Με φράση που συνήθως χρησιμοποιούν παιδιά νηπιακής ηλικίας απάντησε ο πρόεδρος της Συρίας στο χαρακτηρισμό «κτήνος Άσαντ» που του επιφύλαξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

«Ό,τι λες, είσαι», είπε ο Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια συνέντευξής του στο ρωσικό δίκτυο Russia Today.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καθυβρίσει τον Σύρο ομόλογό του σε ανάρτησή του στο Twitter στις 8 Απριλίου, μετά από την επίθεση με χημικά στη Ντούμα κοντά στη Δαμασκό, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στον Βλαντίμιρ Πούτιν και το Ιράν για τη στήριξη που του παρέχουν.

Ο Άσαντ είπε στη συνέντευξη ότι δεν θα απαντήσει χρησιμοποιώντας υβριστικά λόγια στον Τραμπ: «Δεν μιλώ έτσι εγώ, άρα δεν μπορώ να χρησιμοποιήσει παρόμοια γλώσσα. Δική του γλώσσα είναι αυτή. Τον αντιπροσωπεύει. Νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ γνωστή αρχή, σύμφωνα με την οποία ό,τι λες είσαι. Άρα ήθελε να δείξει ποιος είναι κι αυτό είναι φυσιολογικό».

Ads

Μετά την επίθεση με τα χημικά στη Ντούμα ακολούθησαν βομβαρδισμοί από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Ο Άσαντ επιμένει ότι δεν διέταξε αυτός την επίθεση, που άλλωστε «δεν θα συνέφερε την κυβέρνηση» του. «Επινόησαν μια ιστορία, είπαν ένα ψέμα, η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο και τη Δύση δεν το πίστεψε, αλλά αυτοί δεν μπορούσαν να κάνουν πίσω. Έπρεπε να κάνουν κάτι, έστω και σε μικρότερη κλίμακα».

Άσαντ: Να φύγουν οι Αμερικανοί από τη Συρία

Ο Σύρος πρόεδρος είπε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να αντλήσει διδάγματα από την εμπλοκή της στο Ιράκ και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη χώρα του.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν. Με κάποιο τρόπο θα φύγουν. Ήλθαν στο Ιράκ χωρίς νομική βάση και κοίτα τι έπαθαν. Πρέπει να πάρουν το μάθημά τους. Το Ιράκ δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Συρία δεν είναι εξαίρεση. Ο κόσμος δεν θα ανεχθεί πλέον ξένους σ’ αυτή την περιοχή», είπε.

Υποστήριξε δε ότι το καθεστώς του «άρχισε να ανοίγει το παράθυρο των διαπραγματεύσεων» με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις -μια συμμαχία Κουρδικών πολιτοφυλακών και μετριοπαθών Αράβων ανταρτών- που έχει υπό τον έλεγχό της περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας, όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικές δυνάμεις.

«Αυτή είναι η πρώτη επιλογή. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταφύγουμε στο να απελευθερώσουμε αυτές τις περιοχές διά της βίας».

Στην ίδια συνέντευξη είπε ότι μόλις που απετράπη μια σύρραξη μεταξύ των συμμάχων του Ρώσων και των Αμερικανών στη Συρία.

«Φθάσαμε κοντά σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των ρωσικών και των αμερικανικών δυνάμεων», είπε. Και πρόσθεσε: «Ευτυχώς αυτό απετράπη όχι χάρη στη σοφία της αμερικανικής, αλλά της ρωσικής ηγεσίας».