Χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται εναντίον των καπιταλιστικών συμφερόντων που καταστρέφουν τη φύση σε πέντε περιοχές της χώρας: το όρος Ίδη, το Χασάνκεϊφ, την κοιλάδα Μουνζούρ, τη λίμνη Σαλντά και το όρος Μουράτ. 

Ads

«Το καθεστώς του προέδρου Ερντογάν δεν φυλακίζει απλώς τους αντιπάλους, στέλνει στην ανεργία ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους αλλά καταστρέφει και τη φύση για να κερδίσει τρία φράγκα από τους υποστηριχτές του», δήλωσε την Τετάρτη ένας κάτοικος του Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια) στη συνάντηση της οργάνωσης «Ύδωρ και Συνείδηση» που πασχίζει να σώσει το όρος Ίδη (Kaz Daglari στα τουρκικά) από την Alamos Gold, μια τουρκο-καναδική εταιρεία που θέλει να εξαγάγει χρυσό στην περιοχή της Τρωάδας.

Για περίπου δύο μήνες, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, ντόπιοι αγρότες και ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος κινητοποιούνται ενάντια στην λειτουργία αυτού του χρυσωρυχείου στους πρόποδες του όρους Ίδη. Οι οικολόγοι κατηγορούν αυτό το έργο για την καταστροφή ενός πλούσιου οικοσυστήματος που είχε διατηρηθεί έως την έναρξη των εργασιών της εταιρείας. 

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, από τις αρχές Αυγούστου, οι μπουλντόζες έχουν ξεριζώσει τέσσερις φορές περισσότερα δέντρα από το αναμενόμενο (195.000 αντί 46.000). Επίσης οι ακτιβιστές θέτουν το ζήτημα καταστροφικών συνεπειών στην υγεία από τη χρήση κυανίου για την εξαγωγή χρυσού. Είναι μια μέθοδος που θα μπορούσε να μολύνει το έδαφος και το νερό των κατοίκων της περιοχής. 

Ads

«Μυθολογικό μεγαλείο», όπως αποκαλείται, το όρος Ίδη είναι ο μεγάλος πνεύμονας της περιοχής. Τοποθετημένη ανάμεσα στο Αϊβαλί (Αιγαίο) και την Καλλίπολη (Μαρμαράς), πολύ κοντά στην Τροία, η Ίδη ήταν στην ελληνική μυθολογία η περιοχή της Αφροδίτης, της Ήρας και της Αθηνάς. Ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς έλαβε μέρος εκεί. Ο Όμηρος τραγούδησε και ζωγράφησε την ομορφιά και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. 

Πολύ πλούσια σε είδη δέντρων και λαχανικών, η Ίδη έχει 78 ενδημικά φυτά από τα οποία τα 31 είναι μοναδικά. Επίσης είναι πλούσια σε νερά. Καταρράκτες, φαράγγια, διάφορα ρέματα και ποτάμια διασχίζουν το όρος που έχει μέγιστο υψόμετρο 1774μ. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται και η «Ίδη με τις χιλιάδες πηγές». 

Οι εκστρατείες κινητοποίησης συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση και στην καναδική εταιρεία για να τερματίσουν το έργο αυτό. Οι τουρκικοί εταίροι του έργου είναι επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον Ερντογάν και προσπαθούν να υπερασπιστούν το χρυσωρυχείο υποστηρίζοντας ότι δεν βλάπτει το περιβάλλον.

Από τον Αμερικανό ηθοποιό Τζόνι Ντέπ έως και τον δημοφιλή Τούρκο τραγουδιστή Ταρκάν, αρκετές προσωπικότητες υποστηρίζουν τον αγώνα των οικολόγων που λένε ότι «ο ουρανός της Ίδης είναι πιο σημαντικός από τα κεφάλαια». 

Ακόμη τέσσερις ιστορικές και οικολογικές περιοχές της Τουρκίας απειλούνται από κατασκευαστικά έργα: 

Το Χασάνκεϊφ (Heskīf στα Κουρδικά, Hiṣn Kayfā στα αραβικά, Hesno d-kifo στα συριακά), ένα χωριό 12 χιλιάδων ετών στον Τίγρη κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγων της κατασκευής ενός υδροηλεκτρικού φράγματος. 

Η κοιλάδα Μουνζούρ (Dersim, East), η οποία είναι επίσης πολύ πλούσια σε δέντρα και φυτικά είδη, κινδυνεύει να καταστραφεί από την κατασκευή ορυχείων που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την κυβέρνηση. 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει ξενοδοχεία και βίλες στις όχθες της λίμνης Σαλντά (Burdur, Centre) καθώς και στην περιοχή του όρους Μουράτ (Kütahya, Uşak, Aegean).

«Τα χρήματα και το κέρδος είναι η μόνη κινητήρια δύναμή τους. Το καθεστώς δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Παρότι πρόκειται για το μέλλον της γης, των παιδιών μας και των εγγονιών μας», λέει ένας κάτοικος του Τσανάκκαλε.