Εκατοντάδες νέες δασικές πυρκαγιές σαρώνουν τον φλεγόμενο Αμαζόνιο, με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) να κάνει λόγο για κάπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε χρονικό διάστημα 48 ωρών σε όλη τη Βραζιλία.

Ads

Απελπιστικά είναι τα πρώτα στοιχεία, καθώς μόνο στην Βολιβία έχουν γίνει στάχτη πάνω από εννέα εκατομμύρια στρέμματα.

Ο Raimundo Mura, αρχηγός της φυλής των Mura, που κατοικεί στα βάθη του Αμαζονίου, μιλάει στην κάμερα του BBC για τον εφιάλτη που ζει ο ίδιος και οι άνθρωποι της φυλής του. «Θα δώσω την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για το δάσος», λέει βουρκωμένος ο αρχηγός φυλής των αυτοχθόνων του Αμαζονίου.

«Όλα αυτά τα δέντρα είχαν ζωή. Όλα έπρεπε να ζήσουν. Ο λευκός άνθρωπος έβαλε στόχο να το αποτελειώσει (το δάσος του Αμαζονίου). Ο δικός μας σκοπός είναι να προστατεύσουμε την περιοχή μας, τη φύση, τα δέντρα και τα ζώα», ανέφερε.

Ads

Οι Mura αντιστάθηκαν στους κατακτητές και στην επιβολή του ξένου τρόπου ζωής και επιβίωσαν από θανατηφόρες επιδημίες όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά. Σήμερα υψώνουν το ανάστημα στην κυβέρνηση Μπολσονάρο και την εκμετάλλευση του Αμαζονίου που πρεσβεύει.

«Αντισταθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, όταν δεν υπήρχαν ακόμη δρόμοι, όταν έφτασε το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν έγινε η εισβολή. Κάθε μέρα που περνούσε ερχόταν η αποψίλωση και η υλοτόμηση. Και κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε να μεγαλώνει η καταστροφή. Για αυτό το δάσος θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι την τελευταίο σταγόνα του αίματός μου», είπε χαρακτηριστικά ο Raimundo.