Η πλατεία του Μιλάνου κατακλύζεται από το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί για να ακούσει τον Ιταλό κωμικό Beppe Grillo να διακωμωδεί την ιταλική πολιτική με το ιδιαίτερα καυστικό χιούμορ του.  Ο συνδυασμός του επιτηδευμένου διαβρωτικού χιούμορ του με την λαϊκή οργή και αγανάκτηση για το πολιτικό καταεστημένο και την λιτότητα δημιουργεί ένα ισχυρό πολιτικό κίνημα στη πολιτική σκηνή της Ιταλίας, γράφουν οι New York Times.

Ads

«Πάρτε τα χρήματα μακριά από την πολιτική», φώναζε στην πλατεία ο κωμικός. «Πάρτε τις καριέρες τους. Αν κάποιος θέλει να κάνει  χρήματα ή να κλέψει θα πρέπει να επιλέξει μια άλλη δουλειά. «Με κανένα οικονομικό όφελος… η πολιτική γίνεται με το πάθος», συνέχιζε ο κωμικός.

Αν και ιδρύθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2009, το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει γίνει γρήγορα μια δύναμη στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών στις 6 και 7 Μαΐου, οι υποψήφιοι του κινήματος έλαβαν μέρος σε 101 από τους 941 δήμους, και κατέλαβαν σχεδόν 200.000 ψήφουςένα εθνικό μέσο όρο 9 % – καθιστώντας το έτσι  τη δεύτερη ή τρίτη σε σειρά κατάταξης πολιτική δύναμη σε διάφορους δήμους σε όλη την Ιταλία.

«Είμαστε στην αρχή για κάτι καινούργιο που θα αλλάξει τα πάντα. Το διαδίκτυο σαρώνει τα πάντα μακριά, προς έναν κόσμο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν υπάρχει», δήλωσε ο Grillo, ο δημοφιλής κωμικός, ο οποίος έχει πάνω από 550.000 οπαδούς στο Twitter, και σχεδόν 850.000 στο Facebook.

Ads

Σύμφωνα με τους New York Times, τo κίνημα του Grillo, το οποίο ξεκίνησε από το 2005 και διαμορφώθηκε μέσα από διάφορες μορφές του Διαδικτύου γίνεται γρήγορα μαι πλατφόρμα λαϊκής αγανάκτησης για τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, τα οποία θεωρούνται ότι έχουν χάσει την επαφή τους με τις ανάγκες των ανθρώπων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα της χώρας έχει πέσει κάτω από 5% και έτσι το αντι-πολιτικό μήνυμα του  Grillo βρήκε γόνιμο έδαφος.

Οι πολιτικοί σχολιαστές έχουν μπει στον πειρασμό να απορρίπτουν το κίνημα του Grillo ως κίνημα που χαρακτηρίζεται  ως εθνικής ψήφος διαμαρτυρίας ενάντια στα καλά εδραιωμένα συμφέροντα, όχι διαφορετικό με αντιδραστικές κινήσεις και αλλού στην Ευρώπη, από τους Πειρατές της Γερμανίας μέχρι και νεοναζί της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

Ωστόσο, τα μέλη του κινήματος έχουν απορρίψει τον χαρακτηρισμό αυτό και εμπλουτίζουν την ατζέντα τους με ένα φιλικό προς το περιβάλλον, αντικαταναλωτικό, εκπαιδευτικό προφίλ, αρθρωμένο με πολλές τοπικές παραλλαγές. «Η καινοτομία του βασίζεται στη χρήση του Web ως μια εκλογική περιφέρεια, με την ιδέα μιας νέας δημοκρατίας, με μια άμεση σχέση μεταξύ των εκλεγμένων και των ψηφοφόρων», δήλωσε ο Federico Fornaro, ιστορικός που έχει γράψει για το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Η εστίαση στα τοπικά ζητήματα αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τη μέχρι στιγμής επιτυχία του. Και αυτό φάνηκε από τις πρόσφατες δημαρχιακές εκλογές στην Ιταλία, όπου περιοχές με πολλά τοπικά προβλήματα ανέδειξαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων σε μεγάλη δύναμη.

Η εύρεση ενός κοινού μηνύματος προς το εκλογικό σώμα θα θέσει σε δοκιμασία του υπερ-δημοκρατικό κίνημα που αρνείται να αυτοπροσδιοριστεί μέσα από τις ετικέτες και επεξεργάζεται τις πολιτικές θέσεις του on line μέσω της δύναμης του διαδικτύου. Ωστόσο, υπάρχουν και μελανά σημεία στο κίνημα αυτό, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα μέλη του αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.