Μήνυση κατέθεσε εναντίον του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φο Ράσμουσεν, ο Λίβυος γενικός εισαγγελέας, Μοχάμεντ Ζέκρι Μαχτζούμπι. Η μήνυση κατατέθηκε στις λιβυκές δικαστικές αρχές και περιέχει κατηγορίες όπως «εγκλήματα πολέμου» και «απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της επανάστασης Μουάμαρ Καντάφι». Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί η δήλωση του Ρώσου ειδικού απεσταλμένου στη Λιβύη, ότι ο Καντάφι έχει σχέδιο καταστροφής της Τρίπολης. Εν τω μεταξύ σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε πως είναι μετρημένες οι μέρες του Καντάφι. Αύριο ξεκινά, επίσης, η τέταρτη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών με θέμα τη Λιβύη.

Ads

Ο Μαχτζούμπι μίλησε σήμερα από την Τρίπολη στον ξένο Τύπο.

Ο Λίβυος εισαγγελέας κατηγορεί τον Ράσμουσεν για «εγκλήματα πολέμου», «απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της επανάστασης Μουάμαρ Καντάφι», «προμελετημένη επίθεση εναντίον αθώων πολιτών», «δολοφονίες παιδιών» και «απόπειρα ανατροπής του λιβυκού καθεστώτος και αντικατάστασής του με ένα εξαρτημένο καθεστώς, που θα επιτρέπει στο ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες να ελέγχουν τον πλούτο” της Λιβύης».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μαχτζούμπι, περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν χάσει της ζωή τους και ακόμη 4.500 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Ads

«Ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Ράσμουσεν είναι υπεύθυνος για τη δράση αυτού του οργανισμού ο οποίος επιτέθηκε εναντίον άοπλου πληθυσμού σκοτώνοντας 1.108 άμαχους και τραυματίζοντας 4.537 ακόμη, στη διάρκεια βομβαρδισμών στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις και χωριά» της χώρας, δήλωσε ο Μαχτζούμπι.

Όπως ανέφερε ο Μαχτζούμπι, στο μέλλον θα κατατεθούν και άλλες μηνύσεις εναντίον του ΝΑΤΟ σε διεθνή δικαστήρια.

Σχέδιο καταστροφής της Τρίπολης από τον Καντάφι;

Ο Καντάφι έχει ένα «σχέδιο αυτοκτονίας» για την Τρίπολη, στην περίπτωση που οι αντάρτες καταλάβουν την πόλη, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου στη Λιβύη, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιζβέστια».

«Ο λίβυος πρωθυπουργός μου είπε στην Τρίπολη ότι, αν οι αντάρτες πάρουν την πόλη, θα την καλύψουμε με πυραύλους και θα την ανατινάξουμε», ανέφερε ο αραβόφωνος Μαργκέλοφ. Μάλιστα, εξέφρασε τις αμφιβολίες του όσον αφορά την έλλειψη πολεμοφόδιων του λιβυκού καθεστώτος.

«Ο Καντάφι δεν χρησιμοποίησε ούτε έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους και διαθέτει πολλούς. Αυτό μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι έχει έλλειψη όπλων. Θεωρητικά η Τρίπολη μπορεί να έχει έλλειψη πολεμοφόδιων για τα τεθωρακισμένα και τα ελαφρά όπλα αλλά ο συνταγματάρχης έχει πυραύλους και εκρηκτικά σε ποσότητες», εξήγησε.

Παράλληλα, σήμερα οι Λίβυοι εξεγερμένοι απώθησαν στη διάρκεια σφοδρών μαχών τις κυβερνητικές δυνάμεις στη δυτική Λιβύη, εκδιώχνοντας τα στρατεύματα του Καντάφι ως την είσοδο της πόλης κλειδί αλ Ασαμπα, 80 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.

Χίλαρι Κλίντον και Σεργκέϊ Λαβρόφ για Λιβύη

Μετά τις προόδους που έχουν σημειώσει στο έδαφος της Λιβύης οι εξεγερμένοι, είναι «μετρημένες» οι ημέρες του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών σ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Ρώσο ομόλογό της.

«Παρ’ όλο που ούτε εμείς ούτε η Ρωσία μπορούμε να προβλέψουμε την ημέρα ή την ώρα που ο Καντάφι θα εγκαταλείψει την εξουσία, συμφωνούμε ότι οι ημέρες του είναι μετρημένες», δήλωσε η Κλίντον

Στην κοινή συνέντευξη από την Ουάσινγκτον η Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι ο Καντάφι δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας να αποσύρει τα στρατεύματά του και να εγκαταλείψει την εξουσία.

Επίσης, η Αμερικανίδα υπουργός δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα στο θέμα της Λιβύης. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς μας εταίρους, κυρίως με τη Ρωσία, για να αυξήσουμε την πίεση (στον Καντάφι) και το καθεστώς του», υπογράμμισε η Κλίντον.

Η Ρωσία, η οποία απείχε το Μάρτιο από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την υιοθέτηση απόφασης για την κρίση στη Λιβύη, διατηρεί μία αρνητική στάση απέναντι στην στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Κωνσταντινούπολη: Τέταρτη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών για τη Λιβύη

Αύριο θα ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη η τέταρτη σύνοδος της ομάδας επαφής για την Λιβύη στην οποία θα συμμετέχουν δεκαπέντε υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων η Χίλαρι Κλίντον των ΗΠΑ, ο Αλέν Ζιπέ της Γαλλίας, ο Φράνκο Φρατίνι της Ιταλίας και ο Ουίλιαμ Χέιγκ της Βρετανίας. Θα συζητήσουν την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη λιβυκή σύγκρουση και τον συντονισμό της διεθνούς αρωγής προς του εξεγερμένους.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν προσκληθεί επίσης στην Κωνσταντινούπολη ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά η Μόσχα, η οποία αντιτίθεται στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά του καθεστώτος του Λίβυου συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, αρνήθηκε την πρόσκληση.

Η Γαλλία διαβεβαίωσε την Τρίτη πως μια πολιτική λύση αρχίζει να παίρνει μορφή, χάρη σε διπλωματικές επαφές που αναμένεται ότι θα επιτρέψουν την αποχώρηση του Καντάφι.