Ο Αφγανός Karim Haidari δήλωσε στο BBC ότι ντρέπεται που είναι άντρας στο Αφγανιστάν, εξαιτίας του λιντσαρίσματος μιας γυναίκας που κατηγορήθηκε ψευδώς για την καύση του Κορανίου, πράξη που αντανακλά την ασχήμια και το μισογυνισμό μεγάλου μέρους της αφγανικής κοινωνίας.

Ads

Παρόλο που ο Karim Haidari μένει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι οι κραυγές του εξαγριωμένου πλήθους που έκαψαν την άτυχη γυναίκα στην Καμπούλ, τον κρατούν ξάγρυπνο κάθε βράδυ.

«Τελικά, οι άνδρες είναι οι υπεύθυνοι για όλους τους πολέμους. Ίσως αισθάνομαι ένοχος που είμαι άνδρας. Συγκεκριμένα, Αφγανός άνδρας. Οι άνδρες στη χώρα μου προκαλούν συνέχεια δυστυχία στις γυναίκες», σημείωσε ο Karim Haidari.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Έφυγα από την Καμπούλ εβδομάδες πριν την επίθεση εναντίον της Farkhunda στο ιερό Shah-Du-Shamshaira, το οποίο είναι ένα όμορφο κτίριο στις όχθες του ποταμού της Καμπούλ στο κέντρο της πόλης όπου πάνε οι άνθρωποι για να προσευχηθούν».

Ads

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Farkhunda ήταν πολέμιος όσων καταχράζονται το Ισλάμ και εξαπατούν τους πιστούς με σκοπό το κέρδος.

Στο Αφγανιστάν, τόσο στη τηλεόραση όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει αυξανόμενη κριτική εναντίον τέτοιων πρακτικών, ειδικά  κατά ορισμένων γηραιών ανδρών που κάθονται έξω από ναούς και πουλούν φυλαχτά αμφιβόλου αξίας και αυθεντικότητας σε πιστούς με περιορισμένη παιδεία και ενημέρωση.

Η Farkhunda που ήταν πτυχιούχος θεολογίας, προχώρησε ένα βήμα πέρα παραπέρα και εκτός από το να μιλήσει αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα στα μέσα ενημέρωσης επιχείρησε να μιλήσει σε ένα από αυτούς τους άνδρες (που αποκαλούνται μουλάδες), ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει φυλαχτά σε άτεκνες μητέρες, ισχυριζόμενος ότι αυτά θα τις βοηθούσαν να κάνουν παιδί. Κατά τη διάρκεια αυτού του εγχειρήματος, η γυναίκα κατηγορήθηκε για το κάψιμο του Κορανίου. Φαίνεται ότι ο κόσμος  το άκουσε αυτό και της επιτέθηκε.

Ο Karim Haidari, στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC, σημείωσε ότι ίσως η Farkhunda  υποτίμησε το τι είναι ικανοί να κάνουν ορισμένοι άνθρωποι. Από την εξαπάτηση γυναικών έξω από ιερούς ναούς έως τη δολοφονία μιας αθώας κοπέλας μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 20 άτομα για τη δολοφονία της Farkhunda. Πολλοί είναι νέοι, αστοί άνδρες και έχουν σελίδες στο Facebook, όπου ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Για τον Karim Haidari, αλλά και πολλούς άλλους Αφγανούς, το γεγονός ότι οι νέοι άνδρες είναι ικανοί να μετατραπούν τόσο εύκολα και άστοχα σε εκδικητές και προστάτες του ιερού βιβλίου είναι σοκαριστικό.

Τέλος, σχολιάζοντας τα βαθιά κοινωνικά προβλήματα της πατρίδας του, τόνισε ότι, «με τον άδικο χαμό μιας αθώας, νεαρής κοπέλας αποκαλύφθηκε το κακό πρόσωπο της κοινωνίας όπου πολλοί έχουν κακή κατανόηση της θρησκείας, και όπου μελετητές κάνουν συχνά πρόωρες κρίσεις – μόνο και μόνο για να τις αποκηρύξουν αργότερα. Είναι μια κοινωνία με διεφθαρμένη και ανίκανη αστυνομία, όπου το τέλος της ταλαιπωρίας των γυναικών εξακολουθεί να είναι ένα μακρινό όνειρο».