Ανάμεσα στους έξι υποψηφίους των τουρκικών προεδρικών εκλογών στον πρώτο γύρο της 24ης Ιουνίου, ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς διακρίνεται τόσο για τον ρόλο κλειδί που έχει όσο και για την προσωπικότητά του.

Ads

Ο Μουχαρέμ Ίντσε (σοσιαλδημοκράτης), ο Τεμέλ Καραμολάογλου (μετριοπαθής ισλαμιστής), ο Ντογκού Περιντσέκ (εθνικιστής), και η Μεράλ Αξενέρ (πρώην ακροδεξιά) επιδιώκουν να ανατρέψουν τον νυν Πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όμως και οι πέντε αυτοί υποψήφιοι θα χρειαστούν τη στήριξη του Ντεμιρτάς στον δεύτερο γύρο. Καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στον πρώτο γύρο ο Ερντογάν δεν μπορεί παρά να πάρει 40%-45% στην καλύτερη περίπτωση, ο Ίντσε περίπου 25%-30%, ο Καραμολάογλου μεταξύ 5%-7%, ο Ντογκού Πιριντσέκ μετά βίας 1% και τέλος η κα Αξενέρ ανάμεσα στο 13% και 17%. Ο Ντεμιρτάς μπορεί να συγκεντρώσει μεταξύ 11%-15% της κάλπης εφόσον η ψηφοφορία γίνει ελεύθερα χωρίς παρεμβάσεις και τεχνάσματα της κυβέρνησης. Ο Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) είναι ο πολιτικός εκπρόσωπος των Κούρδων και της ανεξάρτητης αριστεράς στην Τουρκία.

Στον δεύτερο γύρο στις 8 Ιουλίου, όλοι οι αντιπολιτευόμενοι θα ψηφίσουν για τον υποψήφιο που θα χτυπηθεί με τον Ερντογάν. Για να κερδίσει αυτόν τον δεύτερο γύρο, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έχει απόλυτη ανάγκη την ψήφο των Κούρδων. Ο Ίντσε, ο Καραμολάογλου και η Αξενέρ, η Συμμαχία του Έθνους, έχουν ήδη υπογράψει ένα πρωτόκολλο στο οποίο δεσμεύονται να ψηφίσουν έναν κοινό υποψήφιο στον δεύτερο γύρο. Ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί, ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος, που έχουν σχηματίσει τη δημοκρατική συμμαχία, επίσης έχουν ανάγκη τους Κούρδους για να κερδίσουν στις 8 Ιουλίου. Η μεγάλη πλειονότητα των Κούρδων δεν στηρίζουν πια τον Ερντογάν και τους συν αυτώ για τρεις λόγους: Πρώτον, εξαιτίας των επιχειρήσεων εκκαθάρισης στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Σιρνάκ και στο Τσίζρε που έγιναν από τον Δεκέμβριο του 2015 ως τον Ιανουάριο του 2016. Δεύτερον, γιατί η Άγκυρα εναντιώθηκε στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2017. Τέλος, εξαιτίας της εισβολής και κατάληψης της Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία από τον τουρκικό στρατό.

Νέο σύμβολο της δημοκρατίας, αναμφισβήτητο ίνδαλμα της αριστερής και κουρδικής νεολαίας, ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, κατηγορούμενος για αποσχιστική και τρομοκρατική προπαγάνδα σε τουλάχιστον 93 ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις, βρίσκεται στη φυλακή της Αδριανούπολης από τον Νοέμβριο του 2016. Οι δικηγόροι του, στο όνομα της ισότητας των υποψηφίων στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ζήτησαν την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, ο κ. Ίντσε, ο κ. Καραμολάογλου και η κα Αξενέρ επίσης ζήτησαν δημόσια την απελευθέρωσή του, ενώ ο εθνικιστής Πιρντσέκ ζήτησε την απαγόρευση του κόμματος του Ντεμιρτάς και ο πρόεδρος του κόμματος δεν εκφράζει άποψη επί του θέματος.

Ads

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Ντεμιρτάς «τρομοκράτη» πριν καν ο συμπρόεδρος του HDP φυλακιστεί ή σε κάθε περίπτωση δικαστεί. Τα τουρκικά δικαστήρια βρήκαν εμπόδια στο να καταδικάσουν τον Ντεμιρτάς καθώς οι εισαγγελείς δεν μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν σοβαρές κατηγορίες και οι δικαστές δεν τους άρεσε ένας κατηγορούμενος νομικής κατάρτισης, ο οποίος επικρίνει συνεχώς το δικαστικό σύστημα και την καθεστηκυία τάξη.

Ο Ερντογάν σιχαίνεται τελείως τον Ντεμιρτάς. Αυτό επειδή ο τελευταίος, λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2015, είχε δηλώσει ότι «θα σε εμποδίσουμε να γίνεις Πρόεδρος» – φράση παράγγελμα προς το κόμμα του που συγκέντρωσε περισσότερες από έξι εκατομμύρια ψήφους κερδίζοντας 80 έδρες στις 450. Επομένως η αποστολή εξετελέσθη. Πράγματι, το HDP ανέτρεψε την κυβέρνηση εκείνης της εποχής, η οποία έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Όμως ο Ερντογάν με μια άμεση και βίαιη αντικουρδική εκστρατεία κέρδισε πίσω τις χαμένες έδρες στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Γεννημένος το 1973 στην νοτιοανατολική Έλαζιγκ, Κούρδος από την Ζάζα, γιος υδραυλικού, ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς έχει δυο αδερφούς και τέσσερις αδερφές. Όλοι έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ένας εκ των αδερφών του έχει κατηγορηθεί ότι ήταν μέλος του ΡΚΚ. «Εγώ έχω επιλέξει την ειρηνική οδό, την οδό της δημοκρατίας, για να αγωνίζομαι», είχε δηλώσει ο Σ. Ντεμιρτάς. Απόφοιτος της νομικής σχολής της Άγκυρας, με ειδίκευση στο εταιρικό δίκαιο, είχε για χρόνια εργαστεί στην Ένωση και στο Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ντιγιαρμπακίρ. Ιδρυτικό μέλος της τοπικής οργάνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Ντεμιρτάς παντρεύτηκε την κα Μπασάκ, καθηγήτρια και μητέρα δυο κοριτσιών, 11 και 14 ετών.

Ο Ντεμιρτάς διαφέρει από άλλους πολιτικούς της Τουρκίας για το όραμά του, τις προβλέψεις του και το χιούμορ του. Βουλευτής από το 2007, είναι συγγραφέας ενός μπεστ σέλερ, του «Σεχέρ», το οποίο έγραψε στην φυλακή. Γράφει ποιήματα, σχεδιάζει και παίζει μπαγλαμά. Οι παρεμβάσεις του στο Κοινοβούλιο, οι συνεντεύξεις του στα τηλεοπτικά κανάλια, ακόμη και χρονολογούμενες πριν δυο έτη, είναι μέχρι σήμερα επίκαιρες και αναδημοσιεύονται στα social media.

Είχε το κουράγιο να καταγγείλει δημόσια την «Γενοκτονία των Αρμενίων», υποστηρίζει τους αντιρρησίες συνείδησης και τους οικολόγους, μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των ΛΟΑΤΚΙ. «Οργανώνω σήμερα το απόγευμα την πρώτη μου προεκλογική συγκέντρωση στο κελί μου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει χώρος παρά για έναν», είχε δηλώσει πρόσφατα. «Με συγχωρείτε κύριε δικαστά, αλλά προσωπικά δεν μπορώ να παραστώ στην αυριανή ακρόαση καθώς είμαι πολύ απασχολημένος με τις προεκλογικές μου δραστηριότητες», έγραψε σε επιστολή του προς το δικαστήριο.

Το 2013 σε μια συνάντηση με τους φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη, μια νεαρή κοπέλα τον ρώτησε εάν είχε δει την ταινία «ΝΟ», αναφορικά με την ανατροπή του Πινοσέτ στη Χιλή. Εκείνος απάντησε: «Όχι, αλλά πλέον είμαστε στα γυρίσματα της ταινίας!». Ο Ντεμιρτάς είναι ο πολιτικός που στηρίζουν οι γυναίκες και οι νέοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.