Η πρώτη από τις ποινικές υποθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ οδηγείται σε δίκη, μια εξέλιξη χωρίς ιστορικό προηγούμενο, καθώς είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα καθίσει στο εδώλιο για ποινικά αδικήματα. Ο Τραμπ θα καθίσει στο εδώλιο για κατηγορίες που σχετίζονται με τα χρήματα που φέρεται ότι κατέβαλε στην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ads

Ένας δικαστής της Νέας Υόρκης, ο Χουάν Μέρτσαν, δεν έκανε δεκτό το αίτημα που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι του Τραμπ να απορρίψει την υπόθεση και αντιθέτως όρισε δικάσιμο για τις 25 Μαρτίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη δίωξη πρώην Αμερικανού προέδρου.

Ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου ζητούσε από τον Μέρτσαν να απορρίψει το κατηγορητήριο σύμφωνα με το οποίο παραποίησε επαγγελματικά έγγραφα στην προσπάθειά του να αποκρύψει το χρηματικό ποσό των 130.000 δολαρίων που κατέβαλε στην Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016.

Για την υπόθεση ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, καταδικάστηκε σε τριετή ποινή φυλάκισης για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών και φοροδιαφυγή. Μάλιστα, λόγω της ομολογίας του, ο Κοέν δέχτηκε νομικά «πυρά» από τον πρώην εντολέα του, καθώς ο Τραμπ κατέθεσε μήνυση εναντίον του, κατηγορώντας τον πως παραβίασε τους κανόνες όσον αφορά τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της επικοινωνίας δικηγόρων με τους εντολείς τους, ότι διέσπειρε ψεύδη σε εμφανίσεις του και ότι προσέβαλε την τιμή και την υπόληψή του. Η μήνυση τελικά αποσύρθηκε..

Ads

Η εν λόγω δίκη, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ενδέχεται να μην είναι και η τελευταία για τον Τραμπ, καθώς αντιμετωπίζει 91 κακουργηματικές κατηγορίες σε τέσσερις ποινικές διώξεις από εισαγγελείς στην Ουάσινγκτον, τη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και στο Μανχάταν, ενόσω προσπαθεί να «κλειδώσει» το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Το πότε θα εκδικαστούν οι υποθέσεις και το κατά πόσο υπάρχει ετυμηγορία πριν ή μετά τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, κρίνονται ως κομβικής σημασίας. Ως αδιαμφισβήτητο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αν κερδίσει τις εκλογές, είναι πιθανό οι ΗΠΑ να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα πρωτοφανές συνταγματικό χάος, αν ο Τραμπ επιχειρήσει να αρχειοθετήσει τις ομοσπονδιακές ποινικές διώξεις σε βάρος του ή ακόμη και να απονείμει χάρη στον εαυτό του.