Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να συνεργαστεί με το στρατό της Νότιας Κορέας ώστε «να εξασφαλισθεί η ετοιμότητα» και να αποτραπεί τυχόν μελλοντική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Robert Gibbs, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Νότια Κορέα στη Βόρεια Κορέα μετά την επίθεση στη νοτιοκορεατική κορβέτα ήταν «απαραίτητες και απολύτως ενδεδειγμένες».

Ads

Λίγο αργότερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινή ανθυποβρυχιακή άσκηση με τη Νότια Κορέα «στο άμεσο μέλλον», σημειώνοντας ότι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για το περιεχόμενο των ναυτικών ασκήσεων.

Η Ν. Κορέα ανέστειλε οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή με τη Βόρεια Κορέα με ανακοίνωση του προέδρου της χώρας, ύστερα από την δημοσιοποίηση της έκθεσης που υποδεικνύει ως υπαίτια για τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου Cheonan, την Pyongyang. Ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Lee Myung-bak, δήλωσε ότι οι δράστες της επίθεσης που κόστισε τη ζωή σε 46 ναύτες πρέπει να τιμωρηθούν και απαίτησε τη συγγνώμη του Βορρά. Και ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να ζητήσει συγνώμη και να αλλάξει συμπεριφορά.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος πρόσθεσε επίσης η Σεούλ πρόκειται να προτάξει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα σε περίπτωση που η Pyongyang αποτολμήσει άλλη επιθετική πράξη. Ο Lee Myung-bak σημείωσε ότι όλα τα πλοία του Βορρά απαγορεύεται πλέον να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα του Νότου. Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton, παρότρυνε την Κίνα να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα. «Ζητάμε από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά της… και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός.

Ads

Ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου Lee Myung-bak η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης πως διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει την αποτρεπτική πυρηνική της δύναμη και πως έχει αναπτύξει ατομικά όπλα με διαφανή τρόπο. Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον του νοτιοκορεατικού τεχνικού εξοπλισμού, σε περίπτωση που αυτός στηθεί στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, για τη μετάδοση μηνυμάτων κατά της Pyongyang και διαβεβαίωσε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα εάν η Σεούλ κλιμακώσει την ένταση. Η Νότια Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα επαναλάβει, ύστερα από διακοπή έξι ετών, τη μετάδοση μηνυμάτων κατά της Βόρειας Κορέας στην περιοχή των συνόρων στο πλαίσιο της τιμωρίας της για τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου.

Η Κίνα επανέλαβε την έκκλησή της προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν “ηρεμία και αυτοσυγκράτηση“. Το περιστατικό με το Cheonan πρέπει να τύχει “δίκαιου και αντικειμενικού” χειρισμού, “όπως άλλα διεθνή ζητήματα“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μα Ζιαοξού.

«Είμαι σίγουρος ότι το Συμβούλιο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Υπενθυμίζεται ότι η Νότια Κορέα έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεση της, να προσφύγει για την υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.