Ο αρχηγός των Ινδιάνων, Ραόνι Μετουκτίρε, τα έβαλε με τον Ζαΐχ Μπολσονάρο, τον οποίο κατηγορεί ότι θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Ο 89χρονος διάσημος ακτιβιστής απηύθυνε δραματική έκκληση στην διεθνή κοινότητα και ζήτησε τη βοήθεια για την απομάκρυνσή του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας από την εξουσία… το συντομότερο δυνατό.

Ads

«Πρέπει τον ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θέλει να αποτελειώσει το δάσος, θέλει να αποτελειώσει εμάς τους αυτόχθονες. Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που κάνει», συνέχισε ο γηραιός ινδιάνος αρχηγός κατηγορώντας τον Μπολσονάρο ότι προωθεί την ανάπτυξη γεωργίας, υλοτομίας και εξορυκτικής δραστηριότητας σε γη των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

«Αυτός είναι που παρακινεί αυτούς τους ανθρώπους, όπως τους αγρότες, οι οποίοι τον ακούν, νομίζουν ότι έχουν όλα τα δικαιώματα και αρχίζουν να καίνε τα δάση», επισήμανε ο Ραόνι που αγωνίζεται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων κοινοτήτων αλλά και τη διάσωση του «πνεύμονα της γης» εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σχολιάζοντας δε τις πυρκαγιές που κατακαίνε το δάσος του Αμαζονίου είπε πως είναι απαραίτητη η εξωτερική βοήθεια και τόνισε πως «δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο».

Στον «πνεύμονα του πλανήτη», περίπου 700 νέες πυρκαγιές έχουν καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE).

Ads

Ο Μπολσονάρο έκανε επιτέλους κάτι

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, μετά την παγκόσμια κατακραυγή, αποφάσισε τελικά να ασχοληθεί με το ζήτημα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και στέλνει τον στρατό να σβήσει τις φωτιές.

Το μέτρο, που λαμβάνεται έπειτα από την υπογραφή ενός προεδρικού διατάγματος από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, εξουσιοδοτεί από το Σάββατο τους κυβερνήτες των Πολιτειών της χώρας που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών του Αμαζονίου να κινητοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις «για προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες κατά περιβαλλοντικών εγκλημάτων», καθώς και για «τον εντοπισμό και την καταπολέμηση πυρκαγιών».

Αφού κατηγόρησε τις ΜΚΟ που αγωνίζονται για το περιβάλλον ότι βάζουν τις φωτιές για να τον αποσταθεροποιήσουν,  έριξε τώρα την ευθύνη για την εκτόξευση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος στις πέρα του φυσιολογικού ξηρές καιρικές συνθήκες.

Σε ένα σύντομης διάρκειας τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ακροδεξιός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δηλώνοντας βέβαιος ότι «τα κράτη» θα υπερασπιστούν τη Βραζιλία στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.  Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και θα καταπολεμήσει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» με τον ίδιο τρόπο που πολεμά την κοινή εγκληματικότητα.

Ωστόσο, τόνισε, ότι η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για την κατάσταση που επικρατεί στην βόρεια Βραζιλία «δεν βοηθά στην επίλυσή της».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι προσέφερε στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην καταστολή των πυρκαγιών που κατακαίνε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Κινητοποίηση από όλους ζητά ο Μακρόν στη G7

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο των G7 που αρχίζει σήμερα, εξέφρασε την ελπίδα του να πείσει τους ηγέτες της ομάδαςνα αναλάβουν δράση για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και χαρακτήρισε «κοινό μας αγαθό» το τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Από τη σύνοδο αυτή, σύμφωνα με τον Μακρόν, θα προκύψουν δεσμεύσεις για το περιβάλλον και την κατάσταση των παγκόσμιων ωκεανών από πλευράς της βιομηχανίας της κλωστοϋφαντουργίας και από την ναυτιλιακή βιομηχανία .

Ποιος είναι ο Ραόνι Μετουκτίρε

Ο 89χρονος Ραόνι Μετουκτίρε -γνωστός ως Chief Raoni και Ropni- είναι ιθαγενής της Βραζιλίας, ηγετική μορφή της χώρας και πασίγνωστος ακτιβιστής.

Πρόκειται για έναν ηγέτη-σύμβολο διεθνώς, που έγινε γνωστός για τη μάχη του αναφορικά με τη διάσωση των δασών του Αμαζονίου και της κουλτούρας των ιθαγενών.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της εμφάνισής του, είναι το «lip plate», ένας δίσκος στο κάτω χείλος του που αποτελεί παραδοσιακή τεχνική piercing της φυλής.