Ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, αρχηγός του «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», της οργάνωσης που πριν από μερικές ημέρες κήρυξε το ανεξάρτητο χαλιφάτο του «Ισλαμικού Κράτους» στα εδάφη που ελέγχει σε Ιράκ και Συρία με τον ίδιο ανώτατο ηγέτη, κάλεσε την Τρίτη σε «παγκόσμια τζιχάντ» (ιερό πόλεμο).

Ads

Ο σουνίτης Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι κάλεσε τους πιστούς οπαδούς του σε όλο τον πλανήτη σε ιερό πόλεμο για τον Αλάχ, ενώ τους ζήτησε να μεταναστεύσουν στο χαλιφάτο του, το «σπίτι του Ισλάμ», όπως το αποκάλεσε, λέγοντας πως αυτό αποτελεί καθήκον για κάθε μουσουλμάνο.

Την ίδια στιγμή οι σιίτες συγκεντρώνουν δυνάμεις ενάντια στους τζιχαντιστές της οργάνωσης του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε». Σιίτες από χώρες της μέσης ανατολής φτάνουν στο Ιράκ για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού. Τελευταία οργάνωση που ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στον «πόλεμο ενάντια στους τρομοκράτες» είναι η Anjuman-e-Haideri από την Ινδία.

Η εν λόγω οργάνωση ηγείται της μεταφοράς σιιτών μαχητών στο Ιράκ από τον Ινδία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. Οι σιίτες από την Ινδία τονίζουν πως δεν πρόκειται για μια θρησκευτική σύγκρουση αλλά για μια μάχη ώστε να τερματιστεί η θανάτωση αθώων στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές. Μάλιστα εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε πως στην επιχείρηση συμμετέχουν και σουνίτες. «Είμαστε κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε.

Ads

Διαβάστε επίσης: Ιράκ: Το νέο «Βιετνάμ» των ΗΠΑ και η «ΜακΚάιντα»

Ο χάρτης των περιοχών που ελέγχουν σουνίτες, σιίτες και Κούρδοι στο Ιράκ όπως δημοσιεύεται στο Al Jazeera

image