Σε ετοιμότητα για πιθανή στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ κάλεσε σήμερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του.

Ads

Ο Νικολάς Μαδούρο, μιλώντας ενώπιον στρατιωτών σε βάση στην πολιτεία Κοχέδες κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και την Ουάσινγκτον ότι ετοιμάζουν νέο «πραξικόπημα» για την ανατροπή του.

«Ενότητα, συνοχή, πειθαρχία, υπακοή, μέγιστη υποταγή και πίστη στο Σύνταγμα, στην πατρίδα, στην επανάσταση και στον νόμιμο ανώτατο διοικητή», ζήτησε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος από τους στρατιώτες. Κάλεσε επίσης τους στρατιωτικούς «να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα με τα όπλα στο χέρι αν μια ημέρα η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία αποτολμήσει να αγγίξει αυτή τη γη, αυτό το ιερό έδαφος».

Οι ένοπλες δυνάμεις, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξουσία στη χώρα με τους τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους, επιδεικνύουν μέχρι τώρα την αδιάπτωτη στήριξή τους στον Μαδούρο.

Ads

Η ομιλία του Μαδούρο έγινε 4 μέρες μετά το πραξικόπημα – φιάσκο του Χουαν Γκουαΐδό και λίγο προτού ξεκινήσουν νέες πορείες στις οποίες κάλεσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι ΗΠΑ άφησαν ανοιχτό και πάλι το ενδεχόμενο επέμβασής τους στη Βενεζουέλα, ενώ η Blackwater, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, απεργάζεται σχέδιο για την ανάπτυξη 5.000 μισθοφόρων, που θα τεθούν στην υπηρεσία του Χουάν Γκουαϊδό