει 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε πολλές αμερικανικές τράπεζες, κάθε μία από τις οποίες διαχειρίζεται ποσά έως 500 εκατομμύρια δολάρια, και έχει επενδύσεις στο Λονδίνο, όπως αποκαλύπτει ένα μυστικό διπλωματικό τηλεγράφημα.

Σημειώνεται ότι η Ελβετία αποφάσισε σήμερα, «με άμεση ισχύ», να μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να έχει στη συνομοσπονδία ο λίβυος συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι και το περιβάλλον του.