Αντιμέτωποι με καταστροφικές πλημμύρες από το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ βρίσκονται οι κάτοικοι στις ακτές του Τέξας. Τουλάχιστον πέντε νεκροί έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα. Εκατοντάδες πολίτες έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και απομακρύνονται με βάρκες. Στο μεταξύ οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή. 

Ads

Πάνω από 2.000 πολίτες έχουν ζητήσει βοήθεια γιατί έχουν εγκλωβιστεί. Οι αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες σε περίπτωση ανάγκης να ανέβουν στις στέγες των σπιτιών τους. Παράλληλα, όλες οι υπηρεσίες στο λιμάνι του Χιούστον θα παραμείνουν κλειστές σήμερα λόγω της επικινδυνότητας του καιρού.

Ο Χάρβεϊ έφτασε στο Τέξας ως τυφώνας Κατηγορίας 4 (ύψιστο επίπεδο κλίμακας), με ανέμους 210 χλμ/ώρα, και είναι η ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει την πολιτεία από το 1961. Ο Χάρβεϊ ξήλωσε οροφές σπιτιών, κατέστρεψε κτίρια, πλημμύρισε παράκτιες περιοχές και διέκοψε την ηλεκτροδότηση περίπου 280.000 σπιτιών στο Τέξας από χθες. 

Τμήματα της πόλης του Χιούστον, κοντά στις ακτές του Τέξας στον Κόλπο του Μεξικού, έχουν καταγράψει πάνω από 76 εκατοστά βροχόπτωσης σε 48 ώρες, ενώ η βροχή συνεχίζεται, σύμφωνα με την Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία. 

Ads

Σύμφωνα με την αντιπλημμυρική αρχή στην οποία υπάγεται η κομητεία Χάρις όπου βρίσκεται το Χιούστον, οι επιπτώσεις του τυφώνα Χάρβεϊ συναγωνίζονται αυτές της τροπικής καταιγίδας Άλισον, η οποία είχε φέρει στο Τέξας επίπεδα βροχόπτωσης πάνω 102 εκατοστά τον Ιούνιο 2001, πλημμυρίζοντας 70.000 σπίτια και προκαλώντας ζημιές αξίας 9 δισ. δολαρίων, δηλαδή 7,55 δισ. ευρώ.

«Το εύρος και η ένταση της βροχόπτωσης αυτής είναι πέρα από οτιδήποτε έχει καταγραφεί έως τώρα. Έρχονται καταστροφικές πλημμύρες και αναμένεται να συνεχιστούν επί σειρά ημερών» ανέφερε η Υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Twitter. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, η βροχόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή σε ορισμένες περιοχές του Τέξας, φέρνοντας από 38 έως και 63,5 εκατοστά βροχής επιπλέον. 

Προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα τυφώνων στο βορειότερο άκρο των παράκτιων περιοχών του Τέξας, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την νοτιοδυτική Λουιζιάνα. Επιπλέον υπάρχει 90% πιθανότητα τυφώνα στα νοτιοανατολικά παράλια των ΗΠΑ. Το κέντρο της καταιγίδας Χάρβεϊ προβλέπεται να μετακινηθεί από το κέντρο της ακτογραμμής του Τέξας σήμερα και να ξαναεπιστρέψει στη θάλασσα απόψε. 

Οι πρωτοφανείς πλημμύρες, σύμφωνα με το Κέντρο, συνεχίζονται στο νοτιοανατολικό Τέξας, ενώ η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ βρίσκεται περίπου 15 χλμ βορειοανατολικά της Βικτόρια του Τέξας, με ανέμους έντασης 65 χλμ/ώρα.

image

image

image

image

image

image

image