Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να μείνετε στην πιο κρύα πόλη του κόσμου; Στο Γιακούτσκ της Σιβηρίας, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σαχά, οι κάτοικοι βλέπουν το θερμόμετρο να πέφτει ακόμα και κάτω από τους μείον σαράντα βαθμούς Κελσίου.
Η συγκεκριμένη πόλη, με τους σχεδόν 350 χιλιάδες κατοίκους και τα ορυχεία, βρίσκεται 5 χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας και μόλις 450 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου, ενώ το έδαφος πάνω στο οποίο είναι χτισμένη είναι μόνιμα παγωμένο.
Τον χειμώνα, ο πόλη καλύπτεται από ένα είδος ομίχλης, καθώς σε τόσο ψυχρές συνθήκες, ο ζεστός αέρας από τους ανθρώπους, τα αυτοκίνητα και τα σπίτια δεν μπορεί να ανέβει.
Οι περισσότεροι κάτοικοι, εργάζονται για μια εταιρεία ονόματι Alrosa, η οποία είναι διαχειρίστρια ενός ορυχείου διαμαντιών.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία (μείον 64 βαθμοί) στην πόλη είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του μακρινού 1891, ενώ τον Ιανουάριο του 2023, τον πιο κρύο μήνα, όπου ο ήλιος χτυπά μόνο για τέσσερις ώρες, η μέση θερμοκρασία είναι μείον 40 βαθμοί Κελσίου, την ώρα μάλιστα που δεν είναι στην πραγματικότητα η πιο κοντινή πόλη στον Βόρειο Πόλο (το Longyearbyen της Νορβηγίας είναι δυο φορές πιο κοντά).
«Δεν μπορείς να το καταπολεμήσεις. Ή προσαρμόζεσαι και ντύνεσαι ανάλογα ή υποφέρεις», είχε δηλώσει στο Reuters η Anastasia Gruzdeva, με δύο κασκόλ, δύο ζευγάρια γάντια, πολλά καπέλα και κουκούλες.
https://www.youtube.com/watch?v=lj5GXZaE7qs&t=310s
Μια άλλη κάτοικος, η Nurgusun Starostina, η οποία πουλάει κατεψυγμένα ψάρια σε μια αγορά, χωρίς να χρειάζεται καν ψυγείο ή καταψύκτη, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μυστικά για την αντιμετώπιση του κρύου. «Απλά ντύσου ζεστά», είπε. «Σε στρώσεις, σαν λάχανο!». Κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να ντυθούν όπως πρέπει για να παραμείνουν ασφαλείς, ενώ συχνά μοιάζουν πολύ μεγαλύτεροι απ’ ότι είναι, λόγω των πολλαπλών στρώσεων των ρούχων.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η ζωή στην περιοχή μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Ωστόσο, ορισμένοι έχουν βρει κι άλλους τρόπους, πιο…δραστικούς.
«Ένας τύπος με τον οποίο έμενα άφησε το αυτοκίνητό του να λειτουργεί όλη τη νύχτα, αλλά ακόμη κι έτσι, το πρωί, ο άξονας μετάδοσης κίνησης ήταν εντελώς παγωμένος», αφηγήθηκε ο φωτογράφος Amos Chapple στο περιοδικό Smithsonian το 2015, μετά την επίσκεψή του σε χωριό της περιοχής.
«Χωρίς κάποιο τελετουργικό, έβγαλε ένα μικρό φλογοβόλο, πήγε κάτω από το φορτηγό και άρχισε να ζεσταίνει το κάτω μέρος του φορτηγού του με το φλογοβόλο. Είναι μέρος της εργαλειοθήκης, ένα μικρό φλογοβόλο».
«Κανένα άλλο μέρος στη Γη δεν βιώνει αυτό το ακραίο θερμοκρασιακό φαινόμενο», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο φωτογράφος Steeve Iuncker, ο οποίος επισκέφτηκε το Γιακούτσκ. «Τα πάντα ήταν πάγος, ομίχλη και σκιές».
https://www.youtube.com/watch?v=BAZ4GXMwH4M
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >