«Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μία από τις διεθνείς προσωπικότητες, που σημάδεψαν τη διαδρομή των γεγονότων, στον εικοστό αιώνα», ήταν το σχόλιο της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», για τον θάνατο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης.

Ads

Στο αφιέρωμα της στον Κάστρο, η εφημερίδα παρατηρεί ότι η πολιτική του ακτινοβολία ξεπέρασε τα όρια του ηγέτη, ενός νησιού της Καραϊβικής Θάλασσας, με 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Περιγράφει επίσης ένα περιστατικό που συνέβη στον πρώτο του λόγο προς τον λαό της Κούβας:

Ο Κάστρο κυριάρχησε στη χώρα του, με δύναμη και συμβολισμό από την ημέρα που εισήλθε στην Αβάνα, στις 8 Ιανουαρίου του 1959, εκφωνώντας τον πρώτο λόγο του, μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, στο διοικητήριο του Μπατίστα.

Ads

Ο λόγος αυτός, εκφωνήθηκε με πάθος και είχε διάρκεια μέχρι την αυγή. Τελικά, λευκά περιστέρια απελευθερώθηκαν στον ουρανό της κουβανικής πρωτεύουσας, σηματοδοτώντας την ειρήνη, στην έναρξη μιας νέας περιόδου. Όταν ένα από τα περιστέρια κάθισε στον ώμο του Κάστρο, το πλήθος φώναζε: Φιντέλ! Φιντέλ! Ήταν ένα σημάδι ελπίδας για αυτούς που ήταν εκεί, αλλά και για όσους παρακολουθούσαν από την τηλεόραση, ότι ο γενειοφόρος, αντάρτης ηγέτης τους, ήταν προορισμένος να γίνει ο σωτήρας τους.

Ο ίδιος, πίστευε για τον εαυτό του, ότι θα ήταν ο Μεσσίας της πατρίδας του, υπογραμμίζει επίσης η εφημερίδα.

Και τέλος παρατηρεί ότι ο Φιντέλ Κάστρο, ήταν ο ηγέτης που παρέμεινε στην εξουσία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη, με εξαίρεση τη βασίλισσα Ελίζαμπεθ τη Β’.