Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας διέταξε σήμερα την επιστροφή του ελληνικού χάλκινου γλυπτού, ηλικίας άνω των 2.000 ετών, που αποτελούσε μέχρι πρότινος το κεντρικό κομμάτι της συλλογής του Μουσείου J. Paul Getty που βρίσκεται στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια.

Ads

Μετά από μια δεκαετή και πλέον δικαστική μάχη του μουσείου με το ιταλικό κράτος, το ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα ότι το άγαλμα θα πρέπει να κατασχεθεί και να επιστρέψει στην Ιταλία, απορρίπτοντας την τελευταία έφεση του μουσείου. Η υπόθεση εκδικάστηκε σε ανώτατο βαθμό έπειτα από την προσφυγή του αμερικανικού μουσείου εναντίον εντολής Ιταλού δικαστή περί δήμευσης του χάλκινου αγάλματος.

Πρόκειται για το χάλκινο γλυπτό του Λύσιππου ονόματι «Victorious Youth» ή «Getty Bronze», το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 4ου και του 2ου αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1964 από Ιταλούς ψαράδες στην πόλη Φάνο της Κεντροανατολικής Ιταλίας.

Επανεμφανίστηκε στην αγορά της τέχνης το 1974 και αγοράστηκε από το Μουσείο J. Paul Getty στην τιμή των 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων, το 1977, από έναν γερμανό έμπορο τέχνης ονόματι Χέρμαν Χάιντς Χέρζερ.

Ads

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Αλμπέρτο Μπονισόλι προέτρεψε τις αμερικανικές αρχές να ενεργήσουν γρήγορα για λογαριασμό της χώρας για να «ευνοήσουν την επιστροφή του αγάλματος στην Ιταλία». «Είμαι χαρούμενος που αυτή η δικαστική διαμάχη τελείωσε και αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να ανακτήσει η χώρα μας ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς της», συμπλήρωσε.