Επτά μήνες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρώην στρατηγού των Πεζοναυτών Τζιμ Μάτις οι ΗΠΑ απέκτησαν επιτέλους χθες Τρίτη επισήμως νέο υπουργό Άμυνας: τον Μαρκ Έσπερ, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε από τη Γερουσία.

Ads

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την ευκαιρία της τελετής ορκωμοσίας του Έσπερ. «Δεν υπάρχει κανείς πιο κατάλληλος να διευθύνει το υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Έσπερ αναλαμβάνει επικεφαλής ενός Πενταγώνου αποσταθεροποιημένου από τις εναλλαγές στην ηγεσία του από τα τέλη Δεκεμβρίου, το οποίο δεν διέθετε επισήμως έναν υπουργό ο οποίος θα είναι ικανός να αντισταθεί στις παρορμήσεις ενός προέδρου όπως ο Τραμπ, και μάλιστα την ώρα που η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως εμπλέκεται σε δύο πολέμους, στη Συρία και το Αφγανιστάν, και βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το Ιράν.

Πρώην στρατιωτικός που μεταπήδησε στην αμυντική βιομηχανία, επικεφαλής του στρατού ξηράς από το 2017, ο 55χρονος Έσπερ γνωρίζει από πρώτο χέρι τη Μέση Ανατολή: είχε πολεμήσει στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, ανήκε στη διαβόητη 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία του αμερικανικού στρατού.

Ads