Πριν από λίγο καιρό ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ταξίδεψε στο Παρίσι, ξεκινώντας μια διήμερη προσπάθεια στη γαλλική πρωτεύουσα να αποτρέψει την αμερικανική επιβολή δασμών στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο, επενδύοντας στις καλύτερες σχέσεις που είχε αναπτύξει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουελ Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι προσπάθειές του απέβησαν μάταιες. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του και από την 1η Ιουνίου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες που εξάγουν χάλυβα στις ΗΠΑ υποχρεώνονται να πληρώσουν δασμό 25% επί της τιμής εισαγωγής, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το αλουμίνιο είναι της τάξης του 10%.

Ads

Η κίνηση των Αμερικανών σηματοδότησε την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου, ο οποίος, όπως εκτιμά το Spiegel σε ανάλυσή του, θα μπορούσε να προκαλέσει μακροχρόνιες ζημιές τόσο στην αμερικανική όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτές οι ημέρες ενδεχομένως είναι η αρχή μιας μακρόχρονης διαμάχης. Η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα απαντήσει το επόμενο διάστημα επίσης με δασμούς, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, σε αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν, το ουίσκι και οι μηχανές, αλλά και με άλλα μέτρα. Από την πλευρά του ο Τραμπ εξετάζει εάν μπορεί να επιβάλει υψηλότερα τέλη στις ευρωπαϊκές εισαγωγές αυτοκινήτων σε περίπτωση ευρωπαϊκών αντιποίνων.

Το κόστος που διακυβεύεται είναι μεγάλο, ιδιαίτερα για τη Γερμανία αν ο Τραμπ προχωρήσει στην επόμενη κίνησή του, και κορυφαίοι πολιτικοί έχουν εκφράσει ανοιχτά της ανησυχίες τους σχετικά με το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης. «Και οι δύο πλευρές θα υποφέρουν», είναι η εκτίμηση που κυριαρχεί. Όμως δεν πρόκειται μόνο για τα εμπορικά ισοζύγια και τα κέρδη των εταιρειών. Η ταχύτητα με την οποία οι ΗΠΑ γυρίζουν την πλάτη τους στην παγκόσμια τάξη που έχει διαμορφώσει από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι εκπληκτική. Από τις συμφωνίες για το κλίμα και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο, τους κοινούς κανόνες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ο Τραμπ χτυπά οτιδήποτε πιστεύει πως περιορίζει τις ΗΠΑ από το να ασκούν τη δύναμή τους όπως του αρέσει.

Τώρα, απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία. Ήταν μόνο πριν από λίγα χρόνια όταν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί διαπραγματεύονταν τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών TTIP, αλλά τώρα οι δύο πλευρές απειλούν να γίνουν αδίστακτοι αντίπαλοι. Κατά τύχη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μιλούσε στις Βρυξέλλες σε μια εκδήλωση με τίτλο «Ενεργοποίηση της Ευρώπης – Τώρα!» όταν έμαθε τα νέα για την απόφαση του Τραμπ.  Καθώς αναφερόταν στις επιτυχίες της ΕΕ, ένας από τους υπαλλήλους του έριξε ένα σημείωμα. Ο  Γιουνκέρ κοίταξε το χαρτί, πριν το πετάξει. «Όπως ήταν αναμενόμενο», είπε, κοιτάζοντας το ακροατήριο. «Αυτή είναι μια κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ανταποκριθεί. «Είμαστε σε θέση να κάνουμε ακριβώς το ίδιο, είπε. Τα αντίμετρά μας θα ανακοινωθούν σύντομα», πρόσθεσε απειλητικά.

Ads

Μετά από όλα τα γεγονότα πολλοί στην ΕΕ βρίσκονται σε αγωνία. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι ηγέτες των τριών ευρωπαϊκών χωρών με τις ισχυρότερες οικονομίες, η Άνγκελ Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Τζουζέπε Κόντε, που κάνει πρεμιέρα ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, συναντούν τον Τραμπ στη Σύνοδο της G7 στον Καναδά. Το κλίμα είναι άσχημο και κανείς δεν το κρύβει. Η ΕΕ, αυτή την περίοδο, μοιάζει συσπειρωμένη απέναντι στον αμερικανό Πρόεδρο. Με τους Ευρωπαίους συντάσσονται και οι υπόλοιπες χώρες της «ομάδας», ο Καναδάς, η Βρετανία και η Ιαπωνία. Και αυτοί πλήττονται από τις πολιτικές του Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί δείχνει απομονωμένος, αλλά και απτόητος. Μέχρι την έναρξη της Συνόδου είχε εξαπολύσει επίθεση σε όλους. Ο Μακρόν, ίσως ο μόνος που έχει προσεγγίσει στενότερα τον Τραμπ το τελευταίο διάστημα, έφτασε στα όριά του. «Μπορούμε να μείνουμε και έξι», είπε εννοώντας την «εκδίωξη» των ΗΠΑ από τη G7.  «Αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω από όλα, αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα». 

Η σύγκρουση μέχρι το τέλος της Συνόδου, σήμερα Σάββατο, είναι δεδομένη και οι διαφωνίες, σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και με τα υπόλοιπα ζητήματα που έχει «ανοίξει» ο Τραμπ, γεωπολιτικά και οικονομικά, είναι τόσο μεγάλες που δεν αναμένεται κοινό τελικό ανακοινωθέν. Ύστατες προσπάθειες για να σωθούν τα προσχήματα θα πραγματοποιηθούν από τις αντιπροσωπείες των χωρών, όμως πηγές υπογραμμίζουν πως κατά την κύρια Σύνοδο εργασίας όλοι επέμειναν στις θέσεις τους.

Ο φόβος της Γερμανίας 

Βέβαια τα όσα συμβαίνουν στον Καναδά δεν αποτελούν έκλπληξη. Μέχρι και η συνήθως εκνευριστικά «μετρημένη» Άνγκελα Μέρκελ αυτή τη φορά είχε προαναγγείλει διαπραγματεύσεις σε υψηλούς τόνους. Φαίνεται εξάλλου να είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από τους δασμούς του Τραμπ. Σύμφωνα με το Spiegel, oι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, καθώς σχεδόν το 10% των εξαγωγών της πηγαίνουν στην Αμερική κάθε χρόνο, προϊόντα που κυμαίνονται από τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα έως τα χημικά προϊόντα. Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν θα μπορούσε να χάσει περισσότερα σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Τα πρώτα πιθανά θύματα των δασμών του Τραμπ θα είναι κατασκευαστές χάλυβα, χαλύβδινων σωλήνων και φύλλων αλουμινίου ειδικότερα, εταιρείες όπως ο προμηθευτής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Paderborn και η εξειδικευμένη χαλυβουργία Benteler. «Θα πρέπει να αυξήσουμε τις τιμές ώστε να ανταποκριθούν στους δασμούς», λέει ο διευθύνων σύμβουλος Ραλφ Γκότελ. «Οι μισοί πελάτες μας θα πληρώσουν το επιπλέον κόστος γιατί διαφορετικά δεν θα αποκτήσουν τα επιθυμητά προϊόντα με τη συνήθη ποιότητα, ενώ το άλλο μισό θα αγοράσει χάλυβα στις ΗΠΑ».

Η εταιρεία εργαλειομηχανών Trumpf στη Βάδη-Βυρτεμβέργη θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί εάν οι προμηθευτές της αυξήσουν τις τιμές τους και μετακυλήσουν το κόστος από τους νέους δασμούς. Αυτό θα αυξήσει την τιμή των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις μηχανές της, όπως είναι ο ακατέργαστος χάλυβας, και η Trumpf θα πρέπει να αυξήσει τις τιμές της για να απορροφήσει την χασούρα. Έτσι όμως θα μειωθεί η ζήτηση. Και εκεί τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν οδυνηρά, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη πιο σημαντική αγορά της εταιρείας μετά τη Γερμανία.

Τα στελέχη της Siemens εξακολουθούν να είναι σχετικά χαλαρά στην έδρα της εταιρείας στο Μόναχο. Η Siemens εκμεταλλεύεται τις δικές της εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ για προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε χάλυβα ή αλουμίνιο, όπως αμαξοστοιχίες και τουρμπίνες. Θεωρητικά, τουλάχιστον, οι θυγατρικές της θα μπορούσαν να αγοράσουν πρώτες ύλες ή ημικατεργασμένα προϊόντα τοπικά για να παρακάμψουν τους δασμούς. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τα ειδικά κράματα που δεν παράγονται στις ΗΠΑ. Θα πρέπει να εισαχθούν από τη Γερμανία και έτσι θα υποστούν τους δασμούς.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι υπάρχει πλεονασματική παγκόσμια παραγωγή χάλυβα ύψους 740 εκατομμυρίων τόνων. Ο κολασμένος ανταγωνισμός και οι πόλεμοι τιμών είναι τόσο βίαιοι που ακόμη και οι παγκόσμιες εταιρείες όπως η Thyssen Krupp δεν είναι πλέον σε θέση να επιβιώσουν μόνες τους. Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι συμφώνησαν πρόσφατα μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις να συνεργαστούν σε μια κοινή επιχείρηση 50-50 με την ινδική χαλυβουργία Tata.

Για τις γερμανικές εταιρείες, ο μεγαλύτερος φόβος δεν είναι οι δυνητικά 1,3 εκατομμύρια τόνοι παραγγελιών χάλυβα στις ΗΠΑ που θα χάσουν κάθε χρόνο μέσω των δασμών. Αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 4% των συνολικών γερμανικών εξαγωγών χάλυβα, αριθμός που οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντέξουν. Πιο επικίνδυνη είναι η πιθανότητα η Ευρώπη να πλημμυρίσει με ακόμα πιο φθηνό χάλυβα ως αποτέλεσμα των δασμών των ΗΠΑ. Ένα μεγάλο μέρος των χαλυβουργικών πλεονασμάτων παγκοσμίως πηγαίνει στις ΗΠΑ. Έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η Γερμανική Ομοσπονδία Χάλυβα (Stahl) δείχνει ότι μεγάλες ποσότητες αυτού του χάλυβα πιθανόν να εκτραπούν προς την Ευρώπη ως αποτέλεσμα των δασμών.

Οι εισαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων στην ΕΕ έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά, κατά περίπου 14%, από την ανακοίνωση της πρόθεσης του Τραμπ για την επιβολή δασμών. Οι χώρες που προμηθεύουν με φθηνό χάλυβα την αγορά της ΕΕ είναι οι ίδιες που δεν είχαν εξαιρεθεί προσωρινά από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ: Η Τουρκία, η Ινδία και η Ρωσία. Εάν ο Τραμπ  επιμείνει στην πολιτική των δασμών, οι εισαγωγές στην ΕΕ θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά αρκετά εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αυτό θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή χαλυβουργία. Οι μικρότεροι παραγωγοί χάλυβα όπως η Georgsmarienhütte ή η Salzgitter στη Γερμανία θα απειληθούν με μεγάλες απώλειες.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα πληγεί επίσης από έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, όπου πωλούνται τα περισσότερα αυτοκίνητα στον κόσμο μετά την Κίνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως θέλει να διώξει τα γερμανικά αυτοκίνητα από τους αμερικανικούς δρόμους και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εξάγουν περίπου μισό εκατομμύριο οχήματα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τα ακριβά. Αν επιβληθούν επιπλέον τέλη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα είχαν πιθανώς άλλη επιλογή παρά να αντιδράσουν με υψηλότερες τιμές και συνεπώς να διακινδυνεύσουν μείωση των πωλήσεων.

Η θυγατρική της VW, η Porsche κινδυνεύει ιδιαίτερα. Αν και η εταιρεία πωλεί σχεδόν το ένα τέταρτο των οχημάτων της στη χώρα, δεν έχει δικά της εργοστάσια στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Χέρμπερτ Ντις κάλεσε τους Γερμανούς πολιτικούς να εκτονώσουν τις εντάσεις με τον Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται για καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Χωρίς επιστροφή…

Οι εκκλήσεις του Χέρμπερτ Ντις θα έλεγε κανείς πως είναι εύκολο να ειπωθούν, όμως μοιάζει αυτή τη στιγμή αδύνατο να εισακουστούν. Η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να βρει κάποια μορφή συμβιβασμού με τους Αμερικανούς ενάντια στη βούληση της Γαλλίας και άλλων. Η προσφορά που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ από την ΕΕ στα μέσα Μαΐου προήλθε επίσης από την πίεση της Γερμανίας: Εάν ο Τραμπ δεν επέβαλε δασμούς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούσαν την αγορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (σε μια ευρωπαϊκή αγορά που κυριαρχείται από το ρωσικό φυσικό αέριο) και για μια μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πλέον, με την επιβολή των δασμών, το κλίμα άλλαξε. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ θέλει να κάνει τα πράγματα επώδυνα για τους Αμερικανούς. Τα αντίποινα που προτίθεται να επιβάλει η ΕΕ στις μοτοσικλέτες Harley Davidson χτυπούν ακριβώς και συνειδητά ένα από τα σύμβολα του αμερικανικού ονείρου, όπως ήθελαν οι Γάλλοι. Ο Αλτμάιερ αντίθετα λέει ότι θέλει να αποφύγει τον «φαύλο κύκλο των τιμωρητικών δασμών». Ενώ ο Ρος δήλωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα αντίμετρα της ΕΕ, εξάλλου, δεν τίθενται σε ισχύ αυτόματα.

Ο ΠΟΕ, βεβαίως, έχει ειδοποιηθεί για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση. Ωστόσο, οι αρχές του στη Γενεύη πρέπει πρώτα να καθορίσουν εάν τα απαντητικά μέτρα της ΕΕ είναι ανάλογα των αμερικανικών δασμών. Αυτό θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο και θα «αγοράσει» επίσης λίγο χρόνο. ‘Ισως ο ΠΟΕ μπορέσει μέχρι τότε να μετριάσει την αντίδραση της ΕΕ. Τουλάχιστον αυτή είναι η σκέψη του Αλτμάιερ, σύμφωνα με το Spiegel. Σκοπός του είναι να διαπραγματευθεί μια συμφωνία με τους Αμερικανούς για τους βιομηχανικούς δασμούς και μια «ευγενική« συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Έχει ήδη πείσει την Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μαλμστρομ, αλλά οι Γάλλοι δεν «ψωνίζουν». Όπως συμπεραίνει και το γερμανικό περιοδικό, τα «γεράκια» φαίνεται να έχουν κερδίσει την πρώτη μάχη.