Πρόταση στον Μουσταφά Ακιντζί, για άνοιγμα ενός “escrow account”, ενός λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα μεταφέρεται το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων από την πώληση του φυσικού αερίου υπέβαλε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Η πρόταση αρχικά κατατέθηκε προφορικώς στην κοινή συνάντηση της 9ης Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υποβλήθηκε και γραπτώς στη συνέχεια.

Ads

Όπως σημειώνει η “Καθημερινή της Κύπρου”, η πρώτη αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ήταν θετική, ωστόσο η τύχη της πρότασης του Κύπριου Προέδρου θα κριθεί στην Άγκυρα.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η πρόταση Αναστασιάδη περιλαμβάνει προϋποθέσεις προκειμένου η Τουρκοκυπριακή πλευρά να είναι σε θέση να αντλήσει το μερίδιο που της αναλογεί από τη μελλοντική πώληση φυσικού αερίου, από κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Η πρόταση στην ουσία εξουδετερώνει τα όσα είχε ζητήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης για σύσταση ειδικής Επιτροπής, η οποία θα διαχειρίζεται τα των υδρογονανθράκων. Ο “escrow account”, είναι ένας λογαριασμός ειδικού σκοπού ο οποίος ανοίγεται μετά από συμφωνία δυο μερών. Τον λογαριασμό, τον ανοίγει η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα πρέπει να συμφωνήσει με την Τ/κ πλευρά, για τον διαχειριστή.