Έπειτα από το χθεσινό τελεσίγραφο του Τζο Μπάιντεν προς τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σχετικά με την επίσπευση των ερευνών για την προέλευση του ιού, σημειώθηκε μια σημαντική εξέλιξη, αφού το Facebook αποφάσισε να μην αφαιρεί πλέον αναρτήσεις από την πλατφόρμα, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο COVID-19 είναι ανθρωπογενής.

Ads

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook στο Politico, «υπό το φως των συνεχιζόμενων ερευνών σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού και σε συνεννόηση με ειδικούς στην υγεία, πλέον δεν θα αφαιρούμε από τις εφαρμογές μας απόψεις ότι ο ιός φτιάχτηκε από ανθρώπους. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με ειδικούς στον τομέα της υγείας για να συμβαδίζουμε με την εξελισσόμενη φύση της πανδημίας και να ενημερώνουμε τακτικά τις πολιτικές μας καθώς νέα δεδομένα και τάσεις έρχονται στην επιφάνεια».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ζήτησε χθες από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση του νέου κοροναϊού και να του υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών. 

Μπορεί πολλοί ειδικοί να απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν, της Κίνας, η υπόθεση όμως επανήλθε το τελευταίο διάστημα.

Ads

Στην ανακοίνωσή του, ο Μπάιντεν τόνισε πως «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», ενώ παραδέχθηκε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κοροναϊού.

Η Κίνα, από την πλευρά της, απάντησε σήμερα στην ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου, μέσω της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «θεωρία συνωμοσίας» την αμερικανική υπόθεση πως ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, διέφυγε από εργαστήριο της Γουχάν και κάλεσε για διεθνή συνεργασία και έρευνα σε «μυστικές βάσεις» σε όλο τον κόσμο, απαντώντας έτσι στον Τζο Μπάιντεν αναφορικά με την προέλευση της πανδημίας.

Στην ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «τον τελευταίο καιρό, μερικοί άνθρωποι έπαιξαν το παλιό κόλπο της πολιτικής προώθησης σχετικά με την προέλευση της νόσου (COVID-19) στον κόσμο. Η συκοφαντική εκστρατεία και η αλλαγή της ευθύνης επιστρέφουν και η θεωρία συνωμοσίας περί διαρροής από εργαστήριο επανεμφανίζεται», για να προσθέσει ότι «ορισμένες πολιτικές δυνάμεις έχουν προσκολληθεί στην πολιτική χειραγώγηση και στο παιχνίδι ευθύνης, αγνοώντας την επείγουσα ανάγκη του λαού τους να καταπολεμήσουν την πανδημία και τη διεθνή απαίτηση για συνεργασία σε αυτό το μέτωπο»