Μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς, η καθολική εκκλησία της Γερμανίας βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες αποκαλύψεις για κλοπές, αδιαφανή οικονομικά στοιχεία και σπατάλη. Και παρά την επιβολή μέτρων λιτότητας σε όλους τους υπόλοιπους τομείς εκτός της εκκλησίας, ορισμένοι επίσκοποι επιμένουν να προβάλουν ευθαρσώς τον σημαντικό μυστικό πλούτο της.

Ads

Το νέο σκάνδαλο αφορά την υπεξαίρεση συνολικά 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από πάστορα στην περιοχή Franconia της βόρειας Βαυαρίας, τα οποία προέρχονταν από δωρεές πιστών. Το τελευταίο δεν αποτελεί, όμως το μοναδικό οικονομικό σκάνδαλο που συνταράσσει την καθολική εκκλησία. Επίσης, στη Βαυαρία, στην πόλη Augsburg, o επίσκοπος Walter Mixa καταχράστηκε τις δωρεές ενός ιδρύματος για ορφανά παιδιά.

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ εξαφανίστηκαν, επίσης, στην επισκοπή της Magdeburg στην ανατολική Γερμανία, 5 εκατ. ευρώ στο Limburg κοντά στη Φρανκφούρτη, ενώ πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ανώτατο στέλεχος της εκκλησίας στην επισκοπή του Münster διέθετε 30 διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Κι ενώ όλες οι ενορίες; της Γερμανίας εφαρμόζουν πρόγραμμα περικοπών, αρκετοί είναι οι επίσκοποι που αρνούνται να εγκαταλείψουν την πολυτελή ζωή.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση των πιστών που κατηγορούν τους αξιωματούχους της εκκλησίας για συγκάλυψη του προβλήματος, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η πραγματική περιουσία της εκκλησίας, ωστόσο, παραμένει άγνωστη, καθώς οι ιθύνοντες επιμένουν να κρατούν στο σκοτάδι το πραγματικό ύψος των διογκωμένων τραπεζικών λογαριασμών και των ακινήτων, που έχουν αποτελέσει το προπύργιο της εξουσίας της επί αιώνες. Το μόνο περιουσιακό στοιχείο της εκκλησίας που μπορεί να γνωρίζει το κοινό είναι ο προϋπολογισμός της επισκοπής, που εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή του από τον φόρο της εκκλησίας που καλούνται να πληρώσουν οι εκκλησιαζόμενοι.

Ads

Όλος αυτός ο πλούτος, ωστόσο, μετατρέπεται πλέον σε πολιτικό ζήτημα. Η γερμανική κυβέρνηση επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας σε πολίτες, επιχειρήσεις, το στρατό, προκειμένου να συγκεντρώσει μέσα στα επόμενα χρόνια δισεκατομμύρια ευρώ. Όχι όμως και στην καθολική εκκλησία, παρά τη γενναιόδωρη στήριξη που λαμβάνει από την κυβέρνηση.

«Η καθολική εκκλησία υποστηρίζει ότι είναι φτωχή, αλλά η αλήθεια είναι ότι κρύβει καλά τον πλούτο της» δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο πολιτικός επιστήμονας Carsten Frerk, ο οποίος έπειτα από έρευνες ετών δημοσιεύει το βιβλίο «Το βιολετί Βιβλίο των Οικονομικών της Εκκλησίας». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η περιουσία της μόνο σε ρευστό ανέρχεται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Από την πλευρά της, η καθολική εκκλησία αντικρούει τα στοιχεία αυτά, κατηγορώντας τον Frerk για προκατάληψη και αθεϊστική κριτική προς αυτήν.