Πολύ δαπανηρός είναι ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο οποίος έχει κοστίσει ήδη δισεκατομμύρια δολάρια και στις δύο πλευρές. Οι βιομηχανίες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι των αυτοκινήτων, της τεχνολογίας και των αγροτικών προϊόντων.

Ads

Όπως σημειώνει το Reuters, οι επιπτώσεις αυτές είναι που οδήγησαν και τους προέδρους Τραμπ και Σι, σε τρίμηνη εκεχειρία.

Κάθε οικονομία έχασε περίπου 2,9 δισ. δολάρια ετησίως, μόνο από τους δασμούς σε σόγια, καλαμπόκι, σιτάρι και σόργο. Οι συνολικές αγροτικές εξαγωγές των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κίνα για τους πρώτους 10 μήνες του 2018 υποχώρησαν κατά 42%. Στο μεταξύ, για να αποζημιώσει τους αγρότες, η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει περίπου 11 δισ. δολάρια σε άμεσες πληρωμές και αγορές αγροτικών προϊόντων για κρατικά προγράμματα διατροφής.

Η Κίνα από την πλευρά της είχε μεγάλες απώλειες, καθώς προϊόντα όπως οι μπαταρίες τηλεφώνων δέχθηκαν πλήγμα από τους αμερικανικούς δασμούς. Μελέτη του Consumer Technology Association έδειξε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα κόστισαν στη βιομηχανία της τεχνολογίας επιπλέον $1 δισ. κάθε μήνα.

Ads

Τέλος, οι Big Three αυτοκινητοβιομηχανίες – General Motors, Ford Motor και Fiat Chrysler Aytomobiles- έχουν σημειώσει ότι οι υψηλότεροι δασμοί είχαν ως αποτέλεσμα πλήγμα στα κέρδη ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου φέτος.