Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο Πέμπτη, στο οποίο θα συζητηθεί η κλιμάκωση της ένταση με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των S-400, αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Dailysabah» ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει στο τραπέζι προτάσεις για αντίποινα, ως απάντηση στα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Κύπρος, για το πλήρωμα του ερευνητικού σκάφους «Πορθητής».

Ads

Η εφημερίδα Yeni Safak φέρνει μάλιστα στη δημοσιότητα τις προτάσεις ενός Τούρκου Ναυάρχου, του Cem Gürdeniz, προς τον Ερντογάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αν η Κύπρος προχωρήσει στην σύλληψη του «Πορθητή» η Τουρκία θα μπορούσε να υιοθετήσει τα εξής μέτρα:

1. Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλει στο συγκεκριμένο ένταλμα. (π.χ. η συμφωνία για το προσφυγικό) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος πρεσβευτής στη χώρα.
2. Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα
3. Οι έρευνες να γίνουν με το πλοίο Yavuz στα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 τα οποία η Κύπρος θεωρεί δικά της και η Τουρκία δικά της
4. Να υπάρξουν συνέπειες στα πλοία της Κύπρου που περνούν τα στενά των Δαρδανελίων
5. Να παρθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τα κυπριακά πλοία, ακόμη και στα επιβατικά για τα οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.
6. Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα του Ψευδοκράτους.

Αμερικανική στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

«Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη συμμαχία μας με την Ελλάδα. Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη δέσμευσή μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα από τα πράγματα που είμαι πολύ περήφανος είναι το εύρος και το βάθος της στρατιωτικής μας συνεργασίας με την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την παρουσία του κ. Αποστολάκη στην Ουάσιγκτον. Νομίζω ότι είδατε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο, η οποία περιγράφει τη στρατιωτική μας σχέση με την Ελλάδα ως μία από τις ισχυρότερες που έχουμε στην περιοχή. Αυτή η παρουσία νομίζω ότι είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της δέσμευσης μας στο να στηρίξουμε την συμμαχική μας σχέση με την Ελλάδα και κάθε διάσταση αυτής», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, στο μεταξύ, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία.

Ads

«Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα κάποιες αρκετά προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί» ανέφερε επίσης ο Τζέφρι Πάιατ και πρόσθεσε ότι «η Αθήνα έχει επιδιώξει με συνέπεια να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα μέσω διαδικασίας για ΜΟΕ».

Ακυρώνει τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις ο Ερντογάν

Μία μέρα μετά την αμερικανική ανακοίνωση του μπλόκου στην εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα F-35, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγκάζεται να ακυρώσει 39 προεκλογικές του ομιλίες ενόψει των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας την πλάτη κολλημένη στον τοίχο.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία εντός του Ιουλίου όπως δήλωσε χθες Τρίτη, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, μια εξέλιξη που από ότι φαίνεται θα ανεβάσει περισσότερο το διπλωματικό θερμόμετρο ανάμεσα στις δύο χώρες.