Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ενέχει τον κίνδυνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, να ανατρέψει τις πολιτικο-στρατηγικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Ενώ το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό στη Συρία και το Ιράκ χάρη στους Κούρδους και τη διεθνή συμμαχία υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον, η νέα δύναμη που εγκαθίσταται στην Καμπούλ μπορεί να αναζωογονήσει και να ενισχύσει τα ισλαμιστικά ρεύματα στην περιοχή. Όλες οι ριζοσπαστικές οργανώσεις του πολιτικού Ισλάμ μπορούν, εφεξής, να βασίζονται στους Ταλιμπάν σε επίπεδο ιδεολογικής, πολιτικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης, διότι αυτή η οντότητα διαθέτει τώρα ένα Κράτος.

Ads

Η θέση των περιφερειακών και παγκόσμιων δυνάμεων, της Ουάσιγκτον, της Μόσχας, του Πεκίνου, της Τεχεράνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ήδη πηγή ανησυχίας για το λαό του Αφγανιστάν, καταρχάς, αλλά και για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ειρήνη. Αυτές οι πρωτεύουσες αναζητούν ένα διπλωματικο-πολιτικό τρόπο συνεργασίας με τα νέα αφεντικά της Καμπούλ. Πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα επιβάλλουν, οι μεγάλες δυνάμεις σχεδιάζουν να βοηθήσουν στη λήξη της απομόνωσης των Ταλιμπάν. Δεδομένης της ανεπαρκούς ικανότητας διαχείρισης ενός Κράτους που βρίσκεται ήδη εν μέσω κρίσης, οι Ταλιμπάν δεν διαθέτουν, επίσης, οικονομικούς πόρους. Ένα Ναρκο-Κράτος επί αρκετές δεκαετίες, το Αφγανιστάν διαθέτει, επίσης, ορυκτό πλούτο ανεκμετάλλευτο ακόμη από τις ξένες χώρες.

Η Τουρκία του Ερντογάν κατέχει μία ιδιαίτερη θέση και ρόλο όσον αφορά στο εγγύς μέλλον του Αφγανιστάν. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Υπουργός του, Εξωτερικών, έχουν ήδη διακηρύξει δημόσια την επιθυμία τους να δημιουργήσουν καλές
σχέσεις με την Καμπούλ. «Οι αξίες των Ταλιμπάν δεν αντιτίθενται στις δικές μας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Τα πρώτα μηνύματα των Ταλιμπάν είναι θετικά» πιστεύει η τουρκική διπλωματία.

Πράγματι, το ριζοσπαστικό Ισλάμ της Καμπούλ είναι ιδανικό για τον Ερντογάν, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια εγκατέλειψε τις δημοκρατικές αξίες της Δύσης. Σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, «Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ένα Κοσμικό Κράτος», αλλά το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτήν την εβδομάδα, σε επίσημη αναφορά του προς το δικαστήριο, δηλώνει ότι «Η ομοφυλοφιλία είναι σύμφωνα με το Ισλάμ αμαρτία».

Ads

Από την άλλη, ο Ερντογάν εξακολουθεί να επιμένει στη σημασία του αεροδρομίου της Καμπούλ, το οποίο προστάτευε και διαχειριζόταν ο τουρκικός στρατός έως  την περασμένη Κυριακή. Αλλά οι Ταλιμπάν δεν σκοπεύουν να αφήσουν την προστασία και τη διαχείριση του αεροδρομίου της πρωτεύουσάς τους σε μία ξένη χώρα.

Ο Ερντογάν ενθαρρύνει τους τουρκικούς επιχειρηματικούς κύκλους να αγοράσουν ή να μισθώσουν θαλάσσιους λιμένες και αεροδρόμια σε ξένες χώρες. Δεν τίθεται, βεβαίως, θέμα βελτίωσης του τουρισμού ή της κυκλοφορίας των ταξιδιωτών, αλλά κυριαρχίας στα βασικά σημεία για τη διευκόλυνση κάθε παράτυπου και παράνομου εμπορίου, αρχής γενομένης από αυτό των ναρκωτικών, σύμφωνα με τους αρθρογράφους της αντιπολίτευσης. «Αδελφοσύνη μεταξύ των Ναρκο- Κρατών», πιστεύει καθηγητής οικονομικών, πρόσφυγας στη Γαλλία. «Τα ταμεία του Ερντογάν είναι άδεια, ούτε ο κατασκευαστικός τομέας, ούτε ο τουρισμός μπορούν να τα γεμίσουν. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, αλλά αυτός εξακολουθεί να χρειάζεται τα χρήματα. Έτσι, γι ‘αυτόν, η συνεργασία με τους Ταλιμπάν είναι απαραίτητη, τόσο από θρησκευτική, όσο και οικονομική άποψη (βλ. απόκτηση εκατομμυρίων δολαρίων από το εμπόριο του οπίου)», συνεχίζει.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν χαιρέτισαν τη νίκη των Ταλιμπάν. Τα κυβερνητικά ΜΜΕ δημοσίευσαν επαίνους για τους «αντιιμπεριαλιστές και αντιαμερικανούς Ταλιμπάν». Ισλαμιστές διένειμαν λουκούμια στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για τον εορτασμό της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Μόνο το κουρδικό, αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών («HDP»), τρίτο κόμμα της Βουλής, μπόρεσε να δηλώσει ανοιχτά ότι δεν πρέπει διπλωματικά και πολιτικά να αναγνωρίσουμε τους Ταλιμπάν, «τρομοκρατική συμμορία, εχθρούς των γυναικών, που αποκεφαλίζουν όσους δεν τους υπακούουν».

Οι ειδικοί προβλέπουν την άφιξη ενός τουλάχιστον εκατομμυρίου Αφγανών προσφύγων στην Τουρκία. Η Άγκυρα δεν μπόρεσε να διαχειριστεί σωστά εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια την κρίση των 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Ο ρατσισμός κατά των προσφύγων είναι πιθανό να αυξηθεί με την άφιξη των Αφγανών, σύμφωνα με όλους τους πολιτικούς παρατηρητές. «Νέοι μισθοφόροι για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο εξωτερικό», «Παράνομο και φθηνό εργατικό δυναμικό», «Νέοι πολίτες που θα ψηφίσουν τον Ερντογάν», λέγονται για αυτούς τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Επομένως, η Τουρκία κινδυνεύει να γίνει βραχυπρόθεσμα ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της Αφγανικής κρίσης που προκλήθηκε από την άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν.