Σε μία παραδοχή, που κρύβει ενοχή, αναμένεται να προβεί ο ο επικεφαλής της αμερικανικής μονάδας της Volkswagen,  σε κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου που συνεδριάζει σήμερα. Ο Μάικλ Χορν αναμένεται να παραδεχτεί ότι γνώριζε ήδη από την άνοιξη του 2014 πως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen «πιθανώς» παραβίαζε τους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων.

Ads

Σε γραπτή κατάθεσή του χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής μονάδας της Volkswagen αναφέρει: «την άνοιξη του 2014…μου είπαν ότι υπήρχε μια πιθανή μη συμμόρφωση στις εκπομπές ρύπων που θα μπορούσε να διορθωθεί». «Ενημερώθηκα επίσης ότι οι μηχανικοί της εταιρίας θα συνεργάζονταν με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να επιλύσουν το θέμα», λέει επίσης χωρίς να κατονομάζει αυτούς που τον ενημέρωσαν.

Αυτό σημειώνεται ότι έγινε 18 μήνες πριν η εταιρεία παραδεχθεί στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ότι χρησιμοποίησε λογισμικό για την παραποίηση των δοκιμών, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει νέες επικρίσεις για μη έγκαιρες ενέργειες από την πλευρά της εταιρίας σε σχέση με την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.