Τη θέση πως η προώθηση της προσέγγισής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας και πως πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ευρωβουλευτής του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, Ότμαρ Κάρας.

Ads

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», κατά την πρόσφατη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Μπαν Κι μουν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί ήδη ως το τέλος αυτού του χρόνου.

Στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επικρίνει συγχρόνως τις χώρες της ΕΕ για έλλειψη ειλικρίνειας απέναντι στην Άγκυρα και για την απουσία ενός πολιτικού μοντέλου εκ μέρους τους για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, αναφέροντας πως «δεν μπορεί κάποιος να διεξάγει διαπραγματεύσεις και να ελπίζει ότι αυτές θα αποτύχουν».

O Αυστριακός πρώην Επίτροπος Γεωργίας Franz Fischler, ωστόσο, με σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» υποστηρίζει ότι είναι εντελώς απίθανη η ένταξη της Τουρίας στην Ευρώπη, καθώς ακόμα και σε μια θετική κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ένταξη θα απορριφθεί στο σχετικό δημοψήφισμα σε κάποια από τις χώρες-μέλη.

Ads

Ο κ. Φίσλερ αναφέρει ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, «για την οποία αυτή είναι πολύ σημαντική από στρατηγικής και οικονομικής άποψης», θεωρώντας επικίνδυνη μια στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία ή τη Μέση Ανατολή, ενώ συγχρόνως ο ίδιος εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια ένταξη της Τουρκίας, καθώς είναι αρκετά τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τουλάχιστον δέκα, τα οποία θα προχωρήσουν στη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.