Αρκετοί από τους ισχυρότερους συνεργάτες και συμβούλους του Αμερικάνου Προέδρου Τζο Μπάιντεν είχαν στο πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν επιχειρηματικές σχέσεις με φαρμακευτικούς γίγαντες, οι οποίοι ασκούν πιέσεις στη διοίκηση για θέματα COVID-19 και πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με έγγραφα που εξετάστηκαν από την εφημερίδα The Daily Poster.

Ads

Αυτοί οι δεσμοί – και η μακροχρόνια συμμαχία του Μπάιντεν με την φαρμακευτική βιομηχανία – αναμένεται να δοκιμαστούν σοβαρά, την ώρα που οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε παραίτηση από τα δικαιώματα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, μια εξέλιξη που θα μείωνε τα κέρδη τους και θα διευκόλυνε την ευρύτερη διανομή εμβολίων σε χώρες που πλήττονται από τον COVID.

Σύμφωνα με  ρεπορτάζ των New York Times, το περασμένο καλοκαίρι ο Μπάιντεν ως υποψήφιος πρόεδρος έσπασε την προσωπική νομοθετική του παράδοση και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τη χαλάρωση αυτών των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας για τη διανομή του εμβολίου COVID-19, λέγοντας ότι «είναι το μόνο ανθρώπινο πράγμα στον κόσμο». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, με την πανδημία να δημιουργεί πλήρη ανθρωπιστική κρίση στην Ινδία την άνοιξη, η κυβέρνηση του Μπάιντεν εξέδωσε την Τετάρτη δήλωση που επαναλαμβάνει αυτή τη γενική υπόσχεση.

«Αυτή είναι μια παγκόσμια κρίση για την υγεία και οι έκτακτες περιστάσεις της πανδημίας COVID-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα», δήλωσε η υπουργός εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Katherine Tai σε δελτίο τύπου. «Η διοίκηση στηρίζει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων για τον COVID-19, με σκοπό να βοηθήσει για το τέλος της πανδημίας, γι αυτό θα συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις ώστε να πραγματοποιηθεί».

Ads

Η δήλωση χαιρετίστηκε ευρέως από πολλές ομάδες δημοσίου συμφέροντος, οι οποίες φοβόντουσαν ότι η διοίκηση Μπάιντεν θα ακολουθούσε  την πεπατημένη και θα αντιτασσόταν σε οποιαδήποτε επείγουσα δράση για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα η δήλωση της Tai ήταν «στενή»: Αναφέρθηκε μόνο στα εμβόλια COVID και απέφυγε να εγκρίνει μια υφιστάμενη, ευρεία άρση των πατεντών που προτείνεται από την Ινδία και τη Νότια Αφρική, η οποία θα καλύπτει «διαγνωστικά κιτ, εμβόλια, φάρμακα, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και αναπνευστήρες». Στη δήλωσή της προειδοποίησε επίσης προληπτικά ότι «οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστούν χρόνο δεδομένης της φύσης του θεσμικού οργάνου, την ανάγκη για συναίνεση και της πολυπλοκότητας των σχετικών θεμάτων» – μια διαδικασία που θα μπορούσε να δώσει στους φαρμακοβιομηχάνους μια ευκαιρία να προσπαθήσουν να περιορίσουν την τελική αναστολή των πατεντών.

«Αυτή είναι μια θαυμάσια εξέλιξη», δήλωσε η Lori Wallach του Global Trade Watch αναφερόμενη στη γενική υποστήριξη της διοίκησης Μπάιντεν στην άρση των πατεντών. «Για να βοηθήσει σε τερματισμό της πανδημίας COVID το συντομότερο δυνατό, ένα τελικό κείμενο παραίτησης πρέπει να περιλαμβάνει το πλήρες σύνολο εμποδίων πνευματικής ιδιοκτησίας και πρέπει να καλύπτει εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικά τεστ για να νικήσει την πανδημία COVID-19» πρόσθεσε.

Οι μετοχές φαρμακευτικών εταιριών έπεσαν μετά την ανακοίνωση της Tai, και η βιομηχανία επικρίνει ήδη την υποστήριξη της κυβέρνησης Biden για χαλάρωση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά του κοροναϊού. Ωστόσο, η απόφαση της διοίκησης Μπάιντεν να μην υποστηρίξει άμεσα την υπάρχουσα πρόταση παραίτησης του ΠΟΕ μπορεί τελικά να αποδειχθεί σημαντική νίκη για τις εταιρείες φαρμάκων. Οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας προειδοποιούν ήδη ότι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες πιθανότατα θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιορίσουν οποιοδήποτε νέο μέτρο.

“(Η παραίτηση του Μπάιντεν) αφορά εμβόλια, αλλά δεν αφορά διαγνωστικά ή θεραπευτικά ή άλλα πράγματα στην πανδημία”, δήλωσε ο James Love, διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Διεθνής Οικολογική Γνώση,  η οποία επικεντρώνεται σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με την υγεία και την πρόσβαση στη γνώση. Πρόσθεσε ότι η αναφορά της Τάι, ότι οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστούν χρόνο, δεν είναι «καλό μήνυμα αυτή τη στιγμή».

Σχέσεις των φαρμακευτικών με τον Λευκό Οίκο

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, οι λεπτομέρειες της αναστολής πνευματικών δικαιωμάτων θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από κορυφαία στελέχη της διοίκησης Μπάιντεν με σημαντικές φαρμακευτικές επενδύσεις, των οποίων οι προηγούμενοι εργοδότες εργάζονταν για μια μεγάλη ομάδα λόμπι των φαρμακευτικών γίγαντων. Αυτό περιλαμβάνει και φαρμακοβιομηχάνους, που ήδη ασκούν πιέσεις στον Λευκό Οίκο για την πνευματική ιδιοκτησία των εμβολίων Covid.

Μεταξύ αυτών είναι:

• Antony Blinken: Πριν διοριστεί υπουργός Εξωτερικών, ο Blinken βοήθησε στη σύσταση συμβουλευτικής εταιρείας, που ονομάζεται WestExec Advisors. Του Η λίστα πελατών του περιλάμβανε τον φαρμακευτικό γίγαντα Gilead Sciences, ο οποίος κατασκευάζει το remdesivir, το μόνο φάρμακο εγκεκριμένο από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία του COVID. Αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ «διεξήγαγαν ή χρηματοδότησαν μεγάλο μέρος της προκλινικής και κλινικής ανάπτυξης του remdesivir», επισημαίνεται χαρακηριστικά σε  έκθεση από το Knowledge Ecology International.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, η Gillead αναφέρεται επισήμως ότι έκανε λόμπινγκ τόσο στο Κογκρέσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το “διεθνές εμπόριο και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας · υποχρεωτική αδειοδότηση και άλλα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε πολλές χώρες”.
Επιπλέον, η Gilead έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο ανακοινώνοντας ότι θα δώσει στην Ινδία 450.000 φιαλίδια remdesivir και θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής του αντιικού φαρμάκου της στη χώρα που έχει πληγεί από πανδημία. Την Τρίτη, η Gilead μήνυσε τη ρωσική κυβέρνηση , καθώς επέτρεψε σε μια εγχώρια εταιρεία να κατασκευάσει remdesivir.

• Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ: Η πρεσβευτής του Μπάιντεν στα Ηνωμένα Έθνη στο παρελθόν εργάστηκε για την εταιρεία συμβούλων Albright Stonebridge Group, η οποία έχει στο παρελθόν εκπροσωπήσει μεταξύ άλλων και την Pfizer.

• Jennifer O’Malley Dillon: Η αναπληρώτρια προϊσταμένη προσωπικού του Μπάιντεν ήταν ιδρυτικός συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρείας Precision Strategies, η οποία έχει συνεργαστεί τόσο με την Gilead όσο και με την Pfizer. Η πρώην συνάδελφός της στην εταιρεία O’Malley Dillon, η Stephanie Cutter, είναι σύμβουλος ενός νέου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, του Building Back Together, που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την ατζέντα του Μπάιντεν. Ο οργανισμός ανέφερε την επιχειρηματική του διεύθυνση ως το γραφείο της Precision Strategies.

• Anita Dunn: Η δουλειά της Dunn ως ανώτερης συμβούλου στον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν είναι μόνο προσωρινή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δημοσιοποιήσει τα οικονομικά της στοιχεία. Ωστόσο σημειώνεται πως η εταιρεία της, SKDK, έχει συνεργαστεί επίσης με τη Pfizer.

• Steve Ricchetti: Επί του παρόντος υπηρετεί ως σύμβουλος του Μπάιντεν, ο Ricchetti υπήρξε λομπίστας για φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Novartis, η Eli Lilly και η Sanofi. Αυτές οι εταιρείες είναι στους κορυφαίους κατασκευαστές ινσουλίνης, που είναι πολύ πιο ακριβή στις ΗΠΑ από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες.
Ο αδελφός του Steve, Jeff Ricchetti, διευθύνει μια εταιρεία λόμπι, τη Ricchetti Inc., η οποία έχει δει άνθηση στις δουλειές της από τότε που ο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία. Στους πελάτες της περιλαμβάνεται η φαρμακευτική εταιρεία Vaxart, η οποία εργάζεται σε ένα εμβόλιο COVID-19 που βασίζεται σε χάπι.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους NYT, ο Μπάιντεν φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει τον  δικηγόρο Ellisen Turner στη θέση του διευθυντή του Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ. Ο Τέρνερ, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Kirkland & Ellis, είχε την Gilead μεταξύ των προηγούμενων πελατών του. Παράλληλα, έχει εργαστεί για λογαριασμό φαρμακευτικών εταιρειών για να αποτρέψει την ανάπτυξη γενόσημων φαρμάκων.

Παράλληλα, ο πρώην διευθυντής νομοθετικών υποθέσεων του Μπάιντεν Sudafi Henry άρχισε πρόσφατα να ασκεί πιέσεις για την εταιρεία ιατρικών συσκευών Abbott Laboratories σε θέματα COVID. Η Abbott δραστηριοποιείται σημαντικά στην Ινδία και παράγει τεστ κοροναϊού και θα μπορούσε επομένως να ενδιαφέρεται για το κατά πόσον οποιαδήποτε παραίτηση από τις πατέντες περιλαμβάνει και διαγνωστικές εξετάσεις εκτός από εμβόλια.

Επιπλέον, την Πέμπτη, το Politico ανέφερε ότι ο Kwabena Nsiah, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής του προσωπικού στον πρώην γερουσιαστή και σημερινό ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Cedric Richmond, εντάχθηκε στην εταιρεία του Henry.
 
Το χρονικό της «αλληλοβοήθειας» εταιρειών φαρμάκων – Μπάιντεν

Όπως σημεώνουν οι NYT, η απόφαση του Μπάιντεν να γεμίσει το επιτελείο του με συμμάχους της φαρμακευτικής βιομηχανίας ταιριάζει με τις μέχρι σήμερα πρακτικές του. Κατάγεται από το Ντέλαγουερ, όπου έχει την έδρα της στις ΗΠΑ η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, ενώ περιοδικά ευθυγραμμίζεται με τους βιομηχάνους φαρμακευτικών σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πολιτικής καριέρας του, ο Μπάιντεν υποστήριξε την εμπορική νομοθεσία ενισχύοντας τους κανόνες περί φαρμακευτικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Αυτό περιλαμβάνει την ψηφοφορία για το Νόμο περί Συμφωνιών της Ουρουγουάης του 1994, ο οποίος υποστήριξε τον αρχικό γύρο διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ που δημιούργησε το περιοριστικό σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας γνωστό ως συμφωνία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζεται με το εμπόριο (TRIPS). Η Pfizer και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες «δοκιμάστηκαν» σκληρά από την TRIPS, και η νέα συμφωνία απαιτούσε από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν εθνικούς νόμους που προβλέπουν ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Όπως ήταν φυσικό, μετά την ψήφισή της, οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν.

Επιπλέον, το 2000, ο Μπάιντεν ήταν ένας από τους οκτώ γερουσιαστές των Δημοκρατικών που ψήφισε μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους κατά της αποκατάστασης της δυνατότητας της κυβέρνησης να παρεμβαίνει προκειμένου να επιβάλει λογικές τιμές για φαρμακευτικά προϊόντα που αναπτύχθηκαν με ομοσπονδιακή βοήθεια καθώς τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, υπό την πίεση της βιομηχανίας, είχαν παραιτηθεί από το δικαίωμά τους να το κάνουν, πέντε χρόνια νωρίτερα.

Χρόνια αργότερα ως αντιπρόεδρος αυτή τη φορά, ο Μπάιντεν για άλλη μια φορά τείνει «χείρα βοηθείας» στη φαρμακευτική βιομηχανία. Το 2011, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας της Ινδίας χορήγησε υποχρεωτική άδεια για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το Sorafenib, ένα φάρμακο για τον καρκίνο που διατίθεται στο εμπόριο ως Nexavar από τον γερμανικό φαρμακευτικό κολοσσό Bayer. Η άδεια επέτρεψε στους Ινδούς κατασκευαστές να παράγουν γενόσημες εκδόσεις για την αγορά της χώρας σε πολύ μειωμένη τιμή. Η ινδική κυβέρνηση σχεδίαζε να κάνει το ίδιο για δεκάδες ακριβά φάρμακα για τον καρκίνο.

Η Bayer παρέπεμψε το ζήτημα στο δικαστήριο και η φαρμακευτική βιομηχανία άσκησε πίεση στην κυβέρνηση Ομπάμα. Από τη μεριά του, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε τη χώρα και άσκησε πίεση (με ιδιαίτερη  επιτυχία) στην ινδική κυβέρνηση, προκειμένου να μην χορηγήσει περαιτέρω άδειες.

Τρία χρόνια μετά την «επιτυχία» του αναφορικά με τον αποκλεισμό προσιτών γενόσημων φαρμάκων καρκίνου στην Ινδία, ο Μπάιντεν έστειλε επιστολή προς τον τότε Πρόεδρο της Κολομβίας Juan Manuel Santos Calderón, εκφράζοντας τις ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με τις προσπάθειες της χώρας του να παράγει προσιτά γενόσημων φάρμακα καρκίνου.

Ως αντιπρόεδρος, ο Μπάιντεν ήταν επίσης σημαντικός υποστηρικτής της αμφιλεγόμενης εμπορικής συμφωνίας Trans-Pacific Partnership (TPP), η οποία θα ενίσχυε την αποκλειστικότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και περιλάμβανε προστασία έναντι των μαζικών αγορών από τις κυβερνήσεις.

Το Ίδρυμα Sunlight σημείωσε τότε: «Με εντολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας, οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης ώστε να περιορίσουν την ικανότητα των εθνικών ρυθμιστικών οργανισμών να υποστηρίξουν την ανάπτυξη φαρμάκων γενικής χρήσης». Μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών το 2013, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την TPP «την πιο φιλόδοξη εμπορική συμφωνία που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κόσμο» και είπε ότι θα είναι «το μέτρο» με την οποία θα συγκρίνονται οι μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες προσπάθειές του, τα φαρμακευτικά συμφέροντα ήταν πιθανώς αισιόδοξα για την υποστήριξη του Μπάιντεν μόλις εξελέγη πρόεδρος. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Pfizer, η οποία έχει κατασκευάσει ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια COVID στις ΗΠΑ, δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στην επιτροπή ορκωμοσίας του Μπάιντεν.

Το 2019, το Associated Press επεσήμανε ότι οι βιομηχανίες φαρμάκων Johnson & Johnson, Amgen, GlaxoSmithKline και Bristol Myers Squibb ήταν μεταξύ πολλών εταιριών και άλλων ομάδων που εργάζονται σε προγράμματα που σχετίζονται με τον καρκίνο που προωθούνται από την Πρωτοβουλία για τον Καρκίνο, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ξεκίνησε μετά τη θητεία του ως αντιπρόεδρος ο Μπάιντεν.

Η Big Pharma έχει ήδη προετοιμάσει την εκστρατεία της ενάντια σε μια αναστολή δικαιωμάτων πατεντών.

Μετά την ανακοίνωση για την αναστολή δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Biden αυτήν την εβδομάδα, οι βιομήχανοι που κατασκευάζουν εμβόλια και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με το COVID είχαν ήδη προετοιμαστεί για μάχη. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021, η φαρμακευτική βιομηχανία ξόδεψε 92 εκατομμύρια δολάρια για την άσκηση πίεσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μεγάλο μέρος των οποίων επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αυτή ενισχύθηκε πρόσφατα από μια επιστολή του γερουσιαστή Thom Tillis, RN.C., προς τη διοίκηση Μπάιντεν, η οποία υποστήριζε ότι η παραίτηση που ζητήθηκε από την Ινδία και τη Νότια Αφρική «θα επέτρεπε τη δημιουργία ολόκληρων βιομηχανιών σε αυτές τις χώρες που θα ανταγωνίζονται με αμερικανικές εταιρείες στην ανάπτυξη τεχνολογιών υγειονομικής περίθαλψης αιχμής».

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η φαρμακευτική βιομηχανία εμφανίζεται ενωμένη ενάντια σε κάθε παραίτηση δικαιωμάτων για το εμβόλιο κοροναϊού. Ακόμη και εταιρείες που δεν παράγουν εμβόλια COVID πιθανώς φοβούνται ότι οποιαδήποτε παραίτηση θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για την αποδυνάμωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε άλλα φάρμακα που σώζουν ζωές.

«Αυτή η αλλαγή στη μακροχρόνια αμερικανική πολιτική δεν θα σώσει ζωές», έγραψε η Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), μία από τις μεγαλύτερες ομάδες πίεσης στην Ουάσινγκτον, με έσοδα 459 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Είναι επίσης αντίθετη με δηλωμένη πολιτική του Μπάιντεν για τη δημιουργία αμερικανικής υποδομής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς παραδίδει αμερικανικές καινοτομίες σε χώρες που θέλουν να υπονομεύσουν την ηγεσία μας στη βιοϊατρική έρευνα».

Η Biotechnology Innovation Organisation (BIO), μια ομάδα πίεσης που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές εμβολίων COVID Moderna, Pfizer και Johnson & Johnson, έγραψε μια επιστολή απειλώντας ότι η παραίτηση της κυβέρνησης του Μπάιντεν από τα δικαιώματα «θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στις εταιρείες να ανταποκριθούν στην επόμενη πανδημία».

Η φαρμακευτική βιομηχανία υποστηρίζει μάλιστα ότι οι εταιρείες είναι γενναιόδωρες αναπτύσσοντας εξαιρετικά προσοδοφόρα φάρμακα.

«Δεν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει οικονομικά τις παρασκευαστικές μας προσπάθειες» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla κατά τη διάρκεια μιας συνδιάσκεψης μετόχων τον περασμένο μήνα. «Οι παραγγελίες που λάβαμε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ επρόκειτο να παραδοθούν μόνο – και η κυβέρνηση των ΗΠΑ επρόκειτο να μας πληρώσει μόνο – εάν το εμβόλιο ήταν επιτυχές, εάν το εμβόλιο ήταν επιτυχές στη λήψη κανονιστικής έγκρισης και εάν το εμβόλιο ήταν επιτυχημένό στην παρασκευή. Ο κίνδυνος ήταν όλοι δικός μας».

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα περισσότερα από τα κορυφαία εμβόλια COVID που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αυτών από την Pfizer, τη Moderna και την Johnson & Johnson, βασίστηκαν στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε από κυβερνητικούς επιστήμονες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Οι εταιρείες επωφελήθηκαν επίσης από το πρόγραμμα Operation Warp Speed της διοίκησης Trump. Η Moderna και η Johnson & Johnson έλαβαν ομοσπονδιακή βοήθεια για έρευνα και ανάπτυξη, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να αγοράσει δόσεις Pfizer αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν αποδειχθούν αποτελεσματικές.

Αυτές οι σχέσεις, καθώς και οι μακροχρόνιοι δεσμοί του Λευκού Οίκου Μπάιντεν με τη φαρμακευτική βιομηχανία, θα μπορούσαν να τεθούν σε δοκιμασία καθώς η διοίκηση επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της παραίτησης δικαιωμάτων για το εμβόλιο.

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι αυτό (η ανακοίνωση Μπάιντεν) αλλάζει την κουβέντα από, από το “Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. οι εταιρείες το έχουν υπό έλεγχο · ας ακούσουμε τον Μπιλ Γκέιτς – όλα αυτά τα πράγματα ήταν κάπως εκτός συζήτησης”, δηλώνει ο Love από το Knowledge Ecology International. «Τώρα η συζήτηση έχει επικεντρωθεί περισσότερο στο ”Πρέπει να κάνουμε κάτι, ας μιλήσουμε για το τι πρέπει να γίνει, όχι για το τι δεν μπορούμε να κάνουμε”».