Την απαγόρευση του Κορανίου στη χώρα του, την επιβολή φόρου σε μουσουλμάνους που φοράνε μπούργκα αλλά και τον υπολογισμό, όπως ο ίδιος δηλώνει, του «κόστους της μετανάστευσης», ζήτησε με επιστολή του στη βουλή ο Ολλανδός βουλευτής Geert Wilders.

Ads

Ο ηγέτης του ακροδεξιών πεποιθήσεων «Κόμματος της Ελευθερίας», περιγράφει το Κοράνι ως ένα «φασιστικό βιβλίο», το οποίο ωθεί όσους το διαβάζουν να σκοτώσουν τους άπιστους και να βιάζουν γυναίκες. Μάλιστα σε πρόσφατη επιτολή του ο Βίλντερς , εξέφραζε την πεποίθηση πως το Κοράνι δεν ανήκει στο «συνταγματικό κράτος» της Ολλανδίας, ενώ δε δίστασε να το συγκρίνει με το βιβλίο «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ.

Η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε στο Wilders την είσοδο στη χώρα το Φεβρουάριο του 2009, όταν είχε προσπαθήσει να επισκεφτεί τη Βρετανία, για να παρουσιάσει την αμφιλεγόμενη ταινία του “Fitna”. Ο τίτλος της ταινίας σημαίνει«σύγκρουση» σε ελεύθερη μετάφραση στα Αραβικά και σε γενικές γραμμές η ταινία συνδέει το Κοράνι με την τρομοκρατία.

Κανένα κανάλι δεν θα μετέδιδε το 17λεπτο φιλμ, το οποίο μερικοί Ολλανδοί πολιτικοί είχαν προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να απαγορεύσουν προτού κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο το Μάρτιο του 2008. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδία είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ολλανδικές επιχειρήσεις, αλλά και Ολλανδοί στρατιώτες και πολίτες της χώρας που βρίσκονται στο εξωτερικό, λόγω της ταινίας.

Ads

Οι Βρετανοί προσπάθησαν να απαγορεύσουν δια παντός στον Wilders την είσοδο στη χώρα, όταν επικαλέστηκαν πως αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, αίτημα όμως που το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση, δεν το έκανε δεκτό.

«Το βιβλίο αυτό πρέπει να απαγορευτεί. Δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευση καθώς χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία στη βία. Όχι άλλοι μουσουλμάνοι μετανάστες στην Ολλανδία», είχε δηλώσει ο Wilders .

Το Κόμμα της Ελευθερίας μέχρι στιγμής καταλαμβάνει τις 9 από τις 150 έδρες του ολλανδικού κοινοβουλίου. Ο Wilders έχει εκφράσει την επιθυμία του να θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός στις επερχόμενες εκλογές του 2011 και όλα δείχνουν πως η ανάδειξή του δεν αποτελεί ουτοπία καθώς το κόμμα του συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Πηγή: Spiegel