Τα προεδρικά καθήκοντα ανέλαβε επίσημα σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν, που αναδείχθηκε νικητής των γαλλικών εκλογών στις 7 Μαΐου. Αύριο θα διορίσει τον πρωθυπουργό του ενώ την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα γαλλική κυβέρνηση. 

Ads

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έφθασε στις 10:00 στο προεδρικό μέγαρο, όπου τον περίμενε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Φρανσουά Ολάντ.

Ο 39χρονος Μακρόν, ο νεότερος πρόεδρος που έχει εκλεγεί στη Γαλλία, περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί επιθεωρώντας ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο Φρανσουά Ολάντ του στο πλατύσκαλο του προεδρικού μεγάρου. 

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μια χειραψία μερικών δευτερολέπτων. Στη συνέχεια οι δυο τους πέρασαν στο προεδρικό γραφείο, όπου είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

image

Ads

Ο Μακρόν ενημερώθηκε για κρατικά θέματα, ενώ του επιδόθηκαν και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

image

Ο Ολάντ φεύγει

«Ο κόσμος χρειάζεται τη Γαλλία»

Κατά την πρώτη ομιλία του, αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων, ο Μακρόν έστειλε μήνυμα ενότητας στους Γάλλους.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και τη διχόνοια που υπάρχουν στην κοινωνία μας» είπε χαρακτηριστικά ενώ διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί για μία ισχυρή Γαλλία. 

image

«Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται την Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη» επισήμανε.

Μιλώντας για τα όσα θέλει να εφαρμόσει αναφέρθηκε στην ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και στην δημιουργία συνθηκών που θα ευνοούν την επιχειρηματικότητα. 

image

Ο Μακρόν με τη σύζυγό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Ο νέος προσωπάρχης των Ηλυσίων

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας διόρισε τον Αλεξίς Κολέ στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, την κορυφαία θέση της προεδρίας.

Ο Κολέ, ένας 44χρονος απόφοιτος της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, ήταν προσωπάρχης του Μακρόν όταν ο νυν πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Φιλιπ Ετιέν, 61 ετών, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο και επίσης απόφοιτος της ENA, διορίσθηκε στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου.