Χθες ο Ισημερινός χορήγησε στον Τζούλιαν Ασάνζ, τον ιδρυτή του Wikileaks, πολιτικό άσυλο, ώστε οι βρετανικές αρχές να μην μπορούν να τον συλλάβουν και να τον εκδώσουν στην Σουηδία όπου κατηγορείται για βιασμό. Οι αντιδράσεις είναι έντονες και από πλευράς των υποστηρικτών του όσο και από την αντίπαλη όχθη. Σήμερα, όμως, ακόμη και οι κεντροαριστερές εφημερίδες της Βρετανίας, όπως η Guardian και η Independent, εκφράζουν την διαφωνία τους προς την χορήγηση ασύλου, λέγοντας ότι ο Ασάνζ δεν χαίρει αυτού του δικαιώματος. Τονίζουν όμως σε κάθε περίπτωση ότι ο ιδρυτής του Wikileaks πρέπει να προστατευθεί από τις ΗΠΑ, όπου ίσως αντιμετωπίσει ακόμη και τη θανατική καταδίκη. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Ads

 
Παρά την συμπάθειά προς το έργο του Τζούλιαν Ασάνζ, οι κεντροαριστερές εφημερίδες της Βρετανίας επικρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ.

Η Guardian αναφέρει ένα παράδειγμα: Όταν ένας δημοσιογράφος ναζιστικής εφημερίδας ρώτησε τον Τσάρλι Τσάπλιν εάν είναι Εβραίος, αυτός απάντησε ότι δεν έχει αυτή την τιμή.
 
Αυτό που θέλει η εφημερίδα να τονίσει είναι ότι άσυλο δικαιούται εκείνος ο πρόσφυγας που διώκεται για λόγους ρατσιστικούς, ιδεολογικούς, πολιτικούς ή θέματα προσωπικής ασφαλείας, και πρέπει να προστατευθεί και να χαίρει σεβασμού ως ανθρώπινη ύπαρξη, σύμφωνα με την σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά, όμως, όπως ορίζει η ίδια απόφαση, δεν ισχύουν σε περίπτωση που εκκρεμούν σε βάρος του πρόσφυγα κατηγορίες ποινικώς κολάσιμες.
 
Οι Βρετανοί σχολιαστές, λοιπόν, θεωρούν λανθασμένη την χορήγηση ασύλου στον Ασάνζ, και γράφουν ότι θα πρέπει να εκδοθεί πάραυτα στην Σουηδία για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για τον βιασμό.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ θεωρούν τις καταγγελίες και τις γυναίκες, που τις έκαναν, αναξιόπιστες και πως πρόκειται για συνωμοσία από τις μυστικές υπηρεσίες των δυτικών κυβερνήσεων για να τον συλλάβουν.

Ads

Όμως, ο Όουεν Τζόουνς γράφει στην Independent: «Ο βιασμός είναι βιασμός. Οι ίδιοι που λένε ότι δεν πρέπει ο κ. Ασάνζ να κατηγορείται για βιασμό, δεν θα το έλεγαν εάν ήταν κάποιος άλλος  στην θέση του. Ακόμη και ο συνήγορός του, στην Σουηδία, δεν αμφισβήτησε την αξιοπιστία των καταγγελιών εις βάρος του».
 
Η άποψη, βέβαια, αυτή έχει και συνέχεια. «Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει ο κ. Ασάνζ να εκδοθεί στις ΗΠΑ καθώς εκεί πιθανότατα θα βασανιστεί και θα καταδικαστεί σε θάνατο. Αυτό δεν επιτρέπεται», γράφει ο Guardian, ενώ συμπληρώνει ότι η έκδοση στις ΗΠΑ είναι κάτι εύκολο να συμβεί όσο βρίσκεται στην Βρετανία, αφού η χώρα αυτή πάντα είναι έτοιμη να υπογράψει την όποια συμφωνία έκδοσης προς τις ΗΠΑ.
 
«Ο κ. Ασάνζ πρέπει να πάει στην Σουηδία και να δικαστεί για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να μείνει απροστάτευτος απέναντι στις βουλήσεις των Δυτικών κυβερνήσεων», συμπεραίνουν τα Βρετανικά ΜΜΕ, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας να διατηρήσει στάση υπομονής και να πράξει το σωστό.