Ads

Η λαϊκή εξέγερση της Αιγύπτου, και νωρίτερα της Τυνησίας, φαίνεται πως ήταν η φλόγα που χρειαζόταν ο αραβικός κόσμος. Μπαχρέιν, Λιβύη και Υεμένη αποτελούν πλέον το επίκεντρο των αντικαθεστωτικών εξεγέρσεων.

Νέες διαδηλώσεις στη Λιβύη…

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Λιβύη ενάντια στο καθεστώς Καντάφι. Τις προηγούμενες ημέρες δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η πόλη Αλ Μπάιντα, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την περιοχή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στους κόλπους των διαδηλωτών έχουν ενταχθεί και αστυνομικοί. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «στρατιωτικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση γύρω από την πόλη ελέγχουν τις εισόδους και τις εξόδους, καθώς και το αεροδρόμιο της Αλ Μπάιντα». Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους της Βεγγάζης, ενώ πληροφορίες κάνουν για δεκάδες νεκρούς από τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην Αλ Μπάιντα έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε το αντικυβερνητικό κίνημα. Κυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι εκτός από τους 14, έχουν σκοτωθεί είκοσι άνθρωποι στη Βεγγάζη και άλλοι επτά στην Ντέρνα.

Ads

Σημειώνεται ότι σήμερα σημειώθηκε εξέγερση στη φυλακή της Βεγγάζης. Πολλοί κρατούμενοι δραπέτευσαν, 150 εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Εξέγερση σημειώθηκε και στην φυλακή Ελ Τζεντάιντα, κοντά στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας τρεις κρατούμενοι συνελήφθησαν την ώρα που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν. Επίσης, δύο αστυνομικοί προσπαθούσαν να διαλύσουν μια διαδήλωση αλλά οι διαδηλωτές τους έπιασαν και τους κρέμασαν.

Τελευταίες πληροφορίες από τη Βεγγάζη αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του τοπικού ραδιοφώνου, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας που φρόντιζαν για την ασφάλεια του κτιρίου.

Χειροβομβίδες εναντίον των διαδηλωτών στην Υεμένη

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις σημερινές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις ενάντια στον πρόεδρο της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα επί 32 χρόνια. Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αντικαθεστωτικών και αστυνομικών, με τους δεύτερους να έχουν και τη στήριξη φιλοκυβερνητικών. Δεκάδες είναι οι τραυματίες. Άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα εναντίον των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει και κατασκηνώνουν στην πλατεία Χουρίγια της Τάιζ. Από τη χειροβομβίδα σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Στο Άντεν, που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Ορισμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε παλαιότερα η αστυνομία, ενώ άλλοι εκτόξευσαν αντικείμενα κατά των κυβερνητικών κτιρίων. «Άλι, άκου, ο λαός θέλει να φύγεις», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Το απόγευμα εκατοντάδες άτομα προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, με αφορμή το βίαιο θάνατο πολλών διαδηλωτών. . «Κάτω ο δικτάτορας, κάτω η καταστολή», φώναζαν οι διαδηλωτές που παραμένουν εδώ και πολλές ημέρες στην πλατεία Χουρίγια της Ταΐζ, όπου σημειώθηκε και η επίθεση με τη χειροβομβίδα.

Στη Ταιζ πραγματοποιήθηκε και πορεία φιλοκυβερνητικών. «Όχι στο χάος και στο σαμποτάζ, ναι στην ενότητα και τη σταθερότητα», φώναζαν. Ο πρόεδρος Σάλεχ είχε προειδοποιήσει πριν από ημέρες ότι κάποιοι που εξυπηρετούν «ξένα» συμφέροντα θέλουν να σπείρουν το «χάος» στον αραβικό κόσμο. Στη πρωτεύουσα Σαναά αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το προεδρικό μέγαρο αλλά διαλύθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Νέα επίθεση στην πλατεία Μαργαριταριού στο Μπαχρέιν

Νέα επίθεση πραγματοποίησε ο στρατός στο Μπαχρέιν, στην πλατεία Μαργαριταριού, στην πρωτεύουσα Μανάμα. Από την επίθεση τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι. Ένας βουλευτής της σιιτικής αντιπολίτευσης, ο Αλι αλ-Άσουαντ, έκανε λόγο για 26 τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι κλινικά νεκρός. Την ίδια στιγμή ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί διάλογος με την αντιπολίτευση μόλις αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα.

Σήμερα στο Μπαχρέιν έλαβαν χώρα οι κηδείες των τεσσάρων διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια των τελετών οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Πίσω από τα δύο οχήματα που μετέφεραν τις σορούς του Αλι Χόντερ, 53 ετών και του Μαχμούμπ Μέκι, 23 ετών, η πομπή χιλιάδων ανθρώπων κατευθύνθηκε προς το χωριό Σίτρα, ενώ το πλήθος φώναζε συνθήματα: «Ούτε σιίτες , ούτε σουνίτες, εθνική ενότητα” και “σουνίτες και σιίτες είναι αδελφοί».

Μετά τις κηδείες πλήθος διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς την πλατεία του Μαργαριταριού, όπου δέχτηκαν και την νέα επίθεση. Βουλευτής υποστήριξε ότι ο στρατός έβαλε με πραγματικές σφαίρες εναντίον περίπου χιλίων ανθρώπων που ήθελαν να μεταβούν στην πλατεία. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει και χτες τα ξημερώματα φονική επίθεση στην ίδια πλατεία, από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις διαδηλωτές.

Το Μπαχρέιν, ένα μικρό βασίλειο στον Κόλπο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες, κυβερνάται από το 18ο αιώνα από μια σουνιτική δυναστεία. Ο ανώτερος σιίτης ιερωμένος του Μπαχρέιν, ο Ίσα Κάσεμ, δήλωσε ότι η επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών, κατά την οποία σκοτώθηκαν οι τέσσερις διαδηλωτές, ήταν μια «σφαγή» και ότι η κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα στο διάλογο. Ο Κασέμ μίλησε σε ένα τζαμί σε σιιτικό χωριό στις βορειοδυτικές παρυφές του Μπαχρέιν. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και κάποιοι φώναζαν «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς». Σημειώνεται ότι ο Ίσα Κάσεμ είναι ένας ισχυρός ιερωμένος με σημαντική επιρροή στους σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία στα αραβικά κράτη του Κόλπου, γεγονός που τον καθιστά σημαντική φυσιογνωμία.

Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποίησαν στην πρωτεύουσα σήμερα χιλιάδες σουνίτες για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο βασιλιά Χάμαντ Μπεν Σάλμαν Αλ-Χαλίφα.

Ο Ομπάμα καταδίκασε την καταστολή

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την χρήση βίας κατά των ατόμων που διαδηλώνουν ειρηνικά σε αυτές τις χώρες και οπουδήποτε αλλού μπορεί να προκύψουν τέτοιες διαδηλώσεις» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος, την οποία διάβασε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Οι ΗΠΑ καλούν τις κυβερνήσεις του Μπαχρέιν, της Λιβύης και της Υεμένης να δείξουν αυτοσυγκράτηση απέναντι στις ειρηνικές διαδηλώσεις και να σέβονται τα δικαιώματα των λαών τους» προσθέτει στην ανακοίνωση ο Μπαράκ Ομπάμα.

Διαβάστε επίσης: Διαδηλώσεις σε Ομάν, Τζιμπουτί, Ιορδανία και Κουβέιτ