Ο Antonio La Cava, ένας συνταξιούχος δάσκαλος, μεταμόρφωσε το τρίτροχό του σε μια μικροσκοπική κινητή βιβλιοθήκη για να διαδώσει τη χαρά των βιβλίων στα παιδιά στα απομακρυσμένα χωριά της Basilicata.

Ads

Με το μεταχειρισμένο τρίτροχό του γεμάτο εκατοντάδες βιβλία κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα χωριά της Ιταλίας.

Πρόκειται για το «Bibliomotocarro», μεταφέρει περίπου 700 βιβλία και κάνει οκτώ στάσεις σε συγκεκριμένες ώρες, όπου τα παιδιά μεταξύ οκτώ και δώδεκα ετών, περιμένουν να δανειστούν βιβλία.

Ο Antonio La Cava αφιέρωσε 42 χρόνια της ζωής του ως δάσκαλος στα δημοτικά σχολεία, αλλά κι όταν συνταξιοδοτήθηκε, δεν έπαψε να σκέφτεται τα παιδιά και τη γνώση. Ετσι, γυρνάει από χωριό σε χωριό, στην ιταλική επαρχία για να φτάνει εκεί όπου ζουν τα παιδιά, στα μέρη όπου λείπει η δημόσια βιβλιοθήκη.

Ads

«Τα βιβλία εξαφανίζονται στη στιγμή και τα παιδιά, αφού τα πάρουν στα χέρια τους, κάθονται στην άκρη και τα περιεργάζονται. Δημιουργείται μια μαγική ατμόσφαιρα. Πριν φύγουν από τη βιβλιοθήκη ανοίγει η Λευκή Βίβλος, όπου τα παιδιά μπορούν να γράψουν ό, τι θέλουν: ιστορίες και προσωπικές αφηγήσεις. Όταν μου το επιστρέφουν, το βιβλίο πέφτει στα χέρια των άλλων παιδιών που συνεχίζουν την ιστορία ή γράφουν τις δικιές τους. Και είναι πάντα υπέροχες ιστορίες» λέει ο Antonio.