Ο άνδρας που καταδικάστηκε άδικα για τη δολοφονία του θρυλικού Αμερικανού αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα, Μάλκομ X, κατέθεσε μήνυση ζητώντας αποζημίωση 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ads

Ο Μοχάμεντ Αζίζ πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία του Μάλκομ X, πριν αποφυλακιστεί με όρους το 1985.

Το 2021, οι εισαγγελικές αρχές ακύρωσαν την  την καταδίκη του, επικαλούμενες «πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία».

Έτσι, ο 84χρονος σήμερα Αζίζ, μηνύει τις αρχές για κακόβουλη δίωξη, άρνηση δικαιώματος δίκαιης διαδικασίας και κυβερνητική ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ads

Ο Αζίζ ήταν ήδη βετεράνος του αμερικανικού ναυτικού στα 26 του και πατέρας έξι παιδιών όταν συνελήφθη για τη δολοφονία του Μάλκομ X το 1965, στην αίθουσα χορού Audubon στη Νέα Υόρκη. Ο ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα πυροβολήθηκε από τρεις ένοπλους ενώ ετοιμαζόταν για την ομιλία του σε συγκέντρωση.

Ο Αζίζ συνελήφθη μαζί με τον Χαλίλ Ισλάμ (Khalil Islam), ο οποίος πέθανε το 2009, έχοντας εκτίσει 22 χρόνια φυλάκιση πριν από την αποφυλάκισή του.

Και οι δύο άνδρες ήταν μέλη του «Έθνους του Ισλάμ», του πολιτικο-θρησκευτικού κινήματος από το οποίο ο Μάλκολμ Χ αποχώρησε το 1964.

Καταδικάστηκαν παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, τις αντικρουόμενες δηλώσεις μαρτύρων κατηγορίας και την ομολογία ενός άνδρα για συμμετοχή  στην δολοφονία και την κατάθεσή του ότι οι δύο συλληφθέντες και κατηγορούμενοι γι΄ αυτήν, ήταν αθώοι.

Ο Talmadge Hayer – ο καθ΄ομολογία δολοφόνος του Malcom X που συνελλήφθη επιτόπου – κατέθεσε στη δίκη ότι οι Αζλιζ και Ισλάμ ήταν αθώοι και δεν συμμετείχαν στη δολοφονία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Hayer υπέγραψε ένορκη κατάθεση κατανομάζοντας τέσσερις άλλους άνδρες που είπε ότι συμμετείχαν στη δολοφονία.

Η επανεξέταση των καταδικαστικών αποφάσεων ξεκίνησε το 2020, αφού οι εισαγγελείς συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Innocence Project, μιας μη κερδοσκοπικής νομικής ομάδας που δραστηριοποιείται για άτομα που πιστεύει ότι καταδικάστηκαν άδικα.

«Ο Μοχάμεντ Αζίζ και ο Χαλίλ Ισλάμ καταδικάστηκαν άδικα και φυλακίστηκαν για δεκαετίες – 42 χρόνια συνολικά – ως αποτέλεσμα εξωφρενικών κυβερνητικών παραπτωμάτων και παραβιάσεων των συνταγματικών τους δικαιωμάτων», είπε ο δικηγόρος Ντέιβιντ Σάνιες, που τους εκπροσωπεί.

«Η δικαιοσύνη που καθυστερει πάρα πολύ καιρό είναι άρνηση δικαιοσύνης. Ο Αζίζ μόλις έκλεισε τα 84 και ο Ισλάμ πέθανε πριν δει το όνομά του να καθαρίζεται», συμπλήρωσε.

Πέρυσι, οι κόρες του Μάλκολμ Χ ζήτησαν να ξανανοίξει η έρευνα για τη δολοφονία υπό το φως νέων στοιχείων.

Μεταξύ άλλων, παρέπεμψαν σε μια επιστολή από έναν άνδρα που ήταν αστυνομικός την εποχή της δολοφονίας το 1965, ισχυριζόμενος ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης και το FBI συνωμότησαν στη δολοφονία.
Πηγή: BBC