Σε θάνατο καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι για την υπόθεση της μαζικής απόδρασης από τις φυλακές του 2011 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης για την ανατροπή του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Η εξέγερση είχε φέρει στην εξουσία, το 2012, τον Μοχάμεντ Μόρσι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ωστόσο το 2013, ο Μόρσι βρέθηκε αντιμέτωπος με μια νέα εξέγερση και εν συνεχεία με την ανατροπή του από τον αιγυπτιακό στρατό.

Ads

Το Αιγυπτιακό δικαστήριο επικύρωσε τη θανατική ποινή μετά από διαβουλεύσεις με την έγκριση από την ανώτατη θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου, τον Μεγάλο Μουφτή. Η έγκριση της ανώτατης θρησκευτικής αρχής είναι αναγκαία για την επιβολή της θανατικής ποινής. Ως απάντηση στην επιβολή της θανατικής ποινής στον Μοχάμεντ Μόρσι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί σε λαϊκή εξέγερση την Παρασκευή, μετά την προσευχή. Μεταξύ άλλων η οργάνωση κάνει λόγο για «άκυρες και τιποτένιες» αποφάσεις.

Εκτός από τον Μοχάμεντ Μόρσι σε θάνατο καταδικάστηκαν ακόμη πέντε υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ αυτών και του ανώτατου καθοδηγητή της Μοχάμεντ Μπαντίε. Επιπλέον τουλάχιστον 100 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο. Σημειώνεται πως η απόφαση μπορεί να προσβληθεί νομικά με έφεση. Ο Μοχάμεντ Μόρσι είχε αποδράσει από τη φυλακή Γουάντι Νατρούν τον Ιανουάριο του 2011 και καταδικάστηκε για συνωμοσία με ξένους ισλαμιστές για απελευθέρωση συντρόφων τους από τις φυλακές και συνωμοσία κατά του αιγυπτιακού κράτους.