Ο Τεμέλ Καραμολλάογλου, Πρόεδρος του -δεξιού, θρησκευτικού, αντιπολιτευόμενου- «Κόμματος της Ευτυχίας» πρώην φίλος του σημερινού προέδρου, είπε στις αρχές της εβδομάδας μία αναμφισβήτητη για αρκετά εκατομμύρια τηλεθεατές αλήθεια: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει προβλήματα υγείας. Δεν μπορεί να περπατήσει καλά. Αναζητά και αυτός μια λύση σε αυτό το πρόβλημα».
Πράγματι, ολόκληρη η Τουρκία βλέπει εδώ και έξι τουλάχιστον μήνες έναν χλωμό Πρόεδρο, ο οποίος προφέρει τα λόγια του με δυσκολία, ο οποίος μερικές φορές δεν καταφέρνει να αναγνωρίσει τους υπουργούς του και ο οποίος αποκοιμιέται εν μέσω συνέντευξης Τύπου.
Η υγεία ενός ατόμου, σύμφωνα με τους ηθικούς κανόνες του Τύπου, αποτελεί μέρος της ιδιωτικής του ζωής και αφορά μόνο στο εν λόγω πρόσωπο και τους συγγενείς του. Όταν, όμως, πρόκειται για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η υγεία του είναι μέρος των εν δήμω, διότι διοικεί μία κοινωνία και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υγείας του που επηρεάζει σημαντικά τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας.
Οι δημοσιογράφοι, συνεπώς, ανησυχούν για την υγεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι για την υγεία του ατόμου που ονομάζεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτός, χειρουργήθηκε δύο φορές, το 2011 και το 2012, και η Προεδρία της Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει τότε ότι επρόκειτο για μία επέμβαση για τη βελτίωση της πέψης! Κανείς γιατρός δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες, αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν είχε ήδη ανακοινώσει αργότερα ότι επρόκειτο για επέμβαση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου! Παρεμπιπτόντως, όλοι γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος πάσχει από επιληψία εδώ και πολύ καιρό.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι ο Ερντογάν, ο Ένας και Μοναδικός Άνδρας που ασχολείται με τα πάντα, εργάζεται τουλάχιστον 18 ώρες την ημέρα. Ο ηλικίας 67 ετών άνδρας περιβάλλεται 24 ώρες το 24ωρο από γιατρούς, διαιτολόγους, οι οποίοι συνοδεύουν έναν στρατό τουλάχιστον 1.000 αστυνομικών, χωροφυλάκων, φρουρών ασφαλείας και συμβούλων.
Οι φήμες για την υγεία του Προέδρου βρίσκονται για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη των ειδήσεων των ΜΜΕ. Διότι, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες από τα παρασκήνια της Άγκυρας, οι σύμβουλοι του Ερντογάν, σε συνεννόηση με τους αξιωματούχους της αντιπολίτευσης, αναζητούν έξοδο κινδύνου για το «Ρέις».
«Αν μας εγγυηθείτε ακαταλόγιστο, είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε την εξουσία ειρηνικά μετά τις εκλογές», φέρεται να πρότειναν οι συγγενείς του Ερντογάν. Μέρος της αντιπολίτευσης, ήδη αρκετά εθνικιστικό και κρατικιστικό, είναι έτοιμο να δεχτεί αυτή τη φόρμουλα.
Η επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα είναι, επίσης, μία άλλη πρόταση του Παλατιού. Δεδομένου ότι το τουρκικό προεδρικό σύστημα, χρεοκοπεί καθημερινά, ο Ερντογάν θέλει να γίνει και πάλι Πρωθυπουργός με έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει συμβολικές, σχεδόν, ή και τιμητικές εξουσίες.
Ο Καθηγητής Νετσμετίν Ερμπακάν (1926-2011), ο πρώτος ηγέτης του Πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία είχε δηλώσει το 1994 ότι το κόμμα του θα ήταν στην εξουσία, αλλά ότι το πρόβλημα έγκειτο στο εάν θα γινόταν αυτό με μια ειρηνική ή μια αιματηρή μετάβαση. Σήμερα, η πολιτική τάξη στην Τουρκία βρίσκεται εν μέσω συζήτησης για το αν η αποχώρηση των ισλαμιστών θα είναι ειρηνική ή όχι.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >