«Είπαμε στους Τούρκους ότι είναι παράνομες οι γεωτρήσεις σε διεθνή ύδατα και δεν είναι αποδεκτές τέτοιες ενέργειες», ήταν το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μεσω Αθήνας στην Άγκυρα, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τον χαβά του, προαναγγέλοντας την αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου. 

Ads

Με την Τουρκία να ξεκινάει νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το «Γιαβούβ» να βρίσκεται ήδη στα νότια της Κύπρου και το «Φατίχ» στα δυτικά, ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Αθήνα προειδοποίησε την Άγκυρα για την προκλητικότητά της, όμως ο Ερντογάν «πέταξε στα σκουπίδια» τις προειδοποιήσεις του.

* Διαβάστε επίσης: Τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο αρχίζει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην 29η Σύνοδο Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κόμματός του στο Κιζίλτσαχαμάμ και έδωσε λεπτομέρειες από τη δραστηριότητα των γεωτρυπάνων και των πλοίων στην περιοχή. «Το γεωτρύπανο Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο. Πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει και αυτό. Το Γιαβούζ, το οποίο προσθέσαμε φέτος στον στόλο μας, μετά που ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καρπασία, το στείλαμε στη γεώτρηση Μόρφου-1. Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% των ερευνών του ανοιχτά της Αττάλειας», είπε συγκεκριμένα.

Ads

Αλλά ο Ερντογάν δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς έκανε γνωστό ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αγοράσει και νέο γεωτρύπανο: «Γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό, και με τρία γεωτρύπανα που θα είναι εξολοκλήρου δικά μας και επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πομπέο σημείωσε ότι «δουλεύουμε και εργαζόμαστε για να μη γίνεται στρατιωτικοποίηση των θεμάτων στο Αιγαίο και να υπάρχει αποκλιμάκωση», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Μιλώντας όμως στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, δεν δίστασε να δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση στην περίπτωση που τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ελληνικό νησί.