Πόλεμος έχει ξεσπάσει στην Ιρλανδία αναφορικά με την άμβλωση με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους το Σάββατο, τόσο υπέρ όσο και κατά των αμβλώσεων και εν όψει του σχετικού δημοψηφίσματος που θα γίνει στη χώρα το 2018 για το ζήτημα αυτό. 

Ads

Η κυβέρνησης της Ιρλανδίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτή την εβδομάδα. Μπροστά στις ολοένα και πιο πιεστικές απαιτήσεις των υπέρμαχων του δικαιώματος στην άμβλωση η κυβέρνηση συγκάλεσε τον Νοέμβριο μια Συνέλευση Πολιτών, η οποία ανέλαβε να εξετάσει μια σειρά κοινωνικών θεμάτων μεταξύ των οποίων η 8η τροπολογία.

Η τροπολογία αυτή, που υιοθετήθηκε το 1983 και που εξισώνει τη ζωή της μητέρας με αυτή του εμβρύου, περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της Ιρλανδίας, μιας χώρας με ισχυρές καθολικές πεποιθήσεις όπου απαγορεύεται εντελώς η άμβλωση. Το 2013 η νομοθεσία χαλάρωσε μετά τον θάνατο μιας νεαρής εγκύου. Έκτοτε η άμβλωση επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που απειλείται η ζωή της μητέρας.

Τα συμπεράσματά της Συνέλευσης δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο και τα 99 μέλη της συνέστησαν μια αρκετά ευρεία απελευθέρωση των αμβλώσεων για τις κυήσεις κάτω των 12 εβδομάδων. Κατόπιν το Δουβλίνο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα την άνοιξη του 2018.

Ads

Ωστόσο οι υπέρμαχοι της ισχύουσας νομοθεσίας έχουν ξεσηκωθεί. Αντίπαλοι των αμβλώσεων διαδήλωσαν την Τετάρτη ενώ βγήκαν και σήμερα στους δρόμους. 

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την 8η τροπολογία που έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και έχει αποτρέψει τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες έχει προκαλέσει η άμβλωση σε άλλες χώρες», τόνισε η Κόρα Σέρλοκ εκπρόσωπος της Pro-Life Campaign.

Και οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων είναι επιφυλακτικοί. Αν και είναι ικανοποιημένοι που επιτέλους θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα, εκτιμούν ότι η ιρλανδική κυβέρνηση και οι βουλευτές αντιμετωπίζουν με φόβο το θέμα και καταγγέλλουν τη μεγάλη επιρροή της καθολικής εκκλησίας στη δημόσια ζωή.

Σημειώνεται ότι αντίθετα με το δημοψήφισμα για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, που τελικά νομοθετήθηκε τον Μάιο του 2015, κανένας πολιτικός αξιωματούχος δεν έχει πάρει ανοικτά θέση για τις αμβλώσεις.

image

image

Ο ιρλανδικός Τύπος κάνει λόγο μάλιστα για υπουργούς που ντρέπονται να υπερασπιστούν ένα δημοψήφισμα, οι όροι του οποίου προωθούν μια πολύ ελεύθερη εκδοχή των αμβλώσεων, την ώρα μάλιστα που η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη. 

Αν και οι Ιρλανδοί φαίνονται έτοιμοι να δεχθούν μια άμβλωση σε περίπτωση βιασμού (76%), είναι αντίθετοι στο να γίνεται απλώς επειδή το επιθυμεί μια γυναίκα (67%), σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos/MRBI.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της χώρας, αν και θεωρεί την τρέχουσα νομοθεσία «πολύ περιοριστική», δεν είναι υπέρ μιας πλήρους νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

«Πιστεύω ότι δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και την πίεση από τους ψηφοφόρους τους, που ίσως είναι πιο ηλικιωμένοι και πιο συντηρητικοί», εκτίμησε η Μπριντ Σμάιθ του κόμματος Solidarity, η πρώτη βουλευτής που παραδέχθηκε τον Ιούλιο ότι έχει κάνει άμβλωση στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την ίδια, «η άμβλωση είναι μια πραγματικότητα ακόμη και στην Ιρλανδία, απλώς είναι μια πραγματικότητα την οποία εξάγουμε καθημερινά», αναφερόμενη στις χιλιάδες Ιρλανδές που πηγαίνουν στο εξωτερικό, και κυρίως στη Βρετανία, κάθε χρόνο για να κάνουν άμβλωση.