Τα αστρονομικά επίπεδα της δεκαετίας του 2000 ξαναπιάνει η ψαλίδα στις αμοιβές μεταξύ των αφεντικών και των υπόλοιπων εργαζομένων στις μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Ads

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής (EPI) της Ουάσινγκτον, οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEO) των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ κέρδισαν πέρυσι 312 φορές περισσότερα απ’ όσα οι εργαζόμενοί τους κατά μέσο όρο σε έναν χρόνο.

Το μέσο πακέτο των ετήσιων απολαβών τους άγγιξε τα 18,9 εκατ. δολάρια σημειώνοντας αύξηση κατά μέσο όρο 17,6% σε σχέση με το 2016.

Στην ίδια χρονική περίοδο οι μισθοί των υπόλοιπων εργαζομένων σε αυτές τις εταιρείες παρέμειναν σχεδόν στάσιμοι καθώς αυξήθηκαν μόλις 0,3%.

Ads

Το τεράστιο χάσμα στις απολαβές αφεντικών και υπόλοιπων εργαζομένων στις ΗΠΑ δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο.

Μεγαλώνει συνεχώς τον τελευταίο μισό αιώνα, ιδίως μετά το 1990. Το 1965 οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ κέρδιζαν περίπου 20 φορές περισσότερα απ’ όσα ένας μέσος εργαζόμενος.

Το 1989 κέρδιζαν τα 58πλάσια, ενώ το 2000 -όταν το άνοιγμα της ψαλίδας έφτασε στο μεγαλύτερο σημείο του- κέρδιζαν 344 φορές τον μισθό ενός μέσου εργαζομένου της εταιρείας που ηγούνταν.

Οι απολαβές των CEO υποχώρησαν κάτω από το 300πλάσιο των μέσων μισθών των εργαζομένων πρόσκαιρα μετά το 2000 και το παγκόσμιο κραχ του 2008. Από το 2009 όμως αυξάνονται ξανά με ραγδαίους ρυθμούς.

Πώς το μεθοδεύουν

Η μεγάλη άνοδος στις αποδοχές των CEO oφείλεται -σε μεγάλο βαθμό- στη σύνθεση του πακέτου των απολαβών τους παρά τα υψηλότερα μπόνους ή μισθούς.

Συγκεκριμένα ένα μεγάλο κομμάτι των απολαβών τους αποτελείται από μετοχές της επιχείρησης και δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών (options).

Καθώς τα χρηματιστήρια σημειώνουν αλλεπάλληλα ρεκόρ μετά το τέλος του κραχ αυτοί πλουτίζουν.

Η έκθεση του EPI τονίζει ωστόσο πως η διαρκής άνοδος των τιμών των μετοχών των επιχειρήσεων δεν επαρκεί για την ερμηνεία της μεγάλης ανόδου στις απολαβές των CEO.

Στην ανάλυσή του, το ινστιτούτο διαπιστώνει ότι στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες η άνοδος των απολαβών των παραπάνω ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη άνοδο των μετοχών και των επιδόσεων των επιχειρήσεων.

Από το 1978 έως το 2017 οι αμοιβές των διευθύνοντων συμβούλων αυξήθηκαν κατά 979%.

Στην ίδια περίοδο ο ευρύτερος δείκτης μετοχών S&P 500 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης αυξήθηκε πολύ λιγότερο, μόνο 637%, ενώ οι ετήσιες αμοιβές ενός μέσου εργαζομένου των 350 επιχειρήσεων μόλις… 11,2%!

Οι υπερβολικές αμοιβές των αφεντικών υποδηλώνουν κατά συνέπεια ότι οι καρποί της οικονομικής ανάπτυξης δεν φτάνουν ποτέ στους συνηθισμένους εργαζομένους.

Στα τελευταία 40 χρόνια, οι CEO είδαν τις απολαβές τους να αυξάνονται ταχύτερα από τα κέρδη, από τις αμοιβές του κορυφαίου 0,1% των υψηλόμισθων εργαζομένων, από τους μισθούς των αποφοίτων των κολεγίων στις επιχειρήσεις που ηγούνται.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι πληρώνονται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο μέσος εργαζόμενος της επιχείρησής τους όχι επειδή είναι πιο παραγωγικοί ή έχουν ειδικά ταλέντα ή καλύτερη μόρφωση, αλλά επειδή έχουν τη δύναμη, έχουν την εξουσία να καθορίζουν οι ίδιοι τις απολαβές τους.

Τα τεράστια πακέτα αμοιβών που απολαμβάνουν έχουν όμως άμεσο αντίκτυπο στους υπόλοιπους εργαζομένους, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της εταιρικής κλίμακας.

«Η τεράστια άνοδος των αμοιβών του κορυφαίου 5% των εργαζομένων των επιχειρήσεων και κυρίως του κορυφαίου 1% επηρέασε την άνοδο των μισθών του κατώτερου 90% των εργαζομένων. Αν δεν υπήρχε τόσο ανομοιογενής κατανομή στις απολαβές της εργασίας οι μισθοί του κατώτερα αμειβόμενου 90% των εργαζομένων θα μπορούσαν να έχουν αυξηθεί δύο φορές», υπογραμμίζει ο επιστημονικός συνεργάτης και τέως επικεφαλής του ΕΡΙ Λόρενς Μισέλ.

Μια καλύτερη αποτύπωση του χάσματος
 3.101 φορές περισσότερα!

Το αστρονομικό χάσμα στις αμοιβές εργαζομένων και αφεντικών αναδείχθηκε καλύτερα στη δημοσιότητα τον τελευταίο καιρό λόγω ενός νέου νόμου στις ΗΠΑ που υποχρεώνει τις εταιρείες να δημοσιοποιούν την αναλογία των αμοιβών του διευθύνοντος συμβούλου μιας εταιρείας με τις μέσες αμοιβές των εργαζομένων της.

Ετσι, ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s Στιβ Ιστερμπουκ κέρδισε πέρυσι 21,7 εκατομμύρια δολάρια όταν οι αντίστοιχες μέσες ετήσιες απολαβές των εργαζομένων της αλυσίδας φαστ φουντ ήταν 7.017 δολάρια.

Ο Ιστερμπουκ κέρδισε 3.101 φορές περισσότερα! Ακόμη, ο μέσος εργαζόμενος της αλυσίδας σουπερμάρκετ Walmart κέρδισε το 2017 19.177 δολάρια ενώ ο CEO Νταγκ ΜακΜέλον 22,8 εκατ., δηλαδή 1.188 φορές περισσότερα.

Ας σημειωθεί ότι στις μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπου οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι συνήθως και ιδρυτές τους, κατέχοντας μεγάλα μερίδια στο μετοχικό τους κεφάλαιο, η ψαλίδα στις απολαβές είναι μικρότερη.

Το αφεντικό της Amazon Τζεφ Μπέζος -που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου- εισέπραξε πέρυσι μόλις 1,7 εκατ. δολάρια από την εταιρεία του, 59 φορές περισσότερα απ’ όσα ένας μέσος εργαζόμενός της (28.446 δολάρια).

Ομοίως η αποζημίωση του συνιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ ήταν 8,8 εκατ. δολάρια ενώ το πολύ καλά πληρωμένο εργατικό δυναμικό του κέρδισε κατά μέσο όρο 240.430 δολάρια – αναλογία 37 προς 1.

Οι δυο τους δεν περιμένουν βέβαια το τσεκ του μισθού τους για να ζήσουν. Η προσωπική περιουσία του Μπέζος ξεπερνά τα 154 δισ. ενώ του Ζούκερμπεργκ τα 66 δισ. δολάρια.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών