Ο Φρανσουά Φιγιόν παίρνει το χρίσμα των εσωκομματικών εκλογώς της γαλλικής δεξιάς και θα είναι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, την ερχόμενη άνοιξη. Πιθανόν να είναι και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας που θα διαδεχτεί τον Φρανσουά Ολάντ.

Ads

Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας δείχνουν τον Φιγιόν, να επικρατεί κατά κράτος του ανθυποψηφίου του Αλέν Ζιπέ.

Πιο συγκεκριμένα η «αρσενική Θάτσερ της Γαλλίας», όπως πολλοί τον χαρακτηρίζουν, με βάση τα στοιχεία από τα 4/5 των εκλογικών τμημάτων, συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 67%.

«Ό,τι ενώνει την παράταξή μου είναι σημαντικότερο σε σύγκριση με ό,τι την διχάζει», δήλωσε ο Φιγιόν μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. «Πρέπει τώρα να πείσω ολόκληρη την χώρα ότι το σχέδιό μας είναι το μοναδικό που μπορεί να μας εξυψώσει» δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, ο Φρανσουά Φιγιόν από τα κεντρικά της εκστρατείας του.

Ads

Ο Αλέν Ζιπέ, από την πλευρά του, αναγνώρισε την ήττα του συγχαίροντας τον Φρανσουά Φιγιόν. «Τελειώνω την εκστρατεία ως ελεύθερος άνθρωπος χωρίς να εγκαταλείψω τις πεποιθήσεις μου», δήλωσε ενώπιον των οπαδών του.

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς παράταξης στη Γαλλία, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Tα τελευταία στοιχεία που γνωστοποίησαν οι διοργανωτές της ψηφοφορίας καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή ήταν 4,5% μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή του πρώτου γύρου.

Ο Τιερί Σολέρ, πρόεδρος της Επιτροπής που οργάνωσε την ψηφοφορία, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η συμμετοχή ανερχόταν σε πάνω από 2,9 εκατ. ψηφοφόρους στις 18.00 ώρα Ελλάδας, με το 78% των εκλογικών τμημάτων να λαμβάνεται υπόψη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών του γαλλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σημαδεύτηκε από την απροσδόκητη νίκη του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος θεωρείτο αουτσάιντερ. Ο Φιγιόν κατάφερε να σφραγίσει τον «πολιτικό θάνατο» του Νικόλα Σαρκοζί, ο οποίος περιορίστηκε στην τρίτη θέση, πίσω από τον Αλάν Ζιπέ. Ειδικότερα ο Φιγιόν συγκέντρωσε το 43,6% των ψήφων, ο Ζιπέ το 26,7% και ο Σαρκοζί το 22,9%.

Οπαδός μιας θεραπείας σοκ για την απαλλαγή της Γαλλίας από τον κρατισμό, ο νέος πρόεδρος της γαλλικής δεξιάς έχει πολύ νεοφιλελεύθερες θέσεις στην οικονομία και ένα συντηρητικό πρόγραμμα για τα κοινωνικά ζητήματα.

Ο Φιγιόν, πολιτικά, παρουσιάζεται ως η «αρσενική Θάτσερ» της Γαλλίας. Εξάλλου δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό του για τον νεοφιλελευθερισμό και την πολιτική δράση της «Σιδηράς Κυρίας». Ο Φιγιόν έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά του παραδοσιακού «κρατικισμού» στη Γαλλία δηλώνοντας υπερήφανος οπαδός των νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών, όπως αυτές ορίστηκαν από τη Σχολή του Σικάγο. Έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης σχεδόν μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας, αλλά και του περιορισμού των κοινωνικών επιδομάτων, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων και όχι μόνο.

Επίσης είναι υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε τηρήσει σκληρή στάση για το Brexit, ζητώντας ένα «γρήγορο» διαζύγιο και τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με με τη Μόσχα.

Τα βλέμματα,μετά τη νίκη Φιγιόν, στρέφονται τώρα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και τίθεται το ερώτημα εάν ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να κατακρημνίζονται, θα αποφασίσει τελικά να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προκριματικές του Ιανουαρίου, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησής του Μανουέλ Βαλς εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως καταδεικνύουν ότι ούτε ο νυν Πρόεδρος ούτε κάποιος άλλος υποψήφιος της Αριστεράς θα καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον επόμενο Μάιο με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η μονομαχία του Φιγιόν με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Εντούτοις, οι δημοσκόποι δεν κατάφεραν να προβλέψουν την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και των Αμερικανών να εκλέξουν ως πρόεδρό τους τον Ντόναλντ Τραμπ.