Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Νοτίου Αφρικής, αλλά και 100 ηγέτες από όλο τον κόσμο είπαν σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Νέλσον Μαντέλα. Η επίσημη επιμνημόσυνη τελετή ξεκίνησε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Νότιας Αφρικής, υπό καταρρακτώδη βροχή, στο στάδιο FNB κοντά στο Σοβέτο, όπου κάποτε ζούσε ο ίδιος ο ιστορικός ηγέτης της χώρας. Στο στάδιο χωρητικότητας 95.000 θεατών, ο Μαντέλα είχε κάνει την τελευταία δημόσια εμφάνισή του, στη διάρκεια του Μουντιάλ που φιλοξένησε η χώρα το 2010. Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καθώς και η ιστορική χειραψία του με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Ads

Με την ευλογία του αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου ολοκληρώθηκε η τετράωρη εκδήλωση στη μνήμη του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής.

Νωρίτερα, πήραν τον λόγο, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα και η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, πήραν το λόγο, μεταξύ άλλων, τιμώντας τη μνήμη του ήρωα της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα.

image

Ads

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που έφτασε με καθυστέρηση στο στάδιο λόγω της βροχής, καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος. Στην ομιλία του χαρακτήρισε τον Νέλσον Μαντέλα ως τον τελευταίο μεγάλο απελευθερωτή του 21ου αιώνα και ως γίγαντα της δικαιοσύνης. Ευχαρίστησε, επίσης, τον λαό της Νοτίου Αφρικής, ανεξαρτήτως φυλής, όπως είπε, που μοιράστηκαν τον Μαντέλα με τον υπόλοιπο κόσμο».

image

Αίσθηση προκάλεσε και η ιστορική χειραψία Μπ. Ομπάμα με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, των ηγετών των δύο χωρών που βρίσκονται σε διαμάχη για περισσότερο από μισό αιώνα.

Αντίθετα με τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στον αμερικανό πρόεδρο οι συγκεντρωμένοι, ορισμένοι Νοτιοαφρικανοί μέσα στο στάδιο γιουχάρισαν τον πρόεδρο Ζούμα κατά την άφιξή του στην τελετή αποχαιρετισμού και για δεύτερη φορά, όταν ακούστηκε το όνομά του από τον επικεφαλής των τελετών και αντιπρόεδρο του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, Σίριλ Ραμαφόσα. Εν συνεχεία, σφυρίγματα και τραγούδια συνεχίζουν να ακούγονται κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Οι επικριτές του Ζούμα, που εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους μέσα στο στάδιο, ζητούν την αντικατάστασή του, μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ανακαίνιση της κατοικίας του που στοίχισε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά, περί τους εκατό ηγέτες, προσωπικότητες του πνεύματος και των τεχνών από όλον τον κόσμο και φυσικά το πλήθος των ανώνυμων ενώθηκαν για να τιμήσουν τον πατέρα της χώρας του Ουράνιου Τόξου.

image

Στο βήμα πήραν θέση επίσης ο Ραούλ Κάστρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας. Πριν από όλους όμως μίλησε ο συγκρατούμενός του στο Ρόμπεν Άιλαντ Αντριου Μλαγκένι και μέλη της οικογένειάς του. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν για την υποδειγματική διαδρομή του ανθρώπου που αφού πέρασε 27 χρόνια της ζωής του στα κάτεργα του απαρτχάιντ, διαπραγματεύθηκε την ειρηνική μετάβαση, τη διάλυση του καθεστώτος, έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και εγγυήθηκε την εθνική συμφιλίωση.

Ανάμεσα σε αυτούς που τίμησαν τη μνήμη του ιστορικού ηγέτη της Ν. Αφρικής ήταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζίμι Κάρτερ. Επίσης παρέστη ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (και ο πρώην πρόεδεος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί), όπως και όλοι οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί της Γηραιάς Αλβιώνος (Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν), ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε από τη Ζιμπάμπουε, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και πολλοί άλλοι.

image

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τελικώς ταξίδεψε μαζί με τον πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες στο Γιοχάνεσμπουργκ. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ακύρωσε το ταξίδι του επικαλούμενος, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το υψηλό οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η παρουσία του Νετανιάχου και της συνοδείας του στην κηδεία του Μαντέλα θα κόστιζε περί το 1,45 εκατ. ευρώ. Μόνο για τη μεταφορά του εξοπλισμού ασφάλειας, θα έπρεπε να δαπανηθούν περί τις 666 χιλιάδες ευρώ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Νετανιάχου βρέθηκε στο στόχαστρο οξείας κριτικής για τις υπερβολικές προσωπικές του δαπάνες.
 
Η τελετή ξεκίνησε στις 11 το πρωί με τον εθνικό ύμνο της Νότιας Αφρικής από μια χορωδία. 


 
Πολλά γήπεδα και στάδια σε όλη τη χώρα τέθηκαν σε κατάσταση «επιφυλακής» για να φιλοξενήσουν τα εκατομμύρια λαού που τιμούν τον ιστορικό τους ηγέτη καθώς σε δεκάδες δημόσιους χώρους που άνοιξαν σε όλη τη χώρα οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν τα όσα θα συμβαίνουν στο στάδιο FNB μέσα από γιγαντοοθόνες. Την ασφάλεια επιτηρούν χιλιάδες αστυνομικοί.
 
Μετά την επιμνημόσυνη τελετή η σορός του εκλιπόντος πρόκειται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην έδρα της κυβέρνησης στην Πραιτώρια επί τρεις ημέρες, μέχρι την Παρασκευή. Στο κτίριο αυτό ο Μαντέλα ορκίστηκε πρόεδρος το 1994. Η ταφή του πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο χωριό Κούνου όπου ο εκλιπών έζησε τα παιδικά του χρόνια. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την κηδεία και την ταφή του. Πολλοί λίγοι ξένοι ηγέτες θα παραστούν την ταφή.